Az idei nyár egyedülálló kempingje a Zsóry fürdő mellett

2022. 20. 07., 11:15pm
Fejlesztések, érdekességek, látnivalók Mezőkövesden, Matyóföldön

 

Mezőkövesd felkészült a nyárra. A Bükk alja és az Alföld találkozásánál fekvő település, már nemcsak matyó népművészetéről és különleges gyógyfürdőjéről híres. A város sok más érdekességet is tartogat a pihenni vágyó turistáknak. Az idei év egyik újdonsága, egy különleges kemping, ahol az országban egyedülálló módon prémium faházakban lehet megszállni, átjárással a híres Zsóry fürdőbe.

Évről-évre egyre többen választják Mezőkövesdet – vagy, ahogy sokszor emlegetik, „Matyóföld szívét” – gyógyulás, nyaralás, szórakozás céljából. Nem is beszélve a szíves vendéglátásról, finom ételekről, italokról.

A „százrózsás íróasszony” is a városban élt

Érdemes ellátogatni a Matyó Múzeumba, ami 1953 óta várja a látogatókat. A matyó népművészet értékét bizonyítja, 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára, 2013-ban pedig a Hungarikumok közé sorolták. A múzeum 2006-ban elnyerte az "Év Múzeuma" címet.


„….láthatnak fotókat 1920-as évekbeli feketébe öltözött menyasszonyról, háromnapos lakodalomról és egyházi körmenetről is. A tárlatban a szűcs és kékfestő műhelyeket, valamint varró és hímző asszonyok munkakörnyezetét is meg lehet ismerni. A matyó hímzés jellemző eleme a rózsa, melynek legtöbb változatát a népművészet mestere címet is kiérdemlő Kisjankó Bori tudta hímezni. A „százrózsás íróasszony” mellszobrát a Matyó Múzeum bejáratánál bárki jól szemügyre veheti” – mondta Agócsné Halász Andrea etnográfus, a Matyó Múzeum vezetője.

A fotók mellett - természetesen - tárgyi emlékek is vannak. Matyó népviseletben menyegzői menet, lányok és legények viselete.

Tisztaszoba és konyha használati tárgyakkal. A festményen a régi templom piaccal, és még számos emlék.

Mezőkövesd skanzen-jellegű hagyományőrző városrésze, a Hadas átalakult
Hadas Látogatóközpontban modern kiállítást rendeztek be, amely interaktív módon mutatja be a matyó kultúrát, viseletet és a Hadas történetét.

A városrész 100-150 éves parasztházaiban számos alkotóház található még, ahol az érdeklődők pl. a bútorfestés, fazekasság vagy épp a mézeskalács készítés fortélyaiba is betekintést nyerhetnek.

A város egyik kissé eldugott kincse a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, amelynek gyűjteménye országos viszonylatban is egyedülállónak mondható.


Értékmentő munka egy múzeumban
„A múzeum anyaga két részből áll. Az első rész a 19. század végén, a 20. század első felében a vidéki ember által használatba vett gyáripari technikai eszközök változatos gazdagságát mutatja be. A múzeum második része pedig az e korhoz kapcsolódó, de szorosan a mezőkövesdi gazdálkodó parasztság életéhez, munkakultúrájához tartozó eszközök és dokumentációk anyaga. 1973-ban 8 darab stabilmotor és vontatható (lokomobil) felépítésű géppel vette kezdetét a muzeális erőgépek tudatos gyűjtése. Ez az értékmentő munka akkor talán egyedülálló jelenség volt Magyarországon” – mondta Korpás Károly a múzeum vezetője.

A múzeum összterülete ma már 2685 m2, a műtárgyak száma 2105 db. Ezek becsült súlya kb. 250 tonna.

„1997-ben és 2002-ben a Magyar Múzeumok Szövetsége pályázatán az „Év MÚZEUMA" különdíjat is elnyerte. A Gépmúzeum 2013-tól az alapító, Hajdu Ráfis János nevét viseli. Gyűjteményünk egyúttal Közép-Európa egyik legnagyobb területű ilyen jellegű múzeuma lett” – mesélte büszkén a vezető mérnök.

Modern stílus, otthonos belső még a kempingben is
A városban számos szálláshely közül lehet válogatni. Idén teljes lett a kínálat, mert a négycsillagos szálloda,

a vendégházak, panziók után egy prémium kemping is elkészült.

„Úgynevezett négy évszakos faházak lettek kialakítva közvetlenül a fürdő mellett. Nagyon sok variáció volt versenyben, végül azért ezekre esett a választás, mert ilyen típusú faházak eddig még nem voltak Magyarországon: teljes mértékben egyediek. Fiatalos, lendületes dizájn és korszerű, prémium kialakítás jellemzi ezeket. Összesen 20 ilyen faház áll vendégeink rendelkezésére.

A 40 m2 alapterületű házakban nappali, 2 hálószoba, konyha és zuhanyzós fürdőszoba kapott helyet” - mondta Dávid-Egri Andrea, a Zsóry Liget Camping & Resort valamint a Balneo Hotel értékesítési igazgatója.
Minden ház saját, 10 m2-es terasszal és egy autóbeállóval rendelkezik. A ház kialakítása és friss hangulata révén családoknak és kisebb baráti társaságoknak egyaránt ideális.

Nem csak a faházak kaptak helyet

„A 2,5 hektáros területen 30 sátorhelyet és 80 lakókocsis beálló helyet létesítettünk. Szeretnénk növelni a zöld területet, füvesítés, parkosítás is történt. Sőt, sok fát meghagytunk, ami tovább emeli a kemping hangulatát” – tette hozzá az értékesítési vezető. Azt is elárulta, hogy egy 22 szobás panziót is felújítottak az idei nyárra, így tényleg minden szálláshely kategóriában meg tudnak felelni az igényeknek.

A kemping egyik nagy előnye, hogy korlátlan átjárást biztosít a Zsóry Fürdő területére.

A nyitó esten remek koncertek váltották egymást a színpadon, a vendégek hajnalig táncoltak, szórakoztak.

A kemping sikert aratott már eddig is a nyaralni érkezők körében.