Átadták a Wacław Felczak díjakat

2022. 29. 03., 12:37pm
A Magyar Tudományos Akadémia épületében március 23-án, a Lengyel Magyar Barátság hivatalos ünnepnapján, első ízben került megrendezésre a Felczak Gála.

by Szendi Horváth Éva

A Felczak – díj /Fotó: WFA/

A Magyar Tudományos Akadémia épületében március 23-án, a Lengyel Magyar Barátság hivatalos ünnepnapján, első ízben került megrendezésre a Felczak Gála.

A gálaesten a jelenlévőket Biernacki Karol az Alapítvány kuratóriumának elnöke, Jerzy Snopek a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, valamint Rosonczy-Kovács Mihály, a lengyel-magyar barátság és együttműködés további elmélyítését célzó Alapítvány kuratóriumának tagja, lengyel–olasz politikai elemző köszöntötte.

Sor került az Alapítvány eddigi munkásságát bemutató imázs film premierjére és első ízben átadták a Felczak-díjat. A kitüntetést az Alapítvány kuratóriuma azzal a céllal hozta létre, hogy ezzel is elismerje azon személyek munkáját, akik az évszázadokon átívelő lengyel–magyar barátság eszméjének továbbörökítéséhez kiemelkedő mértékben hozzájárultak. A kitüntetésben az idén három díjazott részesült.

A díjazottak Biernacki Karollal /Fotó: WFA/

Kiss Gy. Csaba polonista, irodalomtörténész, kultúr történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora és az ELTE címzetes egyetemi tanára.

Kovács István polonista, diplomata, történész, író, költő és lengyel irodalmi műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja.

Petneki Áron polonista, művelődéstörténész, a Varsói Egyetem nyugalmazott tanára, a krakkói Tudományos és Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar-Lengyel Történész vegyes bizottságának elnöke.

A díjazottak az Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész által megálmodott különleges anamorfózist vehettek át. A díj szimbolikus jelentőségű, különlegessége, hogy az apró részletekből összeálló grafika egy fémhengerre vetül, és így elevenedik meg az Alapítvány névadójának arcképe.

A rendezvényen ifj. Balázs Elemér Junior Príma-díjas zongoraművész és zeneszerző működött közre.

Az Alapítvány a gálán az Ukrajnából menekült emberek megsegítésére, Magyarország egyik legnagyobb karitatív szervezetével, az évente több százezer embernek segítséget nyújtó Magyar Máltai Szeretetszolgálattal karöltve adománygyűjtést is szervezett.

Az Alapítvány imázs filmje március 24. 19 órakor jelenik meg a wfa.hu oldalon és az Alapítvány Facebook oldalán, ahol hamarosan a Felczak Gáláról készült fotóalbum és videós összefoglaló is megtalálható lesz.