Aki szereti a vizeket, Sükösd és Dusnok ideális célpont

2022. 05. 09., 9:36pm
A nyárutó kiváló alkalmat nyújt egy-egy rövidebb kirándulásra, hogy felfedezzük hazánk elrejtett turisztikai gyöngyszemeit

 


.Ezek közé tartozik Sükösd és Dusnok környéke is.

„Evezni, kerékpározni, sétálni vagy strandolni szeretnének?” – teszi fel a kérdést Mindszenti István, Dusnok polgármestere a Vajas-csatorna partján állva, a tavaly átadott Vízi Turisztikai Fogadóhely és Szabadidő Központ bejáratánál.

A mólón gyerekek készülődnek beszállni az elektromos motorcsónakokba: az éppen zajló horvát nemzetiségi tábor egyik programpontja a csónakázás.

A csónakázást választván, a tapasztalat: a települést körülölelő csatorna az aszályos idő ellenére is tiszta és bő vizű, a fél kilométerre lévő helyi strandon önfeledten fürdőznek felnőttek és gyerekek egyaránt.

Mint a polgármester elmondja, a csatorna partján 3 kilométer hosszan épült sétány rendkívül kedvelt a kerékpárosok, illetve a futók, gyaloglók körében is. Egyik szakasza az úgynevezett Házaspárok útja, amelynek 14 állomása a házasság, illetve a család fontosságára hívja fel a figyelmet.
„A csendes, festői környezet miatt rendszeresen érkeznek ide vendégek, akik az aktív kikapcsolódás hívei. Legutóbb pont a Dunakanyarból volt itt egy család, ők már visszajárnak hozzánk” – jegyzi meg a polgármester.

Az innen - nagyjából - tíz kilométerre fekvő Sükösdöt szintén megéri útba ejteni. Tamás Márta polgármester az épülő tájházat és környékét ismerteti meg.

„A tervek szerint, októbertől itt egy öko-park működik majd, amely nem csak a térség élővilágát, kultúráját és hagyományait mutatja be, hanem az aktív turizmus egyik állomása is lehet. … a tájház mögött folyik a Dunavölgyi-főcsatorna, amely nagyszerű célpontja nem csak a horgászoknak, de az evezni vágyóknak is” - mondja a polgármester a Dusnokkal közös, úgynevezett Kultporta projektről szólva.

De Sükösdre nem csak vízen lehet és érdemes megérkezni, hanem kerékpáron – az Eurovelo 6 kerékpárúton – vagy gyalogosan is, az országos kéktúra útvonalon.

A látogatóknak érdemes útba ejteniük az 1700-as évek közepén épült Szent Anna kápolnát, illetve az Ólom-hegyi kilátót, ahonnan szép időben egészen a Mecsek csúcsáig is elláthatunk.

A látogatás során pedig ne felejtsék el megkóstolni az igazi dunai halászlét sem!

A cikk a TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00014 számú, Sükösd-Dusnok turisztikai célú fejlesztései a Duna menti természeti örökség tükrében című projekt keretében készült.