Az évszázad cirkuszi produkciója

2023. 05. 04., 5:18pm
Világszám a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia megnyitóján

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

„Átmentem” cirkuszművészet – értékmentés

Cirkusztörténelmi jelentőségű artistaprodukcióval csatlakozik a Fővárosi Nagycirkusz a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához és Budapest egyesítésének 150. évfordulójához a cirkusz világnapja alkalmából. Április 15-én, a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra Ifj. Simet László artistaművész.

Készülés az akcióra

Az egyedülálló „Átmentem” nevű produkciót a Belgrád rakpart 18. és a vele ellentétes budai alsó rakpart közötti dunai szakaszon, az Erzsébet- és a Szabadság híd között a rakpartról és e két hídról lehet majd megtekinteni.

Az akció száraz próbája a tököli reülőtér betonja fölött kifeszített kötélen történt.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ nem csak Budapesten tart kötéltáncos bemutatókat. Az április 15-től június 24-ig tartó 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében artistaművészek országszerte több mint húsz helyszínen, párperces kötéltánc villám-performanszokkal emelik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia eseményeinek fényét. A rövid cirkuszművészeti produkciókkal az értékek átmentésére és megőrzésére hívják fel a figyelmet.

A komoly tradíciókkal bíró magyar cirkuszművészet hidat képez az emberek, a művészeti ágak, a múlt és a jövő között. Az „ÁTMENTEM” projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok az alapértékek, amelyeket  - bármi áron  - át kell menteni és átadni a következő generációknak. Ahogyan minden előadó-művészeti ágnak, így a cirkuszművészetnek is kiemelt felelőssége van abban, hogy reagáljon a világ történéseire. 

Akció vége

A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében megvalósuló cirkuszművészeti villám-performanszok a fenti üzeneteket képviselik. A színházi előadásokra érkező közönséget egy drót rekvizit várja a színház épülete előtt, amin egy rövid, pár perces performansz keretében végigmegy egy artistaművész.

A csapat a sikeres főpróba után

Fotók: Urbán Ádám/Fővárosi Nagycirkusz