Apák és fiúk

2019. 10. 12., 10:05am
Természetes, hogy a családban a gyerekek felnéznek a szüleikre. Csodálatos, ha a szülő szakmáját a gyerekei hobbiként, vagy egyenesen hivatásként választják. Főként zenészek körében.

Természetes, hogy a családban a gyerekek felnéznek a szüleikre. Csodálatos, ha a szülő szakmáját a gyerekei hobbiként, vagy egyenesen hivatásként választják. Főként zenészek körében.

Egészen kivételes alkalom az, ahol az előadóművész szülő-gyerek párosok együtt láthatóak a színpadon. A BMC-ben december 14-én megrendezésre kerülő MAO Plays Music Fathers and Sons koncerten pontosan ez történik. 

Az ünnepek alkalmából, Az alma meg a fája gondolat jegyében zenész apák játszanak a fiaikkal. Olyan párosok – zenekari tagok és zenész barátok, valamint gyermekeik – sora fordul meg a színpadon, akiket a közönség eddig még sehol nem hallhatott együtt.

Bacsó Milán, Cseke Jácint, Fekete-Kovács Ambrus és ifjabb Balázs Elemér, Szalóky Tamás, Vajda Vince, valamint apukáik párban váltják egymást. Meglepetés is lesz, melynek része Kusztós Olivér klarinétjátéka.

Értő fülek számára megmutatják, mennyire is esett messze az alma attól a bizonyos fától. A koncert első 15 percében a zenekar előadásában az Artisjus támogatásával megvalósuló MAO Master Class – big band zeneszerzői akadémia hallgatója, Szabó Illés big band-re írt darabja lesz hallható.

Az évadban, szeptembertől májusig - az akadémia keretei között - a zenekar egy-egy olyan zeneszerző művét mutatja be, akitől eddig még nem játszhattak darabot. Egyrészt azért, mert nem ismerték, másrészt, mert eddig még nem alakult ki ilyesfajta együttműködés közöttük. Harmadrészt: valaki még nem is írt big band darabot, mert más műfajban alkotott.

A zenekar felhívására számos kitűnő munka érkezett, a MAO kurátori kara közülük választott ki kilenc jelentkezőt. Az akadémiának nyitott, regisztrációhoz kötött, szabadon látogatható alkalmai is lesznek, ahol betekintést engednek a háttérben folyó munkafolyamatok különböző fázisaiba, ezeknek az eseményeknek szintén a BMC ad majd otthont.