Áprilisi örömünnep a Fonóban

2020. 16. 04., 8:30am
A közelmúltban a MAHASZ Fonogram-nap keretében tette közzé az idei Fonogram — Magyar Zenei Díj nyerteseit. A grémium a Fonó két tavaly megjelent albumát is méltónak találta a dobogó legfelső fokára.

A közelmúltban a MAHASZ Fonogram-nap keretében tette közzé az idei Fonogram — Magyar Zenei Díj nyerteseit, amely a legnagyobb elismerés a hazai zenei piacon. A nagy számú kiadvány miatt az idei jelöltek közé bekerülni már önmagában is nagy elismerést jelentett. Tekintettel a körülményekre, a díjazottakat a Fonogram online felületein YouTube videókban hirdették ki. A grémium a Fonó két tavaly megjelent albumát is méltónak találta a dobogó legfelső fokára.

Az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában a CIMBALIBAND és Danics Dóra: Iram cimű CD-je lett a győztes, míg az év hazai világ-, vagy népzenei albuma, vagy hangfelvétele kategóriában pedig LAJKÓ FÉLIX & VOLOSI közös lemeze került az első helyre. A Fonónak további három kiadványa szerepelt a jelöltek között: Herczku Ági és a Banda KAMARA című albuma, Csík János és a MEZZO Szép a tavasz, szép a nyár és a Parno Graszt Már nem szédülök cimű albuma.

A Cimbaliband és Danics Dóra IRAM című lemezének különlegessége, hogy Unger Balázs cimbalmos népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szövegeket. Igy megalkottak egy új, közös zenei világot. A művészek együttműködése már az ezt megelőző lemezzel kezdődött, de valódi alkotótársakká az IRAM című albummal váltak. A két szerző és a zenekar az autentikus magyar népzenét és a balkán dallamvilágát múzsaként hívták, ezáltal bensőséges világba kalauzolják el a hallgatóságot. A lemez bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába és szép szavakkal méltatta a kritika is. Igazi megbecsülés jelent, hogy az album a kortárs szórakoztatózene kategóriában elnyerte a Fonogram-díjat.

Lajkó Félix & VOLOSI albuma igazi unikumként dupla Fonogram-díjas lett. Szerdán elnyerte a lengyel Fonogram díjat, szombaton pedig itthon kapta meg a hazai Fonogram elismerést! A vajdasági magyar hegedűművész, Lajkó Félix és a lengyel világzene vonós fenegyerekeinek, a VOLOSInak az együttműködését több ízben is a jelenlegi legjobb vonós produkciónak nevezte a kritika. A lemezt a brit Songlines több toplistájában és válogatásában is a legjobbak közé sorolta:

2019 legjobb albumai, elmúlt öt év legjobb ötven lemeze, Top of the World válogatás. A World Music Charts Europe dobogósa volt hónapokon át és a csapaté a Balkán World Music Charts első helyezettje pozició is. Nagy elismerés, hogy az idén a világ- és népzene kategóriában ők nyerték a Fonogram-díjat.