Az ártatlanság vélelme

2023. 26. 04., 10:34pm
A Centrál Színházban ősbemutatóra kerül sor április 29-én

 

by Szendi Horváth Éva

Az elmúlt év legjobb londoni darabja, a (Prima Facie) megérkezik Budapestre

A nemi erőszak ügyekben sikeres ügyvédnő maga is áldozattá válik. Vajon elég lesz-e a tehetsége ahhoz, hogy megvédje magát a férfiak alkotta jogrend keretei között. Két héttel a Broadway bemutató után, a Centrál Színház tűzi műsorára Suzie Miller Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című drámáját. A jogrend - és a személyes igazság ütközését bemutató előadás rendezője Puskás Samu, főhőse Martinovics Dorina.

Suzie Miller, díjnyertes ausztrál írónő, volt jogász, Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) című darabja idén három kategóriában nyert a WhatsOnStage Awards-on illetve Laurence Olivier díjat két kategóriában: legjobb első darab és legjobb színésznő. Jodie Comer (Killing Eve) először Londonban, két hete pedig a Broadwayn is debütált Tessa szerepében.

Martinovics Dorina - Fotó: Puskás Dávid

Az itthoni ősbemutatón az ügyvédnőt Martinovics Dorina alakítja, aki elmondta:

-Nem tudom, színdarab volt e valaha ilyen hatással rám. Első olvasás után hosszan nem tértem magamhoz. Annyira árnyaltan beszél e témáról, hogy még női nézőink közt sem számítunk alapvető egyetértésre. Ugyanakkor bízom benne, hogy a mellettük ülő férfiak, majd előadás után megkérdik párjukat, “Van bármi, amiről eddig sosem beszéltél?

Puskás Samu - C: Kevin Lynch

Puskás Samu rendező,    a darab kapcsán ígynyilatkozott:

-A darab az ügyvédek világában játszódik, a szórakoztatóiparban pedig a tárgyalóterem mindig is előkelő helyet foglalt el. Ékes példa erre a Johnny Depp-Amber Heard per körüli felhajtás. A “kinek van igaza” kérdés ősidők óta foglalkoztat minket, a színház pedig éppen a különböző igazságok ütközésének helyszine..

Puskás Samu - Básti Juli és Puskás Tamás fia - gyerekkorától tanulta a színház nyelvét. A londoni Middlesex egyetem ipari formatervező szakának elvégzése után, 2020-ban a New York Film Academy Los Angeles-i campusán szerzett filmszínész diplomát.

Az ártatlanság vélelme (Prima Facie) az első színházi rendezése.

Az előadás díszlettervezője Takács Lilla, a jelmeztervező Zelenka Nóra, a zeneszerző Puskás Dávid, a videótervező Gothár Márton.