Az igaz történetek varázsa

2020. 10. 07., 9:52am
Olvasnivaló nyáron is

Olvasnivaló nyáron is

A modern nő előfutára

Lee Miller huszonkét évesen, 1929-ben úgy dönt, hogy Párizsba költözik. A hozzáértők a Fény városában nagyon hamar felfedezik páratlan szépségét és a lány hamarosan kora leghíresebb fotómodellje lesz. Ám Lee hamar ráun arra, hogy Párizs műértő módon elrendezett közegében ő csak egy a sok esztétikus részlet közül. Egy szép napon fejébe veszi, hogy ő akar művészetet csinálni, ne pedig mások csináljanak belőle. Elhatározza, hogy fotómodellből fotóművésszé válik. A Sors azzal segíti, hogy a neves fényképész-festő, Man Ray útjába sodorja. A férfi belegyezik, hogy a gyönyörű lány ne csak modellje, hanem tanítványa is legyen. Hamar kiderül, hogy Lee-t a Teremtő legendás szépsége mellett roppant tehetséggel is megáldotta. A két ember között bonyolult szakmai és szerelmi viszony szövődik, miközben a lány a férfi zsarnoki természete miatt egyre jobban eltávolodik a mesterétől. Lee Miller útja Párizs bohém világából a második világháború csatatereire és a koncentrációs táborok poklába vezet… Whitney Scharer A fény kora című, nagysikerű regénye végig követi ennek a rendkívüli asszonynak az életét. Az írónő komoly kutatásokat végzett, hogy az olvasó valódi képet kapjon arról hogyan lett a Lee Millerből, a körülrajongott fotómodellből a korszak egyik legjelentősebb fényképésze és a világ egyik első haditudósítója.  

ALEXANRA KIADÓ

Japán a II. Világháború után

Az Alexandra Kiadó legfrissebb újdonsága a történelmi regények rajongóinak kedvez. A távoli kultúrák lélegzetelállító tájai és hagyományai a mai napig elvarázsolják a nyugati társadalmat. Azonban a keleti történelemnek volt egy olyan sötét fejezete, amit csak kevesen ismernek…A Nő fehér kimonóban megtörtént eseményeken alapuló, lenyűgöző történet a hagyomány, a család és a szeretet konfliktusáról. Ana Johns gondos kutatómunkával megírt — azóta tizenkilenc nyelven kiadott debütáló regénye, — a II. világháború utáni Japánba repíti az olvasót.

A tizenhét éves Naoko - sok korabeli nőhöz hasonlóan - beleszeret egy amerikai tengerészbe, és szerelmük gyümölcsét hordja a szíve alatt. Kapcsolatuk azonban nem teljesedhet ki, hiszen a családja jó hírét és a japán hagyományokat szem előtt tartva a lánynak több nemzedék sorsát meghatározó, szörnyű döntéseket kell meghoznia. Napjaink Amerikájában Tori Kovac különös levelekre bukkan, miközben haldokló édesapját ápolja. A levélben olvasottak sokkolják a nőt, és alapjaiban rengetik meg mindazt, amit eddig apjáról, a családjáról és önmagáról gondolt. Az igazságért át kell szelnie a fél világot, egészen egy távoli japán faluig, ahol szembenéz a múlt démonaival. Vajon oly’ sok év és annyi tragédia után végre eljöhet megváltás?

ALEXANDRA KIADÓ