Ancient GREECE

2023. 24. 10., 5:42pm
Ahol életre kel a történelemkönyv!

 

by Szendi Horváth Éva - S.Balogh Edit

AZ ÓKORI GÖRÖGÖK- Athén & Spárta
2023. október 20 – 2024. február 11, Budapest, ETELE PLAZA. 3. emelet

Egy mélyreható utazás az ókori görög történelemben, több, mint 1100 m2-en!

A történelemkönyvek lapjain gazdag és sokszínű kultúrájával Görögország mindig is kivételes helyet foglalt el. Mélyen gyökerező mitológiájával és jelentős történelmi eseményeivel világszerte vonzotta az érdeklődőket. Az "Ancient GREECE – Athén és Spárta” kiállítás egyedülálló lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy elmerüljenek az ókori Hellász varázslatos világában.

A kiállítás a National Museum of History, Greece (Εθνικό Μουσείο Ιστορίας, Ελλάδα) támogatásával jött létre. A tárlat valóban azokat a tényeket és történelmi momentumokat mutatja meg, amelyek hűen tükrözik ezeknek a titokzatos városállamoknak egykori tündöklését. A szobrokon, kiállítási tárgyakon, páncélzatokon, fegyvereken, korabeli hangszereken, korhűen kialakított lakóhelyeken, és megannyi egyéb számunkra ismeretlen installáción keresztül varázsolja az érdeklődő elé az ókori görögök történelmének részleteit.

A görög hősök az emberi kitartás, bátorság és hűség példaképei voltak. Akhilleusz, Odüsszeusz és Héraklész hőstettei máig ható inspirációt jelenthetnek mindenki számára. Nagy hatással voltak a nézettségi rekordokat döntögető 300 című film alkotóira is, akik a méltán híres spártai harcosok nagyságára építve készítettek el egy azóta is mindenki számára ikonikusként emlegetett filmet.

A kiállítás megmutatja, hogyan formálták ezek a hősök és legendák az ókori görög társadalom értékrendjét és identitását.

Megcsodálhatóak a kulturális, történelmi, filozófiai és harci örökségéhez kapcsolódó régészeti leletek, műalkotások, tárgyak kiterjedt gyűjteménye.

Lenyűgöző szobrokon keresztül testközelbe kerülnek az amazonok, Atlasz, Herkules, Akhilleusz, Leonidász, Minótaurosz, Nagy Sándor, Zeusz isten, valamint Athéné istennő. A tárlatlátogató olyan hatalmas építményekkel is találkozhat, mint a trójai faló vagy akár egy olyan hadihajó, amellyel Athén meghódította az egész Földközi-tengert!

Az érdeklődő olyan kérdésekre is választ kaphat, amelyekről egészen idáig csak ködös információi voltak. Hogyan született meg a demokrácia? Hogyan kezdődött a trójai háború? Hogyan nézett ki a trójai faló? Miért voltak a spártaiak olyan legyőzhetetlen harcosok? Hogyan kezelte a mindenható Zeusz az isteneket és az embereket? Hány évig tartott a Parthenon felépítése? Miért tartották Delphit az ókori világ középpontjának? Bele tudsz majd nézni a Medúza szemébe?

Görögország valaha volt legnagyobb produkciója 2023. október 20-án Budapesten kezdte meg európai turnéját. Az utazó tárlat Magyarországon az Etele Plazában látható, mindössze 3 hónapig. Az általános és középiskolai tananyaghoz kapcsolódva segíti a görög témakör feldolgozását és az érettségire való felkészülést.

A Concert Europe a Sharity Zrt.-vel közös pályázati felhívást tett közzé annak érdekében, hogy vidéki, rászorult gyermekek is ellátogathassanak a kiállításra (30 belépő és 100.000 Ft utazási költségtérítés). A pályázaton való részvétel, annak lebonyolítása a Sharity digitális platformján történik a hétfői naptól.

Jelentkezni a szervezeteknek az office@sharity.hu email címen vagy a https://app.sharity.hu/gorogok/ oldalon lehet.