Az egri szuperhősök az MVM Dome-ban

2022. 17. 10., 8:00pm
Újabb gigaprodukcióra készül a Nemzeti Színház társulata és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

 

A rendező és a szereplők

2022. október 20-án mutatják be az MVM Dome-ban az Egri csillagok című előadást, amely a két kulturális intézmény együttműködésével valósult meg 2018-ban.

A minden eddiginél hatalmasabb térben gyakorlatilag egy új produkció születik. A rendkívüli bemutató egészen közel esik Gárdonyi Géza halálának centenáriumához, az író ugyanis 1922. október 30-án hunyt el. Az előadás így az ő emléke előtt is tiszteleg.

Az MVM Dome-ban, a mintegy 1800 négyzetméteres játéktéren, több száz fős szereplőgárdával, hatalmas apparátussal, és – Székely László tervezésében – teljesen új díszletek között mutatják be az alkotók a produkciót.

Az impozáns, összesen 13500 fémlemezkével borított díszletelemekkel, valamint a kellékekkel és a jelmezekkel 10 kamion érkezett az előadás helyszínére. Megkezdték az építést, vasárnap pedig már a helyükön voltak a látványelemek. Összességében mintegy 10 kőszínházi előadás közönsége, azaz 6359 néző fogja megtölteni a csarnokot, az ülőhelyek mellett 12 kerekes székes hely is kialakításra kerül.

A nagyszabású produkciót Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója álmodja újra, a minden eddiginél hatalmasabb térben. Az Egri csillagok a teátrum egyik legsikeresebb előadása, több mint 50-szer játszották már a színház nagyszínpadán. 2019-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy a mostanában épült, korszerű stadionokat érdemes lenne kultúrával is feltölteni, de a koronavírus jócskán hátráltatta ezeket a terveket.

A díszletterv és a táncosok

A díszletek már korábban elkészültek, ám most újra kellett gondolni az egész darabot, hiszen jóval nagyobb lett a tér, amelyben a színházi változathoz képest sokkal több szereplő mozog majd. Vidnyánszky Attila ezzel kapcsolatban elmondta, erről a léptékről vannak már korábbi tapasztalatok, hiszen a Csíksomlyói passiót mintegy 30 ezer ember jelenlétében játszották el Csíksomlyón, a hegynyeregben. „Izgalommal, lelkesedéssel telve várja a társulat a bemutatkozást a több ezer néző előtt” – fűzte hozzá az igazgató. Vidnyánszky Attila felidézte, milyen katartikus pillanatot éltek át a színészek és az alkotók, amikor Csíksomlyón megtelt a hegyoldal. Most is ez várható az MVM dome-ban.

„Az Egri csillagok adaptációját a Nemzeti Színházban eddig mintegy 30 ezren látták, ennyi gyerekből lett kicsit egri vitéz, és azt remélem, még sok tízezret szólítunk meg ezután is.” – mondta a direktor.

2013-ban, a Zs. Vincze Zsuzsa - a jelenlegi produkció táncdramaturgja - által színpadra írt Körhintával kezdődött az együttműködés a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes között. Utóbbi számára szintén nem ismeretlenek az ilyen volumenű produkciók. Ám egy ekkora térhez további táncosok bevonására is szükség van: 13 együttes és egyesület közel 200 táncosa fog színpadra lépni Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos táncegyüttese mellett az MVM Dome-ban. Zsuráfszky Zoltán, az együttes vezetője és az előadás társrendezője szerint az Egri csillagokban minden benne van, amit a magyarságról, a hitről fontosnak tart. Ezért úgy gondolja, minden fiatalnak találkoznia kell ezzel a kivételes történettel. „Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényével örök emléket állít annak, hogy ha egy eszme érdekében összefog a magyarság, akkor képes legyőzni a legnagyobb ellenséget is. Ez az eszme pedig a kereszténység védelme és a hazaszeretet. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes korabeli magyar és török táncokkal, illetve prózai szereplőket is megjelenítve vesz részt a Nemzeti Színházzal közös előadásban. Visszarepít a régmúltba, hogy a jelennek is példát mutasson hősiességből és bátorságból.” – fogalmazott a táncművész, koreográfus.

A Bornemissza Gergely szerepében látható Berettyán Nándor egészen különleges érzésnek tartja, hogy ennyi ember előtt játszhat, de nagy felelősségnek is. „A COVID után különösen példaértékű lesz, hogy egy ilyen szép történettel tömegeket lehet a színházba csábítani. Szeretem az ilyen csúcstámadásokat” – tette hozzá a színész. A regényről szólva azt mondta, benne soha nem kérdőjeleződött meg, hogy Gárdonyi művét a fiatalok kezébe kell adni kötelező olvasmányként, mert „ez a magyarság közös története. Nélküle ma nem lennénk ugyanazok, akik vagyunk”.Bornemissza Gergely szerepéről azt mondta, nem könnyű megteremteni, mert erről a figuráról szinte mindenkinek van valamilyen képe, ideája. Ugyanakkor ilyenfajta példaképekre, hősökre mindig szükségünk van. „Ma is néz a közönség szuperhősöket a mozikban, de ezek a mi szuperhőseink” – mondta a színész. „Ők is emberek voltak, áruló is volt köztük, veszekedtek, bort is ittak, de mégis kiálltak valami mellett, amikor kellett. Rájuk kellene hasonlítanunk, őket kell megmutatnunk a fiataloknak.” – fogalmazott Berettyán Nándor.

Gárdonyi Géza - Zalán Tibor: Egri csillagok

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója

Rendező: Vidnyánszky Attila

További információk a különleges előadásról és szereposztás: https://nemzetiszinhaz.hu/egricsillagok-mvmdome

Ajánló: https://www.youtube.com/watch?v=iVoLQsrBAb0

Eori-foto