Az idén Varga Andrea kapta a Déryné-díjat!

2023. 16. 05., 7:02pm
Miskolc Város Napja alkalmából május 11-én a közgyűlés hagyományosan kitüntetéseket, díjakat ad át

 

by Szendi Horváth Éva

Varga Andrea Déryné-díjas

A rangos elismerésben azok a személyek, szervezetek részesülnek, akik munkájukkal, tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Így öregbítik a város hírnevét és dicsőséget szereznek valamennyi miskolci polgár számára. E kitüntetések közé tartozik a Déryné színházi díj is, melyet ebben az évben a Miskolci Nemzeti Színház színművésznője, Varga Andrea kapott.

-A kitüntetettek nem csupán példát mutatnak számunkra elhivatottságból, szorgalomból és kitartásból, hanem bizonyságot tesznek arról is, hogy Miskolc az élet számos területén kiemelkedő. Legyünk büszkék azokra, akik Miskolc Város Napja alkalmából elismerésekben részesültek, és köszönjük meg munkájukat és mindazt, amit városunkért, Miskolcért tettek – írja Miskolc önkormányzata a közleményben.

Varga Andrea énekhangjára 1997-ben, Tornaalján, Szlovákiában egy tehetségkutató fesztiválon figyelt fel a zsűriben helyet foglaló Majoros István, a Miskolci Nemzeti Színház akkori koreográfusa. A sikeres felvételi után, a következő évadban Andrea a színház színitanodájában Majoros István osztályába került.  A hároméves tanoda elvégzése után a színház társulatának tagja lett és azóta gazdagítja a miskolci színházi életet. Az évek során a közönség számtalan különböző szerepben láthatta őt, a zenés előadások során énekhangját minden alkalommal vastaps fogadja.

Az Evita című musicalben Eva Peronként valószínűleg senki nem fogja elfelejteni őt. Az utóbbi években a közönség számos emlékezetes előadásban láthatta. A Hegedűs a háztetőn musical Fruma Sáráját alakította,

Varga Andrea A Mester és Margarita Konferansziéja/fotó: Gálos Mihály Samu

A Mester és Margarita előadásnak a Konferansziéja volt, de a Bál a Savoyban operett és a Veron című opera-előadásokban is emlékezetes pillanatokat láthattak tőle a nézők. Jelenleg a Jézus Krisztus Szupersztárban Mária Magdolna szerepét alakítja. Az Ének az esőben musicalben ő Dora Bailey, A revizorban pedig Anna, a Polgármester felesége.

Úgy gondolom, hogy a kultúra, a színház, a zene az, ami igazából értéket közvetít. Olyan sok minden történik itt körülöttem, a Miskolci Nemzeti Színházban. Az impulzusok, a változások, a nézői visszajelzések mind-mind erőt adnak és a mai napig azt érzem, hogy nekem itt dolgom van, – osztotta meg gondolatait Varga Andrea az elismerés kapcsán.

A művésznő színház 200. ünnepi évadában A tatárok Magyarországon, A csárdáskirálynő, A szálemiek, és a Kölcsönlakás című előadásokban lép majd színpadra.