Az ezerarcú bacon

2022. 28. 01., 9:02pm
Bacon-nel is lehet diétázni! Hogyan építhető be a fogyókúrába?

 

Egyre több szuper- és turbódiétáról lehet olvasni. Naponta nyilatkoznak hollywoodi sztárok, hogy milyen rendhagyó étkezési szokásokkal tartják formában magukat. Mivel szinte mindenki másra esküszik, nem nehéz elveszíteni a fonalat: tulajdonképpen miből és mennyit érdemes enni. Gondoltunk egy merészet, és utánajártunk, hogy a fogyókúrával első hallásra nehezen összepárosítható bacon hogyan illeszthető be egy egészséges étrendbe.

Először is kezdjük a számokkal!

100 gramm tartalmaz 12,5 gramm fehérjét és 39,2 gramm zsírt. És, ami talán fogyókúra szempontjából a legfontosabb: egy dekányi szalonna 407 kalóriát rejt. Mielőtt rosszul lennénk a táplálék magas zsírtartalmától, eláruljuk, miért is fontos a szervezetünk számára a zsír. Nemcsak a sejtmembránok felépítésében és a hormonrendszer normális működésében játszik szerepet, az idegrendszerünk működéséhez is szükségünk van rá. Sőt, több olyan vitamin (A, D, E, K) is van, melyek zsírban oldódnak. A túlzott zsírbevitel azonban káros a szervezetünknek: nemcsak elhízást, hanem szív- és érrendszeri betegségekhez is vezethet.

Arányok

A legfontosabb a megfelelő arányok megtalálása. Igaz ugyan, a fogyókúrázóknak nem feltétlenül ajánljuk, hogy napi háromszor fogyasszanak bacont. Ám kis mennyiségben akár napi gyakorisággal is ehetjük. Például, ha a levesünkhöz feltétként párosítunk egy szál pirított bacont, vagy egy saláta tetejére morzsolunk egy kevés ropogósra sütött császárszalonnát.

Ha pedig a tojásos reggeli megszállottjai vagyunk, néha ahhoz is biggyeszthetünk egy-két szál szalonnát, hiszen a gazdagabb reggeli a kevésbé szigorú diétáknál megengedett.

„A bacont tanácsos könnyebb, zöldség alapú ételekhez társítani, így az elkészült fogás ugyan szénhidrátban gazdagabb lesz, de jóval izgalmasabbnak és laktatóbbnak érződik majd- véli Kovács Péter, a Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

Nemcsak a mennyiség, az időpont is lényeges
Ha kalóriában bővelkedő ételt szeretnél enni, érdemes inkább a nap első felében, de semmiképp sem este hat után elfogyasztanod. Reggel, a nap elindításához energiára van szükségünk, ezért ekkor indokolt is a kalória bevitel. Főleg, hogy még előttünk az egész nap, hogy elégessük a megevett energiát. Ha fizikálisan megterhelőbb napokat élünk (akár munkánk, akár sportos életmódunk miatt), nyugodtan ehetünk a szokásosnál picivel többet, ha viszont mozgásban szegény életvitelünk van, csak ritkábban (heti egy-két alkalommal) engedjük meg magunknak a szénhidrátban, cukorban és zsírban bővelkedő ételeket.

Van, aki csakis a bacon-re esküszik

Vannak olyan megszállott baconrajongók is, mint Grant Petersen, aki egy könyvet szentelt annak (Eat Bacon, Don't Jog, vagyis Egyél bacont és ne mozogj), hogy szerinte miért érdemes a szalonnát választani egyik legfőbb táplálékunknak. A hosszú ideig tartó kocogást és edzést pedig lehetőség szerint elhanyagolni, és helyette inkább a rövid, magas intenzitású mozgásformákat választani. Petersen a böjtölésre is rendhagyóan tekint, az ő értelmezésében az a jó koplalás, ha 24 órán át csak zsírt (például bacont, kókuszolajat, sajtokat, cukormentes tejszínt, vajat, zsíros húst) eszünk.

Minőségi kérdés
Bármilyen élelmiszerről is legyen szó, fontos, hogy a lehetőségeink szerinti legjobb minőségű alternatívát válasszuk. „A Gierlinger prémium bacon-jeiben nincsenek mesterséges ízfokozók sem adalékanyagok, csak a legjobb minőségű hús” – mondta Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója.

A Gierlinger, több évtizedes tapasztalatának köszönhetően, a legkiválóbb minőségű és ízű finomságokkal lát el minket, melyek húsokhoz, zöldségekhez, levesekhez is tökéletesen passzolnak, tette hozzá Kovács, akinél profibb baconszakértőt aligha találni idehaza.