Átvehetik a robotok a jövőben a házimunka terhét?

2023. 20. 07., 10:35am
A Zewa és a mesterséges intelligencia közt folytatott beszélgetés

 

 A Zewa elkötelezett egy olyan világ megteremtésében, melyben mindenki számára biztosítottak az egyenlő lehetőségek, és ezt a törekvését az otthoni munkamegosztásban is érvényesíteni hivatott. Ennek jegyében a még mindig fennálló családon belüli egyenlőtlen feladatmegosztásra hívja fel a figyelmet a Gondoskodni Együtt Jó! kampányában. A kezdeményezés részeként a márka a jelenleg legnépszerűbb és legfejlettebb mesterséges intelligenciával folytatott párbeszédet a háztartási feladatok elosztásáról.

Az otthoni gondoskodás terén évtizedek óta megbízhatóan segítő Zewa Gondoskodni Együtt Jó! programjának legfőbb mondanivalója, hogy a gondoskodás egy olyan örömteli tevékenység, amely a családi egyensúly megteremtésének egyik fontos alappillére is egyben. A történelem során kialakult családon belüli egyenlőtlen feladatmegosztás hagyománya a mai napig jelen van az életünkben.

A 2017-ben kiadott konferenciakötetében Sebők Csilla, a KSH Szociális Statisztikai Osztályának szakértője megjegyzi, hogy a házimunka terén továbbra is fennáll a szegregáció, azaz a feladatoknak még mindig van olyan típusa, amelyeket tipikusan csak nők végeznek.[1] Jó hír azonban, hogy sokunk egyre inkább afelé hajlik, hogy ez az értékelésmód a teljes harmónia irányába mozduljon. A Zewa hisz abban, hogy az egyenlőbb esélyek egyenlőbb világot teremthetnek. Ezt a változást otthon kell elkezdenünk azzal, hogy minden családtag kiveszi a részét a házimunkából.

A program keretében készült videót itt tudod megnézni: https://tinyurl.hu/fJ6J

A videó bemutat a Zewa és egy mesterséges intelligencia között zajló párbeszédet a házimunka elosztásáról Magyarországon. A chatbot 2019-es Eurostat[2] adatok elemzése alapján elmondta, hogy az átlagos heti munkaidő Magyarországon 40,8 óra. Ebbe a számba azonban nem tartoznak bele a háztartási munkák, amelyek átlagosan további órákat igényelnek naponta, így a teljes napi munkaidő magasabb lehet ennél az értéknél.

Az is kiderült, hogy bár a családtagok egyre többet osztoznak a házimunkán, és egyre nagyobb az igény az egyenlő tehervállalásra, az általános megítélés szerint Magyarországon ezek a feladatok hagyományosan elsősorban a nők feladatkörébe esnek. Továbbá a chatbot megállapítása szerint Magyarországon a nők átlagosan napi 4,4 órát, míg a férfiak 2,5 órát töltenek házimunkával.[3] Végül a beszélgetés az automatizálás és robotizáció egyre több ember életét érintő kérdéskörére összpontosult.

A Zewa arra volt kíváncsi, hogy Magyarországon a közeljövőben átveszik-e a házimunka terhét a robotok:

„A jelenlegi technológiai állapotban nem valószínű, hogy a robotok teljes mértékben át tudják venni a házimunka terhét a nőktől Magyarországon. A robotok fejlesztése és telepítése még mindig magas költséggel jár, ami több család számára megfizethetetlen lehet. Emellett a legtöbb házimunka tevékenység nem rudimentális feladatokat jelent, amelyeket könnyen elvégezhetne egy robot” – érkezett a válasz.

A házimunkára szánt idő csökkenése és a teljes automatizáció lehetősége

A háztartások gépesítettségének köszönhetően a házimunkára szánt idő jelentősen lecsökkent az évek folyamán. A technológia legújabb vívmányai lehetővé teszik számunkra, hogy hatékonyabban és gyorsabban, vagy éppen a saját energiabefektetésünket teljesen helyettesítve végezzük el a különböző otthoni teendőket. A mosógép, porszívó, majd később robotporszívó, mosogatógép és további háztartási gépek megjelenése, valamint az otthonok felszereltségének fejlődése a házimunkára fordított idő jelentős mértékű csökkenését eredményezte. Ezen eszközök a teljes automatizálástól a részleges asszisztenciáig terjedő skálán kínálnak megoldásokat, így lehetőséget nyújtanak arra, hogy az egyéni igényekhez és szükségletekhez igazodva válasszuk ki a legmegfelelőbb technikai segédeszközöket.

Az otthoni munkamegosztás jövője

Bár az otthoni robotgépek egyre több területen fejlettnek számítanak, továbbra is nagyon távol állunk attól, hogy a házimunka minden feladatát robotokra bízzuk. Ezek a készülékek csak azokat a teendőket tudják elvégezni, amelyekre előre programozták őket, így az általuk kivitelezhető feladatok szempontjából korlátozottak. A robotporszívó a nehezen megközelíthető helyekre, sarkokba például nem ér el, a mosogatógép pedig sokszor szennyeződéseket hagy az edényeken, így mindkét esetben utólagos beavatkozás szükséges. Továbbá nem léteznek olyan robotok, melyek képesek lennének letörölni a port a szekrényről, helyettünk kiteregetni, rendszerezni, szelektálni vagy a makacs foltokat eltüntetni a fürdőszoba csempéjéről.

Ezen túl, a már forgalomban lévő robotok beszerzése milliós költségekkel is járhat, ezért valószínű, hogy még hosszú ideig nélkülözhetetlen lesz az emberi gondosság otthonunk tisztán és rendezetten tartásához. Itt az idő tehát, hogy a házimunkában a család minden tagja részt vegyen!

Te se várj a robotokra: vedd ki a részed az otthoni tennivalókból! Ehhez nyújt segítséget a Zewa feladatszervezője, ami segít átláthatóvá tenni és optimalizálni a teendők elosztását. Töltsd le innen: https://www.zewa.net/hu/gondoskodni-egyutt-jo/feladatszervezo/

 

[1] https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/lathatatlan_munka_1.pdf

[2] https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/tps00071/default/table?lang=en

[3] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Household_composition_statistics