Almakompót: finom és egészséges

2020. 16. 11., 5:00pm
A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást.

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást.

Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András, a kompótot ajánlja, elkészítéséhez néhány tippet is ad. A kétgyermekes sztárséf tanácsaival a kompótkészítés során minimalizálhatjuk a tápanyag- illetve, vitaminveszteséget, így a kompótunk nemcsak finom, de valóban egészséges is lesz.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

1, Válasszunk friss, egészséges gyümölcsöt a kompótkészítéshez! A legjobb, ha hazai, szezonális gyümölcs mellett döntünk, ami biztosan tele van tápanyaggal, vitaminnal. Így ősszel Wolf András egyik kedvence az alma. Könnyen beszerezhető és nagyon egészséges, mert nagyszerű vitamin-, antioxidáns- és tápanyagforrás. Igazi „egészségbomba”, erősíti az immunrendszert, és segít egészségünk megóvásában.

2, A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk!

3, A gyümölcsöt hűvös helyen tartsuk és mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt pucoljuk meg! Ne hámozzuk meg sokkal korábban és ne hagyjuk állni, összefonnyadni.

4, Ne vágjuk túl apróra a gyümölcsöt, mert minél kisebbek a darabok, annál több tápanyag oldódik ki belőlük a kompót levébe. A kompótot általában a levével együtt tálaljuk, így ezek a tápanyagok, vitaminok sem vesznek el egészen, de a lé magasabb cukortartalmára érdemes odafigyelni.

5, Legyünk bátrak, kreatívak a fűszerezéssel: használjunk a hagyományos ízek mellett újakat is! Fahéj, csillagánizs, kardamom, vanília, szegfűszeg - szinte bármilyen fűszert kipróbálhatunk!

6, Hagyjuk a gyümölcsöket enyhén roppanósra, ne főzzük túl a kompótot!

+1 tipp: vonjuk be a gyerekeket is, adjunk nekik a koruknak megfelelő feladatot, így közös családi élménnyé válik a kompótkészítés!

Wolf Andrásnak arra is van ötlete, hogyan lehet az elkészült kompótot újszerűen, a gyerekek számára is csábítóan beépíteni a mindennapi családi étkezésekbe. Legújabb videójában meg is mutat egy ilyen receptet: almás pohárkrémet készít.

Az Európai Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepe keretében készült videó elérhető a https://www.facebook.com/europaifrisskalandok/videos/400960944245932 Facebook  és a     https://www.instagram.com/p/CGUQNTYhY8r/ Instagram oldalakon.

Almás pohárkrém Wolf Andrástól

Hozzávalók (4 fő részére)

0,5 liter almakompót

2 db friss alma

0,5 liter görög, sűrűbb joghurt

10 dkg dió

10 dkg mandula

10 dkg mogyoró

méz

Elkészítés

Először lepürésítjük az almakompótot. Meghámozzuk a friss almákat, majd kb. félszer fél centiméteres kockákra vágjuk. A mandulát, a diót és a mogyorót először kicsit összeaprítjuk, majd serpenyőben megpirítjuk. Amíg pirulnak az olajos magok, el is kezdhetjük a tálalást. A hosszúkás pohárba elsőként a pürésített almakompótot töltjük, aztán óvatosan rátesszük a görög joghurtot. Ezt követően megszórjuk a kockákra vágott almával. A megpirult magokra mézet öntünk, és összekeverjük. Végezetül rákanalazzuk a poharak tetejére.