„Az év magyar csúcsteljesítménye”

2023. 21. 04., 10:42am
A Magasságok és mélységek című filmdráma 31 hét után jótékonysági vetítéssel búcsúzik moziforgalmazástól

 

by Szendi Horváth Éva

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/1446226866207280

Egyszer minden jónak vége szakad. A Magasságok és mélységek több mint félévvel a bemutatója után egy közönségtalálkozóval egybekötött jótékonysági vetítéssel búcsúzik a moziforgalmazástól. Április 28-án, a Premier Kultcaféban, az érdeklődők még nagyvásznon csíphetik el a Magyar Filmkritikusok által a legjobb első filmnek szavazott alkotást. A vetítés után találkozhatnak Csoma Sándorral, a film rendezőjével és Sümeghy Claudiával, a film egyik producerével is.

Ritka öröm, amikor a közönség ilyen sokáig műsoron tart egy magyar filmet. A 2022. szeptember 22-én mozikba került, megtörtént eseményeken alapuló Magasságok és mélységek Erőss Zsolt (Trill Zsolt) felesége, Sterczer Hilda (Pál Emőke) szemszögéből ábrázolja a valaha volt talán legnépszerűbb magyar hegymászónk elvesztésének fájdalmát, és reményt adó utat mutat a jövő felé.

Pál Emőke mint Sterczer Hilda 

Eddig közel húszezer ember szavazott bizalmat a Magasságok és mélységeknek, amely a moziba kerülése óta eltelt időkben a közönség és a kritika kedvence lett. „Csodálatos magyar gyöngyszem.” – írta róla a Képmás Magazin, a 24.hu szerint pedig egyenesen „Az év magyar csúcsteljesítményei között a helye.” Sokan méltatták Pál Emőke és a Sterczer Hilda kislányát alakító Nagy Enikő játékát egyaránt.  A Magyar Filmkritikusok nemcsak a legjobb első filmnek, hanem a legjobb operatőri munkának járó díjat is a filmnek ítélte.

A terjesztés különleges közönségtalálkozókkal indult. Így nem csoda, hogy a filmet forgalmazó JUNO11 Distribution úgy döntött, a moziforgalmazást szintén egy különleges eseménnyel zárja. A nézőkkel összefogva egy rendkívül fontos ügy mellé akar állni.  Aki április 28-án 18:30-kor (újra) jegyet vált a filmre - azon túl, hogy egy maradandó filmélményben és egy izgalmas beszélgetésben is része lehet, - a fogyatékossággal élők munkahelyteremtésén dolgozó Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt is támogathatja. Ugyanis a jegyekből befolyó teljes bevétel a Premier Kultcafét is üzemeltető szervezethez kerül. Jegyvásárlás kizárólag a helyszínen lehetséges. A jegyek ára egységesen 1800 forint.

A Magasságok és mélységek című életrajzi filmet Csoma Sándor írta és rendezte, producerei Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás Yvan. Az operatőr Tóth Levente, a vágó Márton Dániel, a zeneszerző Balázs Ádám volt. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a CURTIZ című, többszörös díjnyertes Netflix filmet is jegyző JUNO11 Pictures produkciójában és Romwalter Judit koproducer jóvoltából a SPARKS Camera & Lighting koprodukciójában készült.