Az évad egyik legszebb, és legnagyobb kihívást jelentő koncertje

2022. 14. 02., 2:39pm
„A zene az egyik legfőbb közösségteremtő erő” - A Danubia Zenekar koncertjén a Zeneakadémia színpadára lép a Közös Hang projekt

by S.Balogh Edit és Szendi Horváth Éva

A Danubia Zenekar következő koncertje a Zeneakadémia Nagytermében február 19-én duplán lesz rendhagyó és különleges.

Pusker Júlia hegedűművész szólójával elhangzik Britten egy alig játszott, gyönyörű remekműve, az ördögi nehézségű Hegedűverseny. Valamint Strauss talán legfontosabb műve, a Hősi élet, ami a társról, a hegedűszólóba sűrített múzsáról legalább annyira szól, mint főhősünkről, a HŐSről.

Az évad egyik legszebb, és legnagyobb kihívást jelentő koncertje azonban nemcsak az igazi csemegének ígérkező koncertprogram miatt lesz különleges. Hanem azért is, mert a koncert elején a Zeneakadémia színpadára lép a Közös Hang projekt, azaz a Danubia Zenekar Máltai Szimfóniával közös vállalása.

Máltai Szimfónia -Tarnazsadány, Fotó:  Hirling Bálint

Így a nehezebb sorsú, a Máltaiak programjában részt vevő, zenét tanuló gyerekekkel hoz létre közös zenekari produkciót, amely kifejezetten erre az alkalomra készül.

„Úgy gondolom, egy zenekar elsősorban közösség, a zene pedig az egyik legfőbb közösségteremtő erő. Mint zenekarvezető felelősséget érzek nemcsak szűkebb közösségünkért, hanem mindazokért, akiket a zenével el lehet érni, akiknek a zenével, a zenénkkel jót tehetünk, akiknek segíthetünk. A Máltai Szimfóniával együtt az ország legnehezebb sorsú településein élő, zenét tanuló gyerekekkel együttműködve indítottuk el Közös hang című projektünket, amelyeken a közös zenélés élményében osztozhatunk visszatérően a Zeneakadémián. Hatalmas élmény volt most is a készülés a gyerekekkel. Tarnazsadányban együtt próbáltunk a koncertre, és ezek az élmények nekünk legalább olyan emlékezetesek, mint nekik és szüleiknek, akiket szintén elhívunk a hangversenyre. Fontosnak tartjuk azt is, hogy ezt a produkciót visszatérő közönségünknek mutassuk meg, ezért minden ilyen alkalmon egy teljes zenekari koncertprogramot megelőzően lépünk színpadra a gyerekekkel. Ezen a koncerten Pusker Júlia hegedűművész lesz a zenekar vendége, akivel évek óta nagyszerű művészbarátság köt minket össze, és számos versenyműben volt már partnerünk.” (Hámori Máté karmester, a Danubia Zenekar művészeti vezetője)

Pusker Júlia hegedülésében a legnagyobb vonós zenei szaklap, a The Strad magazin, játéka „varázslatos egyszerűségét” emelte ki, míg a La Libre „a hegedű valódi arisztokratájának” nevezte. Pusker Júliára a nemzetközi közönség is felfigyelt a 2019-ben megrendezett brüsszeli Erzsébet Királyné Versenyen. Itt egyedüli magyar versenyzőként 5. díjat kapott. Emellett számos figyelemreméltó egyéb díjjal ismerték el művészi munkáját, mint például a neves Junior Prima Díj, vagy a Cziffra Fesztivál Tehetségdíja. Pusker Júlia egy olasz, 1690-ben készült Matteo Goffriller hegedűn játszik a Michael Guttman Foundation jóvoltából.

 Műsor:

BRITTEN/STRAUSS

-A Közös Hang projekt 2. koncertje a Máltai Szimfónia programmal

-Ott Rezső-Báder Ernő-Vörös Tamás-Nyári Károly: Közös hang 2.0 – ősbemutató

-Britten: Hegedűverseny

Szünet

-Richard Strauss: Hősi élet

Közreműködik: Pusker Júlia – hegedű

Vezényel: Hámori Máté

A koncert előtt 17.45 órától a koncerthez kapcsolódó Beavató előadást tart Eckhardt Gábor, zongoraművész, zenepedagógus. A Beavató látogatása koncertjeggyel vagy bérlettel ingyenes.

A Máltai Szeretetszolgálat sikerre alapozó közösségi programja a hátrányos helyzetű gyermekek felemelkedését segíti, akiknek számos képességük fejlődik, miközben zenélni tanulnak. A legügyesebb gyerekek játéka ma már igazi előadásnak számít, amit több koncerten bizonyítottak eddig is.

A Zeneakadémián február 19-én második alkalommal lépnek színpadra az Óbudai Danubia Zenekarral a Felzárkózó települések program falvaiban zajló zenei esélyteremtő foglalkozásokról érkező gyermekek, akik a nagyszínpadon több száz társukat képviselik.

A Máltai Szimfónia 2013 óta segíti a nehéz helyzetű gyermekeket képességeik kibontakoztatásában. A módszer alapja a hangszeres gyakorlás a nehezebben tanulható elméleti részek nélkül, a kottába írt hangjegyeket kezdetben könnyen megjegyezhető szimbólumokkal helyettesítik. A résztvevők közösségben zenélve már néhány óra után képesek egyszerűbb dallamok eljátszására, amivel a helyi közösségek előtt gyakran fel is lépnek. A zenélésből így lesz rövid idő alatt átélhető siker, amiben a hátrányos családokból érkező gyermekek többségének addig ritkán volt része. A Szimfónia program indulása utáni első évben például a résztvevők hatvan dalt tanultak meg eljátszani, és tíz alkalommal léptek fel közönség előtt, miközben az iskolai teljesítményük átlag másfél jegyet javult.

A zenei képzés mellett fontos elem a családok kísérése, a zenetanárokkal így szociális munkások is dolgoznak a Szimfónia programban. A közösségi élményekkel párosuló oktatás és a mentori segítség a gyermekek általános fejlődését is elősegíti.

Máltai Szimfónia – ifj. BuraiLajos, a miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium másodikos tanulója

A legügyesebb gyermekek az elmúlt években felléptek a Papp László Sportarénában, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, a Belügyminisztérium színháztermében, a Zeneakadémián, valamint számos művelődési házban is.

További részletek: http://maltaiszimfonia.hu/

 

 

.