Az elmúlt 150 év budapesti divatja

2023. 16. 11., 9:49pm
Divat & Város – egyedülálló divattörténeti kiállítás

 

A plakáton három korszak modelljei

Igazán nagy lelkesedéssel ajánlja a pestidivat.hu ezt a kiállítást. Direkt nem tettünk föl több képet, legyen az olvasó kíváncsi, érdemes megnézni!

Fedezd fel Budapest lenyűgöző divattörténetét a Divat & Város kiállításon! A stílus és történelem összefonódása tárja elénk a főváros múltjának lenyomatát!

A főváros 150. „születésnapján”, azaz Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulóján egyedülálló kiállítás mutatja be Budapest divattörténetének legutóbbi 150 évét.

Karácsony Gergely és dr. Szatmári Judit Anna

A kiállítást, a nyitás előtt, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere együtt nézte meg a szakmai közönséggel.

Divat & Város tárlat 2023. november 17-én nyílik meg. Nem csak a város fejlődésének állomásait mutatja be, hanem azt is, hogyan alakította és tükrözte a divat az egyes korok társadalmi és kulturális változásait, milyen szerepet játszott a város identitásának formálásában.

Kalaptervek a régmúltból

A kiállítás az 1873-tól 2023-ig terjedő időszakot fogja át és mintegy 250 tárgyat tartalmaz. Felidézik, hogyan fonódott össze a divat és a nagyvárosi élet az évek során.

A fehér-fekete ruha 1938-as mmodell, ugye nem hinnéd?

Történelmi-politikai események, a technológiai fejlődés, az életmód változásai és a divat fejlődése mind-mind megjelennek a tárlat darabjaiban. Több mint 120 teljes öltözék, divat kiegészítők, dokumentumok és más különleges tárgyak elevenítik fel a múlt különböző korszakait a Kiscelli Múzeum lenyűgöző barokk romtemplomában.

Egy jól ismert kép - Pataki Ági modell anno

Az öltözékek főként a múzeum saját gyűjteményéből származnak, e vannak ruhák magán felajánlóktól is Továbbá a legnagyobb hazai kulturális intézmények, így például a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum, valamint a Közlekedési Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és az Országos Széchenyi Könyvtár is gazdagítja a kiállítást kölcsönzött tárgyakkal.

Forrás: Kiscelli Múzeum