Az idei díjátadót követő ünnepségen Wolfgang Puck és Szántó István a budapesti Spago éttermének vezető séfje is prezentálhatott néhány ikonikus magyar fogást a hollywoodi hírességeknek. A csirkepaprikás, a vadas, a somlói galuska és az Eszterházy-torta is a kínálat része volt Los Angelesben, a díjátadó utáni partin.
Wolfgang Puck és Szántó István
A legendás séf, Wolfgang Puck úgy eteti a világ szupersztárjait, mint senki más. Köszönhetően híres Beverly Hills-i Spago és CUT éttermeinek, Isztambultól Londonig megtalálható nemzetközi vendéglátóhelyeinek, és a ténynek, hogy 1995 óta ő a felelős annak a menüsornak a megalkotásáért, amit a filmipar leghíresebb díjátadóját követő bálon szolgálnak fel a hírességeknek és a VIP vendégeknek.
Minden évben 100-nál is több séf dolgozik a kezei alá, hogy ezen a bizonyos rendezvényen minden tökéletes legyen. Az idei év szenzációja, hogy a már megszokott Wolfgang Puck signature fogások mellett most először tradicionális magyar ételek is felszolgálásra kerültek a díjátadót követő partin.
4 legendás magyar étel a gálát követő fogadáson
„Nagyon boldog vagyok, hogy Wolfgang biztosította nekem a bemutatkozás lehetőségét a Los Angeles-i közönségnek. Olyan ételekben gondolkodtam azonnal, amelyek a magyar konyha emblematikus fogásai. Végül a csirkepaprikás, a vadas, az Eszterházy-torta és a somlói galuska lettek a befutók. Tudtam, hogy nagyon sok biztonsági és logisztikai szempontot kell figyelembe venni. Legyen alapanyag az ételekhez a helyszínen is. Könnyen fogyasztható, kis adagokban, esztétikus tálalással kell elkészíteni ezeket a fogásokat, ráadásul elképesztő mennyiségben. A vadasból 800 adaggal, a többi ételből 350 – 350 adaggal készülünk. Bár cateringről van szó, de az ünnepélyesség, az elegancia a a díjátadó miatt lényeges” – mesélt izgatottan Szántó István séf.
Szántó István séf
Hogyan készülnek a magyar fogások?
A két séf, Wolfgang és István fúziós megoldásokban gondolkodtak. Az alapanyagokat a híres helyi Santa Monicai termelői piacról szerezték be, István pedig természetesen itthonról vitte magával az igazi magyar fűszerpaprikát.
„Minden évben arra törekszünk, hogy megtaláljuk a módját annak, hogy az ételkínálatban valami újat, frisset és szórakoztatót mutassunk” – mondta Wolfgang Puck. – „A filmvilág legnagyobb díjátadóját követő parti a legfontosabb társasági esemény a nyugati parton, amelyen az étel, a divat, a kultúra, a film és a zene találkozik egymással. Büszke vagyok rá, hogy az első Európában nyílt Spago éttermem vezető séfje is itt van velem, hiszen általa egy különleges világ, a magyar kultúra is meg tud jelenni majd. Amikor megkóstoltam István vadas-verzióját, egészen egyszerűen szerelembe estem vele. És biztos vagyok benne, hogy a sztárok is így lesznek ezzel.”
A menüsorban természetesen továbbra is helyet kapott a Wolfgang PuckCatering néhány olyan korábbi közönségkedvence, mint a fűszeres tonhaltölcsérek vagy a füstölt lazacos pizza. „Elkészítjük a tésztát, az ikonikus szobor alakjára vágjuk, majd egy kis kaporkrémet teszünk rá. A lazachoz is van egy formánk, nagyon vékonyra szeljük és úgy tesszük a tetejére” – mondta el a legendás fogásról Wolfgang Puck.
Az ételek mellé kiegészítéseként pedig különféle italokat is felvonultattak a partin. A gála tiszteletére Fleur de MIRAVAL – az egyetlen olyan pezsgőház, amely kizárólag rosé pezsgőt készít – pezsgőt és két limitált kiadású Francis Ford Coppola bort töltött a poharakba. Az elismert mixológus, Charles Joly pedig ismét Tequila Don Julio koktélválogatást készített.
Az ünnepi fogadás számokban
Fotókredit: Fónyad Orsolya