„Árnyékból a fénybe”

2022. 29. 10., 1:44pm
Nagyszabású szabadtéri kiállítás nyílt Cziffra György életéről, munkásságáról

 

by Szendi  Horváth Éva

A kiállítás a Cziffra György-emlékév és a Várkapitányság együttműködésében a Várkert Bazárban látható.

A tárlat kurátora Kiss Eszter Veronika zenetörténész. A kiállítás egy korábbi változata tavaly látható volt a Müpában, Katarban, Olaszországban, Eszterházán, illetve Szentendrén. A jelenlegi, átdolgozott anyag kifejezetten a nagyközönség számára óriási szabadtéri, látványos tablókon nyújt átfogó képet a rendkívüli művész nemzetközi pályájáról, missziójáról és életművéről.

A világhírű magyar zongoravirtuóz, Cziffra György (1921–1994) életében nélkülözés és bőség, üldöztetés és ünneplés egyaránt bőven akadt. Ezt a regénybe illő pályát tárja elénk a Cziffra György-emlékév eseménysorozatának keretében összeállított kiállítás.

A cigányzenész családból származó, tehetséges fiatal Cziffra Györgynek a Zeneakadémiára Dohnányi Ernő segített bejutni, ahol rajta kívül Weiner Leó, Ferenczy György és Keéri-Szántó Imre voltak a tanárai. Besorozták, harcolt a II. világháborúban, szovjet fogságba esett, megszökött, hazatért, majd 1945 után megélhetéséért zongorázott a pesti éjszaka bárjaiban. 1950-ben próbált külföldre menekülni, de elfogták és feleségével együtt bebörtönözték. 1956-ban sikerült emigrálnia, Franciaországban kezdett új életet, elindulva a megérdemelt világhír felé. A világ ünnepelt zongoravirtuózként ismerhette meg, Japántól Argentínáig a legnagyobb koncerttermekben lépett fel. A tehetségek támogatására alapítványt hozott létre és mesterkurzusokkal is segítette a fiatal generációt. Karmester fia, ifj. Cziffra György korai halála után azonban a nemzetközi hírű művész már nem vállalt nyilvános szerepléseket.

A szabadtéri kiállítás bemutatja a művész különleges életútját. Olvashatunk róla történeteket, kritikákat. Valamint az életmű utóéletét is felvillantja a Cziffra Alapítvány története, Balázs János munkássága, a Cziffra Fesztiválok számos dokumentuma és a művész születésének centenáriumát ünneplő Cziffra100 is.

„Árnyékból a fénybe”

Cziffra György szabadtéri emlékkiállítás a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján

Ingyenes, szabadtéri emlékkiállítás Cziffra György életéről és munkásságáról

A kiállítás november 30-ig megtekinthető

(A Várkapitányság és a Cziffra György-emlékév közös rendezvénye)

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország Kormánya hivatalos Emlékévvé nyilvánította, 2021-ben pedig az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével.