Az igazmondó akarat

2022. 05. 01., 10:40pm
Egyébként sohase felejtsük el, hogy a valónak mindig több tisztelettel tartozunk, mint az írónak, legyen az bárki, — írta egyik levelében Kölcsey Ferenc

by Szendi Horváth Éva

 

Egyébként sohase felejtsük el, hogy a valónak mindig több tisztelettel tartozunk, mint az írónak, legyen az bárki, — írta egyik levelében Kölcsey Ferenc, miután Berzsenyi halálosan megbántódott a kritikáján.

Kritikusnak lenni elve súlyos kockázat, hisz’ az érintettek az igazmondó akaratot ritkán díjazzák. Ám Gróh Gáspár világhoz való viszonya már ifjú korában is kritikai természetű volt, így nem volt más választása, minthogy kritikus váljon belőle. Méghozzá nem is akármilyen, hiszen munkásságáért a József Attila díjat is megkapta.

A közelmúltban a Nap Kiadó Irodalmi hullámlovaglás címen adta ki legújabb kötetét. A legnagyobb lélegzetvételű tanulmánya Nádas Péter regény-önéletrajzírását teszi górcső alá. Elismerés és kemény kritika cseng ki a szavaiból. Teljesen más természetűek Gróh Gáspár azon írásai, amelyekben a Kolozsváron élő és alkotó Szilágyi István köteteinek ragyogásáról szól.

NAP KIADÓ