Arany Prága - koncert

2022. 05. 05., 3:59pm
A cseh nemzet a 19. és a 20. század, Smetana és Dvořák, illetve Janáček és Martinů kora előtt is sokat adott Európa zenetörténetének.

 

by Szendi Horváth Éva

 

A bécsi klasszika számos kiváló szerzője Csehországból települt át a császárvárosba (ilyen volt Florian Leopold Gassmann, Josef Mysliveček és Johann Baptist Vanhal), de Európa-szerte megbecsülték a cseh fúvósokat is.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar május 7-i zeneakadémiai koncertjén egy Prágához kötődő Mozart-remekmű és egy kiváló cseh zeneszerző szimfóniája fog közre egy trombitaversenyt, melyet Pálfalvi Tamás szólaltat meg. Az est karmestere a máltai születésű, de Kanadában nevelkedett Charles Olivieri-Munroe a cseh zene világszerte elismert specialistája.

Mozartnak gyümölcsöző prágai kapcsolatai voltak. 1787 októberében ott valósult meg a Don Giovanni premierje. Valamint a város számára készült a Prágai szimfónia is, amelyet egy évvel korábban, 1786 januárjában, Mozart első ottani látogatásakor mutattak be. Ez utóbbi kompozíció mellett, ezen a hangversenyen, felhangzik egy derűs bécsi klasszikus trombitaverseny a Mozart-tanítvány Hummel tollából.

A zeneakadémiai esten a közönség megismerheti a Bécsben sikeressé vált cseh szerző, Vorisek egyetlen szimfóniáját is, melyről az elemzők úgy tartják, Beethoven és Schubert hatását tükrözi.

Pálfalvi Tamás – a világklasszis magyar trombitások előkelő élcsapatának tagja – 1998-ban kezdte tanulmányait, és már középiskolában versenyeket nyert. Más előbb tanul itthon, azután megy külföldre, ő a nagynevű New York-i Bard College-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait, s azután jött a budapesti Zeneakadémiára.

—Szólistának lenni az egy különleges dolog. Az ember tervez, megpróbálja a lehető legjobban megcsinálni az adott művet, felkészülni az előadásra. De, amikor az ember a színpadra megy, meglátja a közönséget, megérzi milyen a teremnek az atmoszférája, akkor ott egy különleges dolog tud megszületni, s ebben az a fantasztikus, hogy minden alkalommal különböző és megismételhetetlen, – mondja Pálfalvi Tamás a koncertajánló kisfilmben.

Az est karmestere, a máltai születésű, de Kanadában nevelkedett Charles Olivieri-Munroe, a cseh zene világszerte elismert specialistája. Olyan mesterektől tanult, mint Otakar Trhlik és Jiří Bělohlávek. Dolgozott az Észak-cseh Filharmonikusok élén, tevékenysége sok szálon kapcsolódik Prágához, a Cseh Filharmonikusokhoz és a Prágai Zeneakadémiához, ahol tanít.

Charles Olivieri-Munroe

Több, mint 20 éve tartózkodom ebben a régióban, pontosabban Prágában, így mélyen kötődöm és kapcsolódom a három zeneszerzőhöz. Az előadásaimban mindig arra törekszem, hogy varázslatos hangulatot teremtsek. Ilyenkor mindig arra gondolok, mit tehetek azért, hogy az előadás különlegesebb legyen mintha CD-n, vagy Spotify-on hallgatná a közönség. Úgy érzem, a Nemzeti Filharmonikusok ismerik az élő zene erejét, képesek megteremteni azt. 

 ARANY PRÁGA 2022. május 7. szombat, 19:30 - Zeneakadémia

Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr (Prágai) szimfónia, K. 504
Johann Nepomuk Hummel: Esz-dúr trombitaverseny

Jan Václav Voříšek: D-dúr szimfónia, op. 24

Közre működik.: Pálfalvi Tamás trombita, Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Charles Olivieri-Munroe

Koncertajánló videók:

Pálfalvi Tamás trombitaművész: https://www.youtube.com/watch?v=Fc5ckTlHkl0&t=4s

Charles Olivieri-Munroe karmester: https://www.youtube.com/watch?v=Wlu3dJRe5yY