Az erős nők világa

2022. 05. 10., 11:30pm
Az immár 11. Szemrevaló/Sehenswert Filmfesztivált a Művész moziban, majd Debrecenben, Pécsett és Szegeden rendezik meg

 

A mostani válogatás súlypontját azoknak az erős nőknek a világa képezi, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak

Több alkotóval a közönség is találkozhat

Október 6-án kezdődik és 16-áig tart a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓ |SEHENSWERT FILMFESZTIVÁL. A Goethe Institut, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár tizenegyedik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát- köztük számos fesztiváldíjas alkotást - eredeti nyelven, magyar felirattal.

Október 6-án Karoline Herfurth Csodaszép című alkotása nyitja a filmes mustrát, melyet egyik főszereplője, Dilara Aylin Ziem is elkísér a magyar fővárosba.

Maria Kreutzera cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard válogatásában díját nyert Fűző című filmjének október 13-i vetítése után pedig Alma Hasun színésznővel és Monika Buttinger jelmeztervezővel lesz közönségtalálkozó.

Idén stílusosan 11 filmet vetítenek a filmfesztiválon. A mostani válogatás súlypontját azoknak az erős nőknek a világa képezi, akik jogaikért és szabadságukért harcolnak.

Csodaszép című film - credit: Warner Bros. Pictures Germany

Karoline Herfurth Csodaszép című filmjében öt nagyon különböző helyzetű és életkorú berlini nő küzd a nyugati társadalom szépségideáljaival és nemi szerepeivel. A hatvanhoz közelítő Frauke úgy érzi, férje már nem kívánja, a 25 éves modell, Julie azzal szembesül, hogy a típusa kiment a divatból, a kétgyerekes Sonja mindent megtesz azért, hogy régi alakját visszanyerje, a szingli tanárnő, Vicky az elköteleződéstől fél, míg Leylát, a diáklányt a testsúlya miatt gúnyolják. Sorsuk összefonódik ebben az őszinte, vicces és érzékeny epizódfilmben, amelyet nagyszerű szereposztása is emlékezetessé tesz. A film után a Leylát alakító Dilara Aylin Ziem színésznővel találkozhat a közönség.

A Nicoban miután a perzsa származású fiatal lányt rasszista támadás éri, elhatározza, hogy soha többé nem hagyja magát bántalmazni, és karate edzésre kezd járni egy világbajnokhoz. Sara Fazilat a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Max Ophüls Filmfesztivál legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Az olykor fassbinderi hangulatú Le prince főszereplője szintén egy karakteres nő: Monika művészettörténész, akinek a még mindig a férfiak által uralt munkahelyi közegben kell helytállnia. Eközben beleszeret egy kongói férfiba, de kapcsolatukat próbára teszik a körülöttük élők előítéletei.

A Monte Verità az erőszakos férje elől menekülő Hanna önmegvalósításának története. A filmben emellett valós események és személyek is felbukkannak: a „belle epoque” idején a svájci hegyekben az utópisztikus szanatóriumot egy Freud-tanítvány alapította, a regényíró Hermann Hesse és a táncot forradalmasító Isadora Duncan is jártak ott.

Fűző című film: Alma Hasun - Fotó: Philine Hofmann

A Fűző (Corsage) a „Sisi-mítosz” feminista újraértelmezése, mely egészen meghökkentő adalékokkal árnyalja a császárnőről kialakult képet. A Sisit megformáló Vicky Krieps az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában a legjobb alakítás díját vihette haza.

A Kedves Thomas (Lieber Thomas)című alkotásban – mely 9 díjat nyert el az idei Német Filmdíjon, köztük a legjobb filmnek járó Arany Lolát is – Thomas Brasch, a neves német író, rendező, életén keresztül a múltfeldolgozás nehézségei körvonalazódnak. A film a német történelem főbb állomásain kalauzolja végig a nézőt 1945-től, az NDK és az NSZK kialakulásán, majd a német egyesülésén át a XXI. század elejéig.

Szintén a háború utáni Németországban játszódik a Grosse Freiheit című osztrák-német koprodukcióban készült börtönfilm, mely egy fiatal férfi kálváriáját mutatja be, akit az NSZK-ban (egészen 1969-ig) bűncselekménynek számító homo szexualitása miatt újra meg újra bebörtönöznek. A filmet Cannes-ban a zsűri különdíjával jutalmazták és azóta húsz nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a legjobb operatőr és a legjobb filmzene Európai Filmdíjával is elismerték.

Toubab című film - credit: Max Preiss

A Toubab című német vígjátékban a szenegáli Babtou alig szabadul ki a börtönből, a rendőrség ismét őrizetbe veszi. Kitoloncolás fenyegeti, és utolsó reménye, ha megnősül. Mivel a környékbeli lányok közül senkit sem sikerül az esküvőre rávennie, végül gyerekkori barátja, Dennis vállalja, hogy összeházasodjanak. 

Az az idei Berlini Filmfesztiválon díjjal méltatott az Örökmozgó (Unrueh) című svájci filmben az óragyárban dolgozó Jozefin az anarchista és pacifista eszmék által inspirálva küzd egy jobb társadalomért, követelve az idő felszabadítását.

Az Alpenland című osztrák dokumentumfilm új oldalairól mutatja meg azt a látványos természeti tájat, melyet Európa nyolc országában – köztük Svájcban, Németországban és Ausztriában – vallanak magukénak az ott lakók.Iskolaielőadásokkeretében a gyerekeksemmaradnakki a fesztiválból.

Történetek Friciről című ilm

A Történetek Friciről című ilmben, Christian Nöstlinger regényének modern adaptációjában a csetlő-botló kilenc éves  fiúcska az interneten felfedezett influencer tízlépésből álló programjával szeretne „igazi férfivá” válni.

A kínálatban számos fesztiváldíjas alkotás is szerepel, így többek között Cannes-ban, Berlinben, a Német Filmdíjon és az Európai Filmdíjon méltatott filmeket is láthat majd a hazai közönség.

Szegeden október 17-20-ig, míg Pécsett és Debrecen október 19-22-ig, vetítenek majd a Szemrevaló programjából.

www.szemrevalofesztival.hu