Ausztriával közös kerékpáros kínálat

2020. 05. 03., 6:05pm
Az elmúlt időszakban a szombathelyi TDM szervezet alaposan kivette a részét a térségi kerékpáros kínálat fejlesztésében.

Az elmúlt időszakban a szombathelyi TDM szervezet alaposan kivette a részét a térségi kerékpáros kínálat fejlesztésében.

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft., Szombathely és térsége TDM szervezete, mint projektmegvalósító partnernek feladata volt, hogy Vas megye területén turisztikai szolgáltatókat vonjon be a létrejövő kerékpár-turisztikai kínálatfejlesztésbe és kerékpárosbarát minősítési rendszerbe, majd népszerűsítse a létrejövő kínálatot.

2019-ben a TDM munkatársai ennek érdekében road- show-szerűen bejárták Vas megyét. Olyan turisztikai szolgáltatókat kerestek fel, akik lehetőséget látnak a kerékpáros turizmusban, vagy éppen erre célcsoportra fókuszálnak. A VELOREGIO kerékpáros kínálatba Szombathelyről és térségéből kiindulva, Kőszegen, Bükfürdőn, Sárváron, Celldömölkön és a Ság- hegy térségén át, Körmenden, a Vasi- hegyhát Rábamente területén egészen Szentgotthárdig és az Őrségig bezárólag szállásadókat, vendéglátóhelyeket, kalandparkokat, múzeumokat és kiállítóhelyeket, arborétumokat, fürdőket vont be.

A Szombathelyi TDM Szervezet gondozásában 2018-2020. között zajló kínálatfejlesztés eredménye a VELOREGIO, ami kerékpáros útvonalajánlatokkal és hozzájuk kapcsolódó kerékpárosbarát szolgáltatásokkal, kulturális és természeti látnivalókkal gazdagítva várja az osztrák- magyar határtérségbe látogató kerékpáros turistákat.

A VELOREGIO AT-HU 064 „Közös határon átnyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban” című pályázat az INTERREG V-A Ausztria- Magyarország Program 2014- 2020 felhíváson nyert három évre szóló támogatást.  A fejlesztések összértéke 1.185.840 €, ennek 85%-át az Európai Unió, 10 %-át pedig a magyar állam finanszírozza.

A tevékenységek megvalósításában három osztrák és három magyar szervezet vesz részt. Vezető partner a Regionalentwicklung Oststeiermark (A). További partnerek: Tourismusverband Region Oberwart (A), Wiener Alpen (A), Savaria Turizmus Nonprofit Kft. – Szombathely (H), Vas Megyei Önkormányzat (H),

illetve Kőszeg Város Önkormányzata (H).

Nem ez az első közös osztrák-magyar kerékpárturisztikai pályázat, hiszen korábban az Oberwart Turisztikai Egyesület, Narda önkormányzata és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. már sikerrel zárt egy kerékpáros fejlesztést. A jelenlegi projekt az akkor elindított program tovább-gondolása, kiterjesztése, térben és szakmai tartalmában egyaránt.

Az új együttműködés különlegessége a projekt által érintett terület nagysága, mely feltételezte a partnerek összefogását, térségi szintű szemléletét, mind a magyar, mind az osztrák megvalósítók részéről.  2020. év végéig valóban országhatárokon átívelő útvonalajánlatok, közös és egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetése, közös kerékpáros túravezető képzések valósultak/ valósulnak meg.

A kerékpáros turizmus a legnagyobb ütemben fejlődő turisztikai ágazat, ami összekapcsolja a sporttevékenység iránti igényt a regionális természeti- és kulturális örökség egyedi felfedezésének lehetőségével. Ausztria és Magyarország határtérsége, a hegyek és a sikvidék adta tájképi sokfélesége, természeti és kulturális gazdagsága ideális ahhoz, hogy európai kerékpáros csúcsrégióvá válhasson.  A kerékpáros turizmus fejlesztése a határon átnyúló együttműködés intenzitásának növelését és az értékesítési lánc valamennyi szereplőjének professzionalizálását igényli. A VELOREGIO projekt biztosítja a régió számára ennek feltételeit.