Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál 2024

2024. 19. 01., 2:23pm
Továbbra is nagy az érdeklődés a 11. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál változatos programjai iránt

 

by Szendi Horváth Éva

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál  01.06-02.02-ig

Január 17-én, szerdán a Modern Art Orchestra kinematográfikus koncertjét hallgathatják meg a kortárs zenét kedvelők. A koncert beavató beszélgetéssel kezdődik, amelynek moderátora Dargay Marcell zeneszerző lesz.

MAO zenekar

A trombitaművész-zeneszerző Fekete-Kovács Kornél által 2005-ben alapított big band a kortárs jazz égisze alatt született. Az aigisz görög szó eredeti jelentése szerint „az Égbolt, aki megvéd a vihartól”. A MAO viszont – eltekintve azoktól az alkalmaktól, amikor a múlt felé fordul – a legtöbbször éppen az ismeretlen zenei területeken, a védtelenségben érzi biztonságban magát. Számukra még a kotta öt vonala is szűz zenei területeken húzott barázda, hiszen céljuk a kezdetektől fogva a kortárs klasszikus zene és a jazz határainak feszegetése. Magyarország leginnovatívabb big bandjének zenészei számára a védettséget tulajdonképpen maga a zenekari közeg jelenti. A MAO zenei fészek, műhely, ahol a kreatív alkotószellemek kölcsönösen inspirálják egymást. A tizennyolc tagú formáció ugyanis olyan zenészeket egyesít, akik előadóként, és több esetben zenekarvezetőként, zeneszerzőként is a magyar jazz meghatározó alakjai. Ez indokolja, hogy a zenekar fennállása óta már több mint huszonöt órányi olyan új kompozíció született meg, ami kifejezetten a Modern Art Orchestra számára íródott – nagyrészt a MAO zenészei által. Ezek a műfaji sokszínűséget mutató új darabok a havi rendszerességű szerzői estek alkalmával hallhatóak, ahol a zenekartagok művei mellett kortárs komponisták MAO-nak dedikált darabjait is bemutatják.

Sőt, az általuk 2019 szeptemberében elindított MAO Masterclass – a zeneszerzőknek szóló big band akadémia is a nagyzenekari jazzművek születését segíti elő. Programjukban ugyanakkor tetten érhető a hagyománytisztelet. Esetükben ez soha nem a múlt vallásos rekonstrukcióját jelenti. A Legendás albumok sorozat keretében a jazztörténet ikonikus lemezeit idézik fel, ami éppen a szólisták játéka révén válik jelen idejűvé. A nagysikerű, Gramofon- és Artisjus-díjas Bartók-lemezük pedig izgalmas, kortárs hangszereléssel, elektronikával és az eredeti népzenei gyűjtések újragondolásával helyezi a mába a bartóki örökséget. A zenekar rendszeresen dolgozik hazai és nemzetközi szólistákkal, akik között ott találjuk Harcsa Veronikát és Dresch Mihályt, valamint a világhírű szaxofonos Dave Liebmant és Bob Mintzert is. A Modern Art Orchestra számára nemcsak a mit, hanem a hogyan is lényeges. A hang, a sound minősége pedig meghatározza a hallgatás mikéntjét is. A MAO zenéje teljes embert kíván, a hallgatót a pillanatba invitálja, hiszen az improvizáció révén maga is főszerepet szán az itt és mostnak.

A január 17-i koncertjén a Modern Art Orchestra Szemző Tibor műveit adja elő.

„Ezerféle módját ismeri Szemző Tibor, hogy a vetített képet és a hangot – legyen az zenei vagy prózai szövet – társítsa, a moziélményt transzponálja, a koncertélményt befényezze. Műveiben az idő és a tér sűrű és újszerű kapcsolódásai jönnek létre.

Egzotikus szigeteken, Tibetben járva vagy a Duna torkolatánál forgatva rálát a tegnapra és belehallgat a jövő zenéjébe.

Az 1979-indult korszakalkotó együttes, a 180-as csoport egyik alapítójaként és szerzőjeként, a Takarmánybázis majd a Gordiusi Čomó vezetőjeként és szóló produkciókban, Forgács Péterrel katartikus erejű filmes projektekben, Ottlik Géza, Franz Kafka, Ludwig Wittgenstein szövegeit és Kőrösi Csoma Sándor életútját megközelítve mindig többszólamú és több dimenzióban mozgó alkotásokat hozott létre.

A Modern Art Orchestra a szerző szándékához híven és aktív közreműködésével nem csupán interpretálja, hanem szinte újraalkotja az életmű eltérő szakaszaiból válogatott műveket, amelyek fordított kronológiai sorrendben csendülnek fel. 

Memory Shards – egy igaz szerelem története Ada Kaleh szigetén a cigerattagyárban a lassú elárasztás idején című darab bemutató, egyszerre zene és film, egy elsüllyedt sziget utolsó lakóinak emlékezetszilánkjaival.

Szemző ’99-ben járt először a Himaláján, a Kőrösi Csoma-féle kanami kolostorban is. Az ott forgatott 8mm-es tekercsek alapján jött létre későbbi, Csomáról szóló filmje előzményeként a Seems Like Kailash – 2nd Sketch, amely most a MAO késztetésére és közreműködésével először hangzik fel hangversenyen.

Az Optimista előadás bemutatója – melyben a szerző az őt Erdély Miklóshoz kötő személyes és kevésbé személyes szálakat varrta el – 1988-ban volt a Zeneakadémián. A művet, amelyben a big band egy hanglemezt kísér, ezúttal a MAO a szerző eredeti elképzelései szerint szólaltatja meg,” – foglalja össze gondolatait Zipernovszky Kornél, jazz-szakértő.

Modern Art Orchestra plays Szemző

(január 17., szerda 19:00, BMC Koncertterem)

Műsor

  • Szemző Tibor: Memory Shards – egy igaz szerelem története Ada Kaleh szigetén a cigerattagyárban a lassú elárasztás idején (2017-24)
  • Szemző Tibor: Seems Like Kailash – 2nd Sketch (1999/2002)
  • Szemző Tibor: Optimista előadás (1988)

Előadók

  • Alexandr Krestovský - TJ (szöveges szólamok)
  • Milán Szakonyi - beszélő
  • Modern Art Orchestra

Közreműködik

  • Fekete-Kovács Kornél - Művészeti vezető

További információ: https://atlatszohang.hu/event/modern-art-orchestra-plays-szemzo/,
https://mao.hu/