Az idei Sziget két felvonásban - Első felvonás: fellépők

2023. 10. 07., 6:55pm
Nagyon várjuk, alig egy hónap és ott leszünk!

 

Már egy ideje köztudott, hogy számos területen megújul az idei Sziget, így a látványvilág, a vendéglátás, a fenntarthatóság terén vagy a kényelmi szolgáltatások terén. Néhány programhelyszín helyet vált, néhány új kinézetet kap. De megmarad az igazi Sziget-feeling és a programok változatossága, műfaji sokszínűsége.

Jó hír, hogy újra éled az Art Of Freedom, színesítve a Sziget látványvilágát és a szervezők több fronton is hadat üzentek a tavalyi, szokatlan szárazság okozta porfelhőnek is.

Mindent megtudhatsz itt is: https://szigetfestival.com/

A nagy zenei helyszínekről Csiszár Virág, a Sziget booking menedzsere elmondta, hogy az előadók, zenekarok meghívásánál idén is a hagyományos elvet követték. Jönnek nagy világsztárok, befutott nevek, emellett itthon még nem látott előadók, friss, izgalmas, feltörekvő tehetségek.

A Nagyszínpadra a hat nap alatt hét headliner szintű fellépőt is sikerült idén meghívni. Ők a Florence + the Machine az első napon, majd sorban az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons. Hétfőre két „főfellépő” is jut, név szerint Lorde és Macklemore. 

A Sziget zárónapján korunk egyik legnagyobb sztárja, az Oscar-, Golden Globe-, és sokszoros Grammy-díjas Billie Eilish lép fel – először Magyarországon. Szinte hozzá igazították a dátumokat, mert csak ezen az egy napon tud hozzánk eljönni.

Csiszár Virág már tavaly jelezte, hogy a Nagyszínpadon olyan hazai fellépőknek adnak helyet, melyek egyedi, máshol nem látható produkciókkal készülnek a Szigetre, akár elindítva ezzel a zenészek nemzetközi karrierjét is. Ezért a itt lép fel a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsudló. A hazai zenei fellépők – természetesen - nagy számban ott lesznek a Sziget több helyszínén.

„Csak az úgynevezett ’nagy’ helyszíneken – a Nagyszínpad mellett az Arénában, a Colosseumban, a Freedome-ban – majd’ félszáz hazai zenei formációnak biztosítunk fellépési lehetőséget, nem beszélve a további helyszíneinkről.” fűzte hozzá Virág.

A már korábban bejelentett nagyszínpados headlinerek – mint Billie Eilish, David Guetta, Florence + the Machine és az Imagine Dragons–mellé csatlakozott a Mumford&Sons, Lorde és Macklemore, valamint érkezett további több mint 50 nemzetközi fellépő is különböző színpadokra.

Tehát 50 új név került napvilágra, köztük a Mumford & Sons, akik legutóbb 2018-ban, teltházas napon jártak a Szigeten, a rajongókat hatalmas lázba hozva. Bizonyára így lesz ez most is.

Idén március elején látott napvilágot Macklemore új szólólemeze, a Ben. Az amerikai rapper utoljára 2019-ben járt a Szigeten, akkor ’elképesztő energiával dobta fel az estét’, alig várjuk, hogy új hanganyagával is ezt tegye. Royals című dala egyből a Billboard Hot 100 élére ugrott, ezzel ő lett a Billboard Hot 100 legfiatalabb listavezetője. A kislemez két Grammy-t is megért, első lemeze pedig több, mint 1 millió példányban kelt el, és második hanganyaga szintén a Billboard élén landolt. 2021-ben jött elő harmadik lemeze, melyet idén világkörüli turnén mutat be.

David Bowie rajongott érte, őt tartotta a zene jövőjének. Ő Lorde, aki Magyarországon először lesz látható, mégpedig a Szigeten, augusztusban.

A hip-hop vonalat is erősíti a mostani bejelentés: 2022 egy izgalmas előadójaként vártuk a Z generáció kedvenc hip-hoperét, Yung Leant, de sajnos lemondta fellépését. Idén azonban itt a helye a Szigeten.

És tavaly év végén megjelent legújabb, sorban a harmadik lemezével (is) érkezik az angol hip-hop egyik fénylő csillaga, LoyleCarner. Továbbá Lazza, Bizzey, Josman, Mezzosangue és Call Me Karizma is erősíti az európai hip-hop felhozatalt az idei fesztiválon.

Új albummal jön szintén sokak nagy kedvence, Caroline Polachek. Friss hanganyagát dicsérően fogadta a nemzetközi sajtó: „eleven példa arra, hogy mi történik, amikor a pop megpróbálja túllépni saját határait” -írták róla.

Élő show-val jön Elton John nagy kedvence, SG Lewis, akinek idén megjelent lemezéről így írt a kritika: „Ez a felturbózott második album ambiciózusabb és lenyűgözőbb, mint bármi, amit a producer és dalszerző korábban készített.”

És itt lesz az az előadó, akit a The NewYork Times a „gitárzene világának egyik legfrappánsabb és legizgalmasabb énekes-dalszerzőjeként” említ, azaz Girl in Red, aki Billie Eilish előtt lép majd fel. Érdekesség, hogy producere nem más, mint Billie testvére, Finneas.

AZ EDM epicentruma idén is a Party Aréna, ahol naponta különböző nagy party brand-ek mutatkoznak be.

Több kedvelt nemzetközi „party brand” is ismétel, illetve bemutatkozik az idei Szigeten. AQ-dance már tavaly is nagy sikert aratott. A tánczene keményebb stílusaira, főleg a Hardstyle-ra és a Hard Trance-re összpontosító programsorozat így idén is ott lesz a fesztiválon.

Először csatlakozik a Szigethez az Awakenings. A technopartikat és fesztiválokat szervező holland csapat nevéhez fűződik például a világ legnagyobb technorendezvénye, az Awakenings Summer Festival.

„Az univerzum legnagyobb Drum&Bass and Dubstep partijaként” híressé vált Rampage szintén helyet kap az idei augusztusi bulifolyamban és ugyanazon a napon mutatkozik be a Next Level.

A House területén már ismert előadók és feltörekvő tehetségek terepe lesz a Szigeten is a Higher Ground, melynek egyedülálló hangzásvilágában a dallamos deep house-tól a techhouse-ig, a lo-fi-től az afro-töltetű house-ig mindent megtalálhatunk.

Az alternatív elektronikus zene legjobbjait gyűjti egybe a Sziget – ókori amfiteátrumokat idéző – buliszínpada, a TicketSwap Colosseum, mely tavaly újra gondolva és exkluzív külsőbe öltöztetve tért vissza. Az idén tovább szépülő, látványos dizájnelemeivel lenyűgöző és minden igénynek megfelelő hang- és fénytechnikával felszerelt helyszín sztársátra több mint 60 előadót vonultat föl a 6 nap alatt. Köztük lesz a Herrensauna XXL, négy nagy DJ-t összefogó formációja, de jön majd az ausztrál gyökerű, Londonban élő Mall Grab, a meghatározó jelentőségű techno DJ és producer, Jeff Mills, az egyik legismertebb német house és techno DJ és producer, Dixon, az olasz elektronikus tánczenei DJ, Dj Tennis. Szintén a Colosseum vendége lesz a német elektronikus zene egyik legkiemelkedőbb előadója, a háromszoros DJ Awards-nyertes, Sven Väth, a techno egyik leggyorsabban feltörekvő DJ-je, Kobosil valamint a zenéjével az érzelmekre ható francia techno producer, I Hate Models.

Az alternatív zenei irányzatokat tömörítő FreeDome presented by Mastercard nagysátrában is sorjáznak már a nevek. Itt lép fel, mások mellett, az angol producer, zenész, DJ, Bonobo, a szintén angol hip-hoper, Loyle Carner, azelsősorban mély és progresszív house zenét előadó Ben Böhmer, az angol indie pop zenekar, a The xx tagjaként is ismert Jamie xx. Jön továbbá a német elektronikus zenei szupercsoport, a Moderat, a Nothing but Thieves angol rockbanda, a francia-amerikai elektronikus zenei projekt, az M83, valamint a punk vonalat hozza az Amyl And The Sniffers. Itt lesz továbbá SG Lewisangol énekes-dalszerző, zenész, az angol poszt-punk zenei duó, a Sleaford Mods és az Amerikából érkező rapper/énekesnő 070 Shake. És persze itt is lesznek magyar fellépők, itt lép fel Krúbi, Jazzbois és az Ivan & The Parazol.

Íme a bejelentett nevek teljes listája: Lorde, Macklemore, Mumford & Sons, Bonobo, Tale Of Us, Girl in Red, Yung Lean, Caroline Polachek, Loyle Carner, Arlo Parks, Jeff Mills, AJR, Sleaford Mods, Ben Böhmerlive, SG Lewis, Mochakk, Reinier Zonneveld Live, TroyBoi, Giant Rooks, Lazza, I Hate Models, 999999999, Confidence Man, The Aces, Son Mieux, Acid Arab, DJ Tennis, Shlømo, Herrensauna XXL, Anetha, TxC, Bizzey, Josman, Mezzosangue, Call Me Karizma, Lucie Antunes, Coloray, Vinicio Capossela, anna RF, Queralt Lahoz, The Haunted Youth, 47Ter, Leyo, Stain The Canvas, M. Byrd, LASS, Al-Qasar, Awir Leon, Damien.