Advent a Várkert Bazárban - 2023

2023. 14. 11., 7:08pm
Az idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Várkert Bazár adventi programsorozata

 

by Szendi Horváth Éva - S.Balogh Edit

 

Az ünnepi kulturális kínálatban nagyszabású koncertekkel, hangulatos iparművészeti vásárral és családi programokkal várják a közönséget. Az esti programok előtt a fellépőkkel közösen gyújtják meg az adventi koszorú egy-egy gyertyáját. Ilyenkor az adventi várakozást néhány ünnepi gondolat megfogalmazásával is még meghittebbé teszik

Sikota Krisztina

Az adventi különlegességeket bemutató tájékoztatót Várkert Bazár és a Budavári Palotanegyed Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese tartotta.

Az eseményen Wolf Kati énekesnő a lemezbemutató koncertjéről beszélt, elmondta, hogyan születtek új albumának dalai.

Borbás Marcsi a Csikós udvaron nyíló gasztronómiai témájú, Mesél az asztal című szabadtéri kiállítást mutatta be.

Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company frontembere a zenekar adventi dupla koncertjéről árult el kulisszatitkokat.

Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő elmondta, hogyan segít az ünnepre hangolódásban a Tánc a hóban című koncertje.

Sena Dagadu, az Irie Maffia énekese arról mesélt, hogy az adventi időszakhoz méltó, meghitt hangulatú műsorral várja majd zenekarával a közönséget.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet elnökigazgató-helyettese, kommunikációs igazgatója pedig az országos adventi adománygyűjtő kampányukra hívta fel a figyelmet.

Kiemelt programok

Az ünnepre hangolódás rendhagyó módon már november 26-án megkezdődik, Wolf Kati énekesnő Új utakon című lemezbemutató koncertjével. December 2-án a világ egyik legnagyobb hivatásos énekesekből álló együttese, a Honvéd Férfikar Advent hajnalán címmel ad ünnepi koncertet, amelyen nem mindennapi zeneművek és átiratok szólalnak meg a reneszánsztól napjainkig. Tíz éve alakult meg hazánk egyik legnépszerűbb együttese, az erdélyi Bagossy Brothers Company. Az együttes advent első vasárnapján, december 3-án adventi dupla koncerttel várja a közönséget. December 9-én Tánc a hóban címmel különleges hangulatú koncerttel készül Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő.

Idén egy ezerarcú külföldi zenekar is színesíti az adventi programkínálatot, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra december 10-én lép színpadra.

A Várkert Irodalom Aposztróf sorozata karácsonyi különkiadással várja a közönséget, az Angyal zenéje, gyertyafény című esten együtt élhető át a várakozás. A közelgő karácsonyra december 12-én közös történetekkel, családi receptekkel készül Juhász Anna irodalmár, akinek a vendége ezúttal Borbás Marcsi és Szederkényi Olga író lesz.

Az Irie Maffia Ez a család címmel ad ünnepi koncertet december 16-án, fúvósokkal és gospel kórussal kiegészülve.

A tavalyi nagy sikerű fellépések után a Budapest Bár idén is fantasztikus dupla koncerttel várja a közönséget. December 17-i műsorban olyan népszerű művészek működnek közre, mint Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Mező Misi.

A Szent Efrém Férfikar története során idén első alkalommal készített karácsonyi albumot, a nagyszabású bemutató koncert december 23-án lesz. A Random Trip december 30-án egy ütős all-star csapattal a rock jegyében lép színpadra. December 31-én az óesztendőt Magyarország egyik legnevesebb elektronikus zenei party-sztárja, az idén húszéves Be Massive koncertje zárja.

A megújuló Budavári Palotanegyedben is különleges adventi programok várják a közönséget. November végén karácsonyi, gasztronómiai témájú szabadtéri tárlat nyílik Borbás Marcsi gondozásában.

A Mesél az asztal című programnak az újjászületett Csikós udvar ad otthont. Borbás Marcsi december 9-én és 12-én rendhagyó tárlatvezetésen mutatja be a Kárpát-medencére jellemző ünnepi ételeket és a hozzájuk kötődő szokásokat ünnepi kostolóval egybekötve. A Csikós udvarban díszes karácsonyfa, betlehem, barátságos hangulatú vásár, valamint forró italok és ünnepi finomságok várják a megújuló Budavári Palotanegyedben sétálókat.

A Budai Várséták népszerű programjainak sorában a Sisi karácsonya sétán Erzsébet királyné ünnepeit ismerhetik meg az érdeklődők.

A főváros ékszerdoboza sétán a látogatók a Várkert Bazárt barangolhatják be, miközben a lenyűgöző budapesti panorámában gyönyörködnek.

Gáncs Kristóf az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója

Az adventi programokra látogatók idén is csatlakozhatnak az Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtéséhez. A Szent István-teremben, a nemrég átadott YBL6 Művészeti Térben és a Várkert Bazárban kihelyezett perselyekbe lehet majd elhelyezni az adományokat mindazok részére, akik számára nem lehet teljes az ünnep. Idén először a szervezők további lehetőséget is adnak az adományozásra. A jegy.hu-n online jegyvásárlás esetén is adományozhat az, aki jegyet vásárol egy Várkert Bazárbeli eseményre.

Iparművészeti vásár

A Várkert Bazár aulájában megrendezett emberléptékű adventi vásáron a hazai iparművészeti hagyomány éled újjá. Advent első három hétvégéjén kortárs iparművészeti sokadalom várja mindazokat, akik valódi értéket szeretnének ajándékozni. Népszerű dizájnerek és díjnyertes tervezők művészi munkáiból, a hazai iparművészet remekeiből lehet válogatni. Lehetőség lesz a tárgyak alkotóival is találkozni. Meg lehet ismerni a műalkotások anyagát, stílusát, történetét, valamint válogatott iparművészek tartanak majd különleges workshopokat a Rearticon Iparművészeti Egyesület közreműködésével.

A vásár december 2-án, 9-én, 16-án szombatonként 14:00 órától, december 3-án, 10-én, 17-én vasárnaponként 10:00 órától a Várkert Bazár esti programjai végéig lesz látogatható a koncertek előterében. Az esti programokra érkezők vásárlási kedvezményt is kaphatnak.

 Családi programok

Advent első három vasárnapján 10 órától ingyenes kézműves foglalkozások várják a gyerekeket és a szüleiket.

Közösen készíthetik el a család adventi koszorúját, valamint apró ajándékokat és díszeket az ünnepekhez. Ha pedig minden ajándék elkészült, az animátorok segítségével kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik interaktív karácsonyi játékainkat. Délelőtt 11 órától pedig a Grecsó Krisztián verseire épülő,

Belefér egy pici szívbe című zenés-verses ingyenes előadás hozza el a színház varázsát, a koncert szívdobogását a gyerekekhez. Az interaktív produkció a nagycsoportos óvodásoktól a kisiskolásokig várja az énekelni, verselni szerető kicsiket és családjukat.

Idén is vetítik a Diótörő című filmet, ez már hagyomány.

Karácsonyi és újévi szokások

December 5-én a Rejtélyes Történelem sorozatban a Karácsonyi és újévi szokások a 19. században című programra kerül sor.Az est házigazdája Katona Csaba történész beszélget Fónagy Zoltánnal, az ELTE BTK habilitált egyetemi docensével és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával a karácsonyi ünnepkörhöz és az újévhez kapcsolódó szokásokról.

További részletes és aktuális információkért látogassanak el a www.varkertbazar.hu adventi aloldalán.