Átadták az idei Magyar Mozgókép Díjakat

2022. 27. 06., 12:19pm
A Külön falka kapta a legjobb játékfilmnek és a legjobb első filmnek járó díjat is, az Ida regénye pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést

 

A Külön falka kapta a legjobb játékfilmnek és a legjobb első filmnek járó díjat is, az Ida regénye pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztivál ünnepi záró eseményén. 

Kis Hajni

A legjobb rendező Enyedi Ildikó lett, míg a legjobb elsőfilmesnek járó díjat Kis Hajninak ítélte titkos szavazással a Magyar Filmakadémia tagsága. A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál június közepén Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban zajlott.

A veszprémi Petőfi Színházban ünnepélyes keretek között összesen 20 kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat. A Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött a díjak odaítéléséről. 

A legjobb nagyjátékfilm kategóriát Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte.

A legjobb rendező díját A feleségem történetecímű alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték.

A legjobb elsőfilmesnek járó díjat Kis Hajni vihette haza a Külön falka megrendezéséért.

A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért, A játszma Évájának megformálásért pedig a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta.

A legjobb férfi főszereplő kategóriában Kulka János A játszma)bizonyult a legjobbnak.

Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina vihette haza az Ida regénye című alkotásért.

A legjobb egész estés dokumentumfilm kategóriában az Egy mindenkiért (rendező: Muhi András Pires) című alkotást méltatta az akadémia tagsága.

A legjobb rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok (rendező: Szabó Szonja) bizonyult a legjobbnak.

A legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék (Aracsi Norbert), míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte.

A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 – Montague és Capulet (rendező: Magács László) lett a győztes.

A legtöbb díjat – legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb vágó, legjobb jelmez, legjobb maszk - Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása kapta.

A közönség Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak. A jelöltek teljes listája alant olvasható.

www.mozgokepfesztival.huhttps://www.instagram.com/magyarmozgokepfesztival/

https://magyarfilmakademia.hu/huhttps://www.facebook.com/MagyarMozgokepFesztival

Idén június közepén rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legfrissebb magyar filmeket láthatta a közönség. A Magyar Mozgókép Fesztivál a magyar film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban. Különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek.

A legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen mozi élményekkel várták az érdeklődőket a négy napban Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban a mozikban és szabadtéri vetítéseken a hűs, balatoni estében. A Magyar Mozgókép Díjakat ezúttal adták át másodszor, a díjat Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte.