Az almafa virága - Valentin napra

2023. 12. 01., 9:41pm
Színes, magyar romantikus film - Bemutató: 2023. 02. 16.

 

A történet:

Nari Nguyen és Koltai-Nagy Balázs

A napjaink Budapestjén játszódó történetben egy fiatal vietnámi lány a felnőtté válás küszöbén áll, ám nincs kibékülve azzal a jövővel, amelyet a családi hagyományok jelöltek ki számára. Magyarországra utazik, hogy kiderítse, mi történt annak idején a nagymamájával, amiről az asszony a mai napig nem hajlandó beszélni. A lány titkon reméli, hogy a családi rejtély megoldása a saját bizonytalanságait is segít majd megoldani. A Duna-parton találkozik egy fiúval, aki viszont az első pillanattól biztos benne, hogy a lány élete szerelme.

Dzhuliya Lam és Sütő András

Eközben a ’70-es évekbeli történetszálban egy vietnámi diáklány és egy fiatalember, az évfolyam sármőre egymásba ütköznek az Agrártudományi Egyetem folyosóján. Egyre komolyabbá váló, bimbózó kapcsolatukat azonban éberen figyeli a felügyelőtiszt: az ő feladata biztosítani, hogy a Vietnámból érkezett ösztöndíjasok még véletlenül se akarjanak Magyarországon maradni, hanem diplomásként hazatérve dolgozzanak az országukért.

A két idő síkon összefonódó szerelmi történetet követve, Az almafa virága felidézi a ’70-es évek Budapestjének különleges hangulatát, és elrepít az akkori és a mai Vietnámba is.

Az almafa virága az első olyan koprodukció, amely Magyarország és Vietnám között jött létre. Budapesti jelenetek mellett a film lenyűgöző vietnámi helyszíneken készült. A jelenkori történet főszereplője, Nari Nguyen születésétől kezdve Budapesten él, a mozi nézők először a Drakulics elvtárs című filmben láthatták. 2011-ben az Európában élő vietnámi lányok szépségkirálynőjének választották. A férfi főszereplő a friss Junior Prima díjas Koltai-Nagy Balázs, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művésze. A hetvenes évek történetszálának főszereplői Dzhuliya Lam, aki belsőépítészként és modellként dolgozik, valamint Sütő András, aki többek között a Berlinale Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott Viharsarok főszereplőjeként ismert. A főszereplők mellett fontos szerepet játszik Juhász Jázmin, Dunai Tamás, Takács Katalin, Lé Dániel Viet Tung, Bold Khan, Berta Annamária Hámi és Kálloy Molnár Péter is. Az almafa virága a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producerei György Lea és Sípos Anna.

Színes, magyar romantikus film

Bemutató: 2023. 02. 16.

Rendezte: Szűcs Dóra

Írta: Szűcs Dóra

Szereplők: Nari Nguyen, Koltai-Nagy Balázs, Dzhuliya Lam, Sütő András, Juhász Jázmin, Dunai Tamás, Kálloy Molnár Péter, Lé Dániel Viet Tung, Takács Katalin, Bold Kahn, Berta Annamária Hámi

Fényképezte: Csepeli Eszter, Szilágyi Gábor

Vágó: Erdélyi Flóra

Zeneszerző: Csengery Dániel

Producer: György Lea, Sípos Anna

Hossz: 110 perc

Hang: Dolby Digital 5.1

Vetítési mód: DCI

Korhatár besorolás: Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (IV.)

Az almafa virága//Valentin-napi magyar film