Arany és ezüst sommelier diploma átadó

2018. 04. 07., 10:00am
A sommelier olyan szakember, aki az éttermekben a bor-étel ideális társítását végzi, ami a gasztronómiai élményt teljessé teszi.

A sommelier olyan szakember, aki az éttermekben a bor-étel ideális társítását végzi, ami a gasztronómiai élményt teljessé teszi. Ez a hivatalos meghatározás, de ennél sokkal többről van szó.

Milyen a jó sommelier?

A hivatásos sommelier nem csak a borokhoz, pezsgőkhöz, párlatokhoz, likőrökhöz ért, de tudja, mihez milyen sört ajánljon, sőt a kávék, teák, kakaók világában is otthon van. Még az ásványvizek közötti különbségeket is mérlegelni tudja.

Ért a szőlőkhöz, a fűszerekhez. A bor és itallap szerkesztés is a feladata. Ez a mindenkori versenyek és vizsgák egyik fontos megmérettetése.

A Magyar Sommelier Club

A honi gasztronómia az utóbbi időben látványos megújuláson megy át és ez magával vonja a sommelier kultúra értékelését és igénybe vételét. Az éttermek színvonalának megítélésében jelentős szolgáltatás, ha sommelier segít az italválasztásban.

A Magyar Sommelier Club 1991-ben 14, a gasztronómiával foglalkozó, a vendéglátásban dolgozó szakemberrel jött létre. 2001. óta tagja az 1969-ben Reimsben alakult non profit szervezetnek az A.S.I. - Nemzetközi Sommelier Szövetségnek. Ide csak olyan országok kérhetik a felvételüket, ahol jelentős a borkultúra.

Magyarországon 1994. óta folyik sommelier képzés.

Diploma átadó

A Magyar Sommelier Club 2018. március 24-én a Continental Hotel Budapestben 3. alkalommal rendezte meg az „International A.S.I. Sommelier Diploma” vizsgát.

Az A.S.I. küldi minden országnak a vizsgaanyagot, meghatározva a szervezőkkel és jelentkezőkkel szembeni követelményeket. A három magyar résztvevő sommeliernek az A.S.I. szigorú kiírásának kellett megfelelnie. A vizsga angol nyelven zajlott.

A beküldött vizsga anyagokat az A.S.I. olaszországi oktatási központjában bírálták el. A szigorú követelményeknek nemzetközi szinten a 75 vizsgázóból 57-en feleltek meg.

Soha nem tapasztalt elismerése a magyar sommelier szakmának, hogy 2 arany és 1 ezüst diplomát kaptak kiválóan felkészült versenyzőink. Horváth Máté (Mák Bisztró) és Kovács Norbert (Hotel Steirerschlössl Ausztria) arany, Rácz Imre (Mák Bisztró) ezüst diplomás.

A tavalyi A.S.I. diplomással, Angerman Lászlóval együtt már négyen vannak idehaza, akik az „International A.S.I. Sommelier Diploma” büszke birtokosai! Mindegyikük a Magyar Sommelier Club tagja.

Horváth Máté fogja képviselni Magyarországot Belgiumban a "Contest of the Best Sommelier of the World 2019" (március 10-15) nemzetközi versenyen.  Kovács Norbert az ez év november 9-11-én Belgrádban megrendezésre kerülő "Balkan Sommelier's Challange 2018." eseményen képviseli hazánkat.

A nemzetközi diplomákat Kovács Gábor a Magyar Sommelier Club elnöke adta át a nagy tudásról számot adó szakembereknek.