Az „Egyetlen szó”-val ért véget A Dal 2021

2021. 15. 03., 3:05pm
A Kaukázus együttes Egyetlen szó című dala lett az év magyar slágere, egyben megnyerte a Petőfi Zenei Díj „Év Dala” elismerést.

A Kaukázus együttes Egyetlen szó című dala lett az év magyar slágere, egyben megnyerte a Petőfi Zenei Díj „Év Dala” elismerést.

A Duna Televízió dalválasztójának győztese a címmel járó lemezfelvétel és a videoklip készítése mellett további 10 millió forinttal építheti tovább zenei karrierjét. Ennek részeként egy színpadi műben is gondolkodik a zenekar.

Véget ért Magyarország egyetlen dalversenye, amelyben a zsűri idén is a közönséggel együtt kereste az év magyar slágerét. Az immár 10. alkalommal megrendezett műsorban 40 szerzemény mutatkozhatott be élő adásban. Ezekből a válogatók és az elődöntők után nyolcat hallhatott újra a közönség a döntőben.

A fináléban - a zsűri pontjai alapján - a legjobb négy közé jutott: BariLaci – Féltelek, Süle Zsolt – Befúj, Radics Gigi –Egy vagy velem, valamint a Kaukázus – Egyetlen szó című dala. A nézők szavazatai alapján a végső győztes az Egyetlen szó lett.

A 2002-ben alakult Kaukázus együttes zenei világa sokféle stílust ötvöz: a drum and basstől az alternatív rockon át, a klasszikus értelemben vett popzenéig. A 2006-ban újraszerveződött zenekarnak a Petőfi Rádió országos ismertséget hozott, most pedig a Duna Televízió A Dal 2021 című műsorának színpadán vett új lendületet a tagok zenei karrierje. Ezt az Egyetlen szó című szerzeményükért átvett év dala díjjal koronáztak meg. A elismeréssel járó 10 millió forintot a Kaukázus zenei produkciójának fejlesztésére fordíthatja. Terveik között egy színpadi mű ötlete is szerepel. Emellett a közmédia egy éven belül egy, legfeljebb tíz dalból álló lemezfelvételt és egy zeneszámból videoklip készítését biztosítja. 

„Babonából sem gondoltunk arra, hogy megnyerhetjük a dalversenyt” – kezdte Said Tichiti, aki bár 22 éve él Magyarországon, A Dal 2021 döntőjében vokálozott először magyarul. „Egyelőre nagyon nagy felelősség a lemez elkészítése, szerencsére a győztes dalon kívül vannak még készülőben továbbiak is. Megígérjük minden egyes nézőnek, aki SMS-ben ránk szavazott, hogy jó élményeket fogunk nekik adni, mert nagyon jó lemezt állítunk össze jó videókkal” – tette hozzá Kardos-Horváth János, aki nemcsak a Petőfi Zenei Díj „Év Dala” címnek, hanem A Dal 2021 Legjobb Dalszöveg Írója elismerésnek is örülhetett.

A jubileumi műsor újdonsága, hogy nemcsak a végső győztes, hanem mind a nyolc dal előadója részesült zenei pályájára fordítható támogatásban. A legjobb négy között végzett másik három produkció előadója 5-5 millió forinttal, a további 4 döntős: Andelic Jonathan – Áldom, Katona Petra – Viszlát múlt, a Mudfield – Nincsen szerencsém és a Swing á la Django & Herrer Sára feat. Sárközi Lajos – Maradok, 1-1 millió forinttal építheti tovább zenei karrierjét. 

A műsor egyik missziója, hogy a magyar könnyűzene tehetségeit támogassa, így ezzel az újítással valamennyi finalista álmának megvalósulásához hozzá tudott járulni.

„Példaértékű, hogy a jubileumi műsorban nem csak egy produkció kap pénzbeli támogatást a döntőben. Egymillió forint is irgalmatlanul sokat számít, főleg egy olyan időszak után, mint a tavalyi. Ebből a pénzből videoklipeket vagy egy lemez stúdiómunkáit is lehet fedezni. Az élő zene mellett ez a legfőbb erénye A Dal 2021 című műsornak, hogy szárnyai alá veszi az előadókat” – mondta Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie, a műsor házigazdája, aki 2016-ban maga is átélhette, milyen az év dala előadójának lenni.

Az este során gazdára talált A Dal 2021 Akusztik díj is, amelyről szintén közönségszavazás döntött. A 40 akusztikus átdolgozásból Andelic Jonathan Áldom című dala végzett az első helyen.

A közönség kedvenc döntős előadó nem számított a sikerre, meglepetten vette át Ferenczi György zsűritagtól a díjat:

„Úgy érzem, hogy a közönség most visszaadta azokat a szárnyakat, amiket az idő eddigi pályámban leszegett vagy meggyengített. Ez azért is fontos visszajelzés, mert azon kívül, hogy az Áldom-hoz hasonló dalokat Istennek éneklem, szempont, hogy szóljon az embereknek is, akik hallgatják. Boldog vagyok, hogy sokakhoz szólt, akik nemcsak a döntőig juttattak, hanem általuk elmondhatom, az Akusztik dalverseny győztese lehetek 2021-ben” – fogalmazott a fiatal zenész

A Dal 2021 döntője és korábbi adásai 60 napig visszanézhetőek a MédiaKlikken, a legjobb pillanatokból készült összeállítás ide kattintva érhető el.

 Nagy Feró és Mező Misi A Dal 2021 döntőjében - extra produkció

 Fotó: MTVA/Zih Zsolt

Különleges produkciókat tartogatott a jubileumi műsor döntője. A Dal 2021-nek a zsűritagok sem tudnak ellenállni: Nagy Feró és Mező Misi közösen álltak a közönség elé.

Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere már az előző adásban dalra fakadt: az asztal alól előkapott egy mikrofont és elkezdte énekelni együttese egyik slágerét. Nagy Ferótól, a Beatrice frontemberétől sem áll távol, hogy kieressze hangját az élő adások alkalmával. A zsűri székben ülve több alkalommal „bulizott együtt” a fellépőkkel és zengte a versenydalokat. Korábbi évadokban a két énekes külön-külön már fellépett extra produkcióval, de a szombati élő show-ban először zenéltek együtt. Így Vincze Lilla és Ferenczi György után ők is megtapasztalhatták, milyen A Dal 2021 színpadán állni.

A tavalyi győztesek pedig visszatértek 2020 legjobb magyar slágerével, a Mostantól-lal.

A dalverseny 10. évadának  döntőjében is elmaradhatatlan az előző év győztes produkciójának visszatérése. A Dal 2021 háziasszonya, Orsovai Reni újra énekesként lépett fel a zsűri és a közönség előtt. Rácz Gergővel, akivel 2020 magyar slágere, a Mostantól mellett, meglepetéssel is készültek.

Forrás: MTVA, foto: MTVA\Kaszner Nikolett