Advent a Várkert Bazárban 2021

2021. 17. 11., 11:21pm
A karácsony előtti négy hétben a keresztények Jézus Krisztus születésének méltó megünneplésére készülnek. A 21. század ember csodavárásában azonban megtalálható a rengeteg tennivaló teljesítésének vágya és egy kis kikapcsolódásnak igénye egyaránt.

by Szendi Horváth Éva és  S.Balogh Edit

 

Az idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Várkert Bazár adventi programsorozata. A Bogányi Trió már november 22-én Schubert muzsikájával Téli utazásra hívja az érdeklődőket, december 30-án pedig a Várkapitányság évzáró koncerttel búcsúzik az óesztendőtől.

Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese, Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke, Tóth Vera Artisjus-díjas énekesnő, Delov Jávor, a Random Trip zenekar művészeti vezetője

Az adventi hétvégéken a Várkert Bazár ingyenes kézműves programokkal, családi workshopokkal, kortárs iparművészeti vásárral és különleges hangulatú zenei produkciókkal, valamint karácsonyi tematikájú vezetett sétával várja a közönséget. Az esti koncertek előtt a fellépőkkel közösen meggyújtásra kerül a Hello Wood által alkotott adventi koszorú egy-egy gyertyája. A programokkal kapcsolatban részletes leírások és pontos időpontok a www.varkertbazar.hu oldalon folyamatosan frissülnek.

Kiemelt adventi programok

November 27.

Bohém Kiskarácsony, avagy operamesék a padlásszobából

A varázslatos történetben gyerekek elé tárul Puccini csodákkal teli birodalma.

November 28.

Karácsonyi melódiák a barokktól a jazzig a Budapesti Filharmóniai Tásaság Zenekarával

December 5.

Modern Art Orchestra feat. Pocsai Kriszta, Harcsa Veronika - Our Daily Moods

A hazai és nemzetközi jazz és a kortárs zene kiemelkedő társulata feledhetetlen, könnyed estét varázsol az ünnepi készülődésbe.

December 14.

A szeretetnek csillagára nézek - Ünnepi est a Várkert Irodalommal

A Várkert Irodalom sorozatban a karácsonyhoz közeledő, adventi, szezonzáró estre Juhász Anna irodalmár és Ugron Zsolna író közös meghívására érkeznek a művész vendégek.

December 18.

Budapest Bár adventi koncert

A zenekar idén adventkor lép először a Várkert Bazár színpadára, új lendülettel, kicsit megújított repertoárral és természetesen a régi kedvencekkel tartanak két előadást is vendégeikkel.

December 19.

Ünnep, újra együtt! - Tóth Vera & Budapest Jazz Orchestra

Tóth Vera és Romhányi Áron 

 

A koncerten ezúttal is vendég lesz testvére, Tóth Gabi, és szintén vendégművészként áll színpadra az élő zenei legenda, Charlie is.

December 30.

Tabán a házban - Random Trip évzáró koncert 2021

A Random Trip nagykoncertje valódi időutazás: az improvizációs közösség a hetvenes évek zenei forradalmának közepébe repíti el a közönséget.

Advent hétvégéin iparművészeti vásárra kerül sor

A hazai iparművészeti hagyomány éled újjá adventi vásáron. Vasárnaponként több mint félszáz iparművész gyűlik össze és az adventi szakmai zsűri által minősített alkotásokat kínál az érdeklődőknek. Az iparművészeti vásár keretében a Várkapitányság a Regőczi Alapítvánnyal, a Covid-árvák számára szervez jótékonysági gyűjtést. A vásár fővédnöke és az alapítvány életre hívója Magyarország köztársasági elnökének felesége, Herczegh Anita asszony.

Ünnepi tárlatvezetések az adventi vasárnapokon az Új világ született kiállításon

November 28. - Neszmélyi Emil hegymászó szubjektív tárlatvezetése

December 5. - Emberek és állatok a Nagy Háborúban címmel adventi tárlatvezetés gyermekek, illetve felnőttek részére

December 12. - Juhász Anna irodalmár szubjektív tárlatvezetése

December 19. - Dr. Csorba László történész szubjektív tárlatvezetése

Karácsonyi várséta az adventi hétvégéken

Sisi karácsonya című hangulatos vársétánkon Erzsébet királyné és az egykori királyi család ünnepi szokásait lehet megismerni. A résztvevők megkóstolhatják Sisi kedvenc süteményét, az eredeti császári recept alapján készített florentinert is. A részleteket és további sétáinkat megtalálják a www.budaivarsetak.hu oldalon.

Advent alkalmából a Várkapitányság két szabadtéri kiállítással is készül. Gyerekek számára mutatják be a karácsonyi meseirodalom témáját, valamint utazást tesznek a múltba és felelevenítik a régmúlt karácsonyait, ünnepi szokásait.

Adventi hétvégi családi programok

A diótörő - Várkert Mozi

Diótörő - VárkertMozi_(Forrás: RoyalBallet) 

A londoni Royal Ballet 2016-os előadása felvételről élményt jelent az egész családnak, hiszen A diótörő különleges helyet foglal el a balettrajongók szívében szerte a világon.

Kézműves foglalkozás és interaktív karácsonyi játékok

Változatos kézműveskedési lehetőség várja a családokat. Játékos formában készíthetnek ünnepi dekorációt, asztali kiegészítőket, pohár- és tányéralátéteket, ültető kártyákat, képeslapokat, színezőket, kirakókat, játékokat.

Belefér egy pici szívbe

A Várkert Bazár varázslatos gyermekprodukciója a legkisebbeket szólítja meg. A Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-verses gyerekelőadás a Csík zenekar művészeivel a színház varázsát, a koncert szívdobogását viszi el a gyerekekhez.

Forrás: Várkapitányság