Az ember és a természet kapcsolódásai

2021. 11. 10., 11:16am
Ingyenes természetfotó kiállítás az Erzsébet téren

 

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ két klasszikus szállítmányozási konténert alakított át látványos szabadtéri kiállítótérré: szeptember 24. és október 14. között Vadászok címmel, ingyenes természetfotó kiállítás tekinthető meg az Erzsébet téren.

Krizák István - Szarvas háremmel

A természet szépségeit, az emberi tevékenység és a természet kölcsönhatásait, a természetben élő vagy épp urbanizálódott állatokat bemutató több tucat fotó célja, hogy megértessék a látogatókkal: az ember mindig a természet része marad, ezért azt védenie-óvnia kell. A különleges fotográfiák és installációk bemutatják a többszintű kapcsolódást az ember, a természet, a vadászat között.

Legyünk Egy a Természettel

„Figyelünk, várunk, eggyé válunk! A vad, a vadász és a fotóművész is a természet ölelésében vár. Vár a megfelelő pillanatra. Vadászik, de mind-mind másra. A vad a zsákmányra, a vadász a trófeára, a fényképész a tökéletes pillanatban a jó fényre, kompozícióra. Bár a nézőpontok különbözőek, mégis van párhuzam. Az élmény és a természet közelsége. Mindannyian csendben ülünk, fülünket hegyezve, szemünket nagyra nyitva, hogy mikor érkezik el várva várt jelenet, ami mindent megváltoztat” – emeli ki Radisics Milán fotóművész, a Vadászok című kiállítás kurátora.

Az állatok, növények és a gyakran még érintetlen, harmóniában élő természet karnyújtásnyira van tőlünk. Meg kell tanulnunk nem csak nézni, hanem látni is a szépséget az erdőben, a réten vagy egy állat tekintetében. A petecsomóban leső erdei békában, a legyet elkapó őzben, a film jelenetbe illő tini szarvasban vagy a terítéken lévő fácán üveges tekintetében...

Peter M. Madsen - pheasant-memento mori

A fotók művészi értéket adnak a környezet szónak, új perspektívából mutatják be nekünk a lakóhelyünket. A Vadászok című kiállítás is erről szól. Nézd meg a csövön keresztül ki mit lát. Hogy ez egy puska vagy egy teleobjektív, csak nézőpont kérdése. Ha a célkeresztre állsz, akkor a trófeát látod, ha pedig a fényképező keresőből figyelsz, akkor a tökéletes pillanatra lehetsz figyelmes. Elmerülhetsz az 50 évvel ezelőtti vadászati kiállítás relikviái, a múlt vadászai és trófeái között és gyönyörködhetsz a modern fotóművészet és a klasszikus természetfotók szépségében.

A világunk adta természeti csodákat láthatjuk közelről, távolról, alulról vagy drónnal a levegőből. Mind az emberek, mind az állatok közel, mégis oly távol élünk egymástól, ezért a természetfotósok, fotóművészek, konceptuális artisták a világ különböző országaiból kölcsönadják saját látásmódjukat, hogy jobban megismerjük a körülöttünk lévő világokat. A magyar díjazott fotósok munkái mellett az Egyesült Államok, Dánia, Németország, Anglia, Olaszország, Szerbia és Románia elismert fotóművészei által most közelebb kerülünk a fotósok, vadászok és az állatok világához. Legyünk Egy a Természettel.

A kiállítás az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kulturális fesztiválja részeként valósult meg.

Kiállító alkotók: Alexease, Magyarország; Berta Béla, Magyarország; Bokor Béla, Magyarország; Blaumann Ödön, Magyarország; Daróczi Csaba, Magyarország; Fülöp Bálint, Magyarország; Hegedűs Máté, Magyarország; Hogya István, Magyarország; Koncz-Bisztricz Tamás, Magyarország; Krizák István, Magyarország; Máté Bence, Magyarország; Násfay Béla, Magyarország; Potyó Imre, Magyarország; Radisics Milán, Magyarország; Simon Zoltán, Magyarország; Robert Capa, Magyarország; Florian Mollers, Németország; Graziano Panfili, Olaszország; Jonathan Percy, NY, Amerikai Egyesült Államok; Max Ellis, Egyesült Királyság; Milos Prelevic, Szerbia; Peter M. Madsen, Dánia

 

Vadászok

A kiállítás ingyenesen megtekinthető:
2021. szeptember 24. – 2021. október 14. mindennap a nap 24 órájában.
Helyszín: Erzsébet tér
Kurátor: Radisics Milán

További információ: https://capacenter.hu/kiallitasok/vadaszok/