Anyukák, a szuperhősök

2020. 02. 06., 8:25pm
Akik legyőzték az elmúlt időszak kihívásait. Vasárnap volt gyereknap és a magyar hősök emlékünnepe. Az elmúlt időszakban rengeteg hős született a négy fal között.

Akik legyőzték az elmúlt időszak kihívásait. Vasárnap volt gyereknap és a magyar hősök emlékünnepe. Az elmúlt időszakban rengeteg hős született a négy fal között.

Az Egyszülős Központ, a FICSAK, a Ringató és a Magyar Női Unió rájuk szeretné felhívni az emberek figyelmét, arra, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időben milyen sok területen kellett helytállniuk az édesanyáknak.

Egy héttel ezelőtt ezért felhívással fordultak az édesanyákhoz, akik az elmúlt 2 hónapban ismét bebizonyították, hogy bármelyik szuperhőssel képesek felvenni a versenyt. Olyan rejtett képességeik mutatkoztak meg, kerültek felszínre a karantén kihívásai közepette, amikről talán nem is tudtak.

Lehet, hogy az elején nagyon nehéz volt, biztosan sokszor lépték át a határaikat, de ettől lettek többek, lettek erősebbek.

Úgy gondolják, ezeket a nem mindennapi cselekedeteket meg kell mutatni az egész országnak. Ehhez arra kérték az édesanyákat küldjenek be egy fotót egy olyan jelenetről, amire büszkék, hogy ezt is meg tudták csinálni, vagy egyszerűen büszkék arra, hogy ilyen jól menedzselik a mindennapokat. A beérkezett fotókból megismerhettük, milyen volt például tanulás a gyerekkel, játék a kicsikkel, munka, sport a gyerekkel, főzés, a lakás rendben tartása, éjjel készülés a másnapi feladatokra, kézműveskedés a gyerekkel, iskolai feladatok készítése, gondoskodás az idős szülőkről vagy mindezek párhuzamosan.

A beküldött több száz képből elkészült egy összevágott videó, amit szeretnének minél több emberhez eljuttatni, az édesanyák munkájának elismerésére.

A videó az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=sfJhOiQDKqk

Egyszülős Központ: Magyarországon 300 ezer egyszülős család él, közülük 260 ezren anyukák. A budapesti Egyszülős Központ éppen a napokban ünnepli a második születésnapját - két éve azzal a céllal jött létre, hogy segítséget és közösséget adjon azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő.

A Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) legfontosabb célja, hogy a társadalom és a családok közt a kommunikációs csatorna szerepét betöltse, a társadalom figyelmét a családokra irányítsa, feléjük pedig az őket érintő lehetőségeket kommunikálja. Munkájukkal közösséget teremtenek a fiatal családosoknak, szülőknek, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat, problémáikban kölcsönösen segítséget kaphatnak egymástól és szakembereiktől. Hisznek abban, hogy a család és a gyermekek a társadalom legfontosabb építőkövei.

A Magyar Női Unió (MNU) 2013-ban alapított nonprofit kezdeményezés, mely alapvető küldetésének tartja a hagyományőrző és egyben értékteremtő női szerepvállalás népszerűsítését. Hazai és nemzetközi együttműködések segítségével egyfajta híd szerepet kíván betölteni a döntéshozók és az érintettek között. Aktív társadalmi szerepvállalása mellett valamennyi rendelkezésre álló lehetőségével, eszközével elsősorban a vidéken élő nőkre és családokra koncentrál, azok érdekeit képviseli, és támogatja.

A Ringató egy zenei nevelési módszer kisgyermekeknek és szüleiknek szóló énekes-játékos foglalkozás formájában. A Ringató mára már bejárta az országot, a Kárpát-medencét, több európai országot is. Amit megvalósít, az jóval túlmutat egy zenei nevelési módszeren. Énekelni, játszani tanít, örülni a szépnek. Segít egymásra találni, felismerni az összetartozás csodálatos érzését, közösséget formál. Zenei élményekkel épül a gyermeki lélek, erősödik a családi összetartozás.

Köszönjük az anyukáknak! Minden édesanya legyen nagyon büszke magára!