Az Onion Trio megérkezett Budapestre

2022. 24. 03., 1:29pm
A hazai zenei élet három nagyágyúja: a legjobb magyar rock gitárosok között nyilvántartott Alapi István, a jazz világsztárok által is méltán elismert dobos, Balázs Elemér, valamint a Zeneakadémián klasszikus bőgő szakon végzett Barcza Horváth József szenzációs triót hozott létre.


by Szendi Horváth Éva

Egymásra találásuk tulajdonképpen a honi jazzkörökben csak „Hagyma” becenévvel illetett Kiss Zoltánnak köszönhető – nem véletlen hát az együttes elnevezése sem. Bár szokatlan, hogy egy formációnak éppen a háttérembere legyen a névadója.  Hagyma ugyanis nem zenész, hanem menedzserként, szállítóként, roadként, vagyis amolyan mindenesként közel fél évszázada nagy megbecsülésnek örvend a szakmában. Mindhárom muzsikussal régóta dolgozik együtt. Közös nagy kedvencük, Pat Metheny Last Train Home című jazzslágere adta az ötletet ahhoz, hogy össze is hozza őket.

Két rövid próbát, valamint két baráti társaságban tartott szobakoncertet követően az is kiderült, hogy ez a három zenész kiválóan együtt tud működni. Inspirálják egymást, szinte azonnal tökéletes összhang alakult ki közöttük.

Nemsokára felveszik első lemezüket is. De előbb egy mini turné keretében közönség előtt, élő koncertek közben próbálják végleges formába önteni a dalokat, hogy minél kiforrottabb anyaggal vonulhassanak a stúdióba.  Repertoárjukban a már említett saját kompozícióik mellett Pat Metheny, és Chick Corea szerzemények is szerepelnek.

A szokatlan összeállítású trió egészen biztosan újszerű élményt ígér a zenerajongóknak. A több várost érintő mini turnét követően az Onion Trio Budapesten március 28-án 20.00 órakor a Budapest Jazz Clubban mutatkozik be a nagyközönség előtt.