Állatokért harcoló szuperhős és a láthatatlanná váló lány

2022. 24. 10., 9:44pm
Hétköznapi Istennők - nők, lányok a mindennapokban

 

by Szendi Horváth Éva - SBE

Hétköznapi Istennők - nők, lányok a mindennapokban címmel, májusban hirdetett közös művészeti pályázatot a Színes Város Csoport és a Budapest Brand Nonprofit Zrt.

A rajzpályázat keretében lehetőségük nyílt a gyerekeknek arra, hogy megmutassák, milyen női szerepeket látnak a mindennapokban. És, ha tehetnék, milyen szupererővel ruháznák fel azt a nőt, aki fontos szerepet játszik az életükben. A pályaművekből inspirálódott Bakos Zsuzsi és Váczy Enikő, két magyar képzőművész. Ennek eredményeként született meg a XI. kerületi, Szerémi út 1-2. alatti legál murális alkotás, amely felület a MÁV tulajdona. A falakon az állatokért harcoló szuperhős és a láthatatlanná váló lány elevenedik meg, - a Színes Város Csoport missziójaként így színesíti tovább a budapesti városképet.

A művészeti pályázat két korcsoportnak, az alsó (6-10 éves korcsoport) és a felső (11-14 éves korcsoport) tagozatos általános iskolásoknak szólt. A rajzpályázat keretében a gyerekeknek lehetőségük nyílt arra, hogy megmutassák, mit látnak a mindennapokban, és ha tehetnék, milyen szupererővel ruháznák fel valamelyik általuk kedvelt nőalakot.

-Talán már hallottál az ókori görög vagy római istenekről és istennőkről, de szuperhősökről már biztosan. Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy köztünk élnek és igazából nap, mint nap találkozol velük. Ha anyukád, lánytestvéred, nagymamád, nagynénéd, legjobb barátnőd, óvó nénid, tanár nénid szuperhős lehetne, milyen szuperereje lenne? Rajzold le nekünk, és mi megvalósítjuk egy tűzfalon!

Az alkotók a gyerekeket e szavakkal szólították meg. A pályázati kiírás egyben egy játékra hívás is volt, melyet Nádudvari Noémi, a projekt művészeti vezetője határozott meg. A nyár folyamán közel 60 pályamű érkezett a felhívásra. A rajzokon sok esetben megjelent a repülés képessége, a különböző idő- és gondolati síkokon való utazás, a lézerszemű csodanők, vagy a tűzzel könnyedén bánó lányok. Külön érdekesség, hogy a legtöbb gyerek az édesanyját ruházta fel valamilyen szupererővel. Számos pályázat visszatérő elemei a szuperképességek voltak, emellett az ábrázolásokon sokszor megjelentek az állatok, a természet, valamint a Föld bolygó védelme és megmentése.

Bakos Zsuzsi, Budapesten élő és alkotó grafikus, street art művésza nyertes pályaművekből inspirálódott. Ő készítette el a XI. kerületi, Szerémi út 2. szám alatti legál murális alkotást. A művészeti falfestést két központi szereplője az állatokért harcoló szuperhős és a láthatatlanná válás erejével felruházott lány. Mindkét alakot egy-egy konkrét gyerekrajz inspirálta. Bakos Zsuzsi karaktereire jellemző módon, ennél a grafikai tervnél is a kedves, játékos figurák könnyen magukra vonják a tekintetet, melyek leginkább rajzfilm vagy képregényhősökre emlékeztetnek.

A Szerémi út 2. alatti falfestmény Bakos Zsuzsi vezetésével 5 nap alatt készült el, a munkához 70 liter festéket használtak fel a kivitelezés során.

A híd szemközti, Szerémi út 1. szám alatti másik pillérjének megfestése Vichy Enikő, Budapesten élő vizuális alkotó nevéhez fűződik. Munkásságára általában a természet közeli témák és a szimbólumok tudatos használata jellemző.

A művész megfogalmazásában a fő üzenet, a központi szervező elv, figyelemfelhívás a nőkben lévő szupererőre, amely teremtő, a mindenséget fák gyökereként átszövő vagy éppen folyóként életet adó képességük.

A hétköznapi istennők a természettel, azon belül is a vizekkel való különleges kapcsolata több gyermekrajzon is megjelent, ez adta a fő inspirációt. A 8 napon keresztül zajló kivitelezés során 67 liter festéket használtak fel. 

-A Színes Város Csoport elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyarország első tűzfalszínesítő szervezeteként abban, hogy lehetőséget teremtett és teremt magyar művészek számára bemutatkozni. Ezzel együtt a számos alkalmazott munka mellett arra is hangsúlyt fektetünk időről időre, hogy kifejezetten közhasznú céljainkkal összhangban, minél inkább teret adjunk a művészi szabadságnak, - mondta el Nádudvari Noémi esztéta, a projekt művészeti vezetője.

A projekt létrejöttét támogatták: a héra és a trilak festék, a Mateco-Hungary Kft.