Az irodalom ünnepe Covid 19 idején

2020. 12. 05., 9:50am
A járványhelyzetre való tekintettel az idén a Margó Irodalmi Fesztivál online valósítja meg a kilenc év alatt megkerülhetetlenné vált irodalmi ünnepet.

A járványhelyzetre való tekintettel az idén a Margó Irodalmi Fesztivál online valósítja meg a kilenc év alatt megkerülhetetlenné vált irodalmi ünnepet.

A nagyközönség 2020. június 3-7. között ötven programot követhet nyomon. Az elmúlt hetekben a szervezők újragondolták a lehetőségeket, és a főtámogató Bookline-nal, valamint a szerzőkkel és a kiadókkal együttműködésben valósítják meg az eseményt. Most is fontosnak tartják megmutatni azt, hogy az olvasással nemcsak élményt, hanem világlátást egyaránt kapunk. A kultúrának  vészhelyzetben még a szokottnálál is kiemeltebb szerepe van.

2011 óta rendezik meg a szervezők a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt. Az idők során a fesztivál folyamatosan fejlődött és változott. A sokhelyszínes programsorozat az elmúlt alatt évek tízezreket megmozgató  könyves nagyrendezvénnyé nőtte ki magát. 2016 óta az őszi könyvvásárral kiegészülve a Margó a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál partnerségében is megvalósul. A szervezők ezzel az évi két eseménnyel várták a könyvújdonságok és szerzőik iránt érdeklődő közönséget.

"Az idén sokféle szempontot kellett mérlegelni, de az elmúlt évtizedek olvasással töltött idejéből egy dolgot megtanultunk: az irodalom minden szélsőséges élethelyzetben segít jobban megérteni magunkat és a társadalmunkat, és erre most nagy szükségünk van" - mondta Valuska László a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.

A programtáblát május közepén teszik közzé a margofeszt.hu és a Facebook.com/margofeszt oldalakon.

Spíró György

A szervezők a rendezvényre egyedi tartalmi megoldásokkal készülnek. A Margón új kötetét mutatja be Erdős Virág, Fiala Borcsa, Krusovszky Dénes, valamint a friss Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva és Tompa Andrea. A nézők találkozhatnak az idei Libri irodalmi díjasokkal és Bereményi Gézával is. A fesztivál második napján, június 4-én Trianon 100. évfordulójára emlékeznek. Többek között beszélgetésre kerül sor Ablonczy Balázs történésszel, illetve bemutatják az Osiris Kiadó exkluzív szöveggyűjteményét és a Cserna-Szabó András szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológiát.

“A Bookline lassan tíz éve arra kötött szövetséget a Margóval, hogy minél több olvasó számára eljuttassa a kortárs magyar irodalom és az olvasás élményét. A mi felelősségünk, hogy minden egyes olvasó hozzájuthasson kedvenc szerzőinek a könyveihez. Soha nem volt relevánsabb és szívbemarkolóbb az alábbi Bookline üzenet: „ha olvasol, akkor is elutazhatsz, amikor maradnod kell” - emelte ki Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing és kommunikációs igazgatója.

A Margón a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Fortepan, a Katona József Színház, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a TRIP Karanténszínház és a Várkert Bazár is rendhagyó, online platformra tervezett előadással, beszélgetéssel vagy tárlatvezetéssel jelentkezik.

Fotó: Valuska Gábor