Almodóvar és Cruz nyolcadszor!

2022. 18. 01., 12:17am
Január 27-én érkezik a hazai mozikban Pedro Almodóvar legújabb filmje, a Párhuzamos anyák, mely jelenleg 97%-on áll a Rotten Tomatoes kritikusai szerint

by Szendi Horváth Éva

A film, a velencei filmfesztiválon mutatkozott be a nagyközönségnek, ahol nyitófilmként vetítették, és ahol alakításáért Penélope Cruz átvehette a legjobb színésznőnek járó elismerést.

A nemzetközi sajtó imádja Pedro Almodóvár legújabb filmjét, amit egyes filmkritikusok egyenesen a direktor egyik legerősebb alkotásának tartanak. A film nyomában járó jelölések és díjak is azt jelzik: Almodóvár és örök múzsája ismét nagyot alkotott. Az alkotópáros immáron nyolcadik közös munkáját jegyzi, melyre a rendező több mint két évtizede készül. Az általa csak az anyaság Don Quijotéjaként hivatkozott történetről már 1999-ben beszélgettek Cruzzal, a plakátja pedig feltűnik a direktor 2009-es filmjében, a Megtört ölelésekben is. 

Milena Smit és Penélope Cruz

A filmben két egyedülálló nő ugyanazon a napon ad életet gyermekének. Közös kórterembe kerülnek. Kiderül, hogy egyikük terhessége sem volt tervezett. A középkorú Janis (Penélope Cruz) repes az örömtől, míg a kamaszkorú Ana (Milena Smit) traumaként éli meg, hogy anya lett. A kórház folyosóján Janis vigasztalni próbálja Anát. Pár mondat elegendő ahhoz, hogy szoros kötelék alakuljon ki a két nő között.

https://www.youtube.com/watch?v=DFh3nPfCGdo

A filmet a rendező rajongói premier előtt, január 21-én, pénteken 20 órától megtekinthetik a Filmszerész filmklub extra eseményén a Művész moziban.

A Párhuzamos anyákat néhány filmszínházban, a Jean Cocteau azonos című színházi monológjának Tilda Swintonnal készített szabad adaptációja, az Emberi hang kíséri. Pedro Almodóvar első angol nyelvű rendezése ez, a 30 perces rövidfilmet a rendező 2020-ban forgatta.

Az anyaság Don Quijotéja – Pedro Almodóvár új filmje január végétől látható a hazai mozikban!