Adni jó! – kortárs művészek felajánlásai

2023. 16. 04., 9:20pm
A Képző az egyetem történetében először szervez élő jótékonysági aukciót és online adományozást

 

by Szendi Horváth Éva

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE), a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ 2023. április 21-én jótékonysági aukciót szervez a török földrengés áldozatainak megsegítésére az Egyetem Barcsay Termében. Az aukción - a hetek óta tartó online adományozás mellett - a Képző oktatói és hallgatói által felajánlott 128 művészeti alkotásra lehet jótékony céllal licitálni. 

A 150 éves múltra visszatekintő Magyar Képzőművészeti Egyetem első alkalommal kérte fel oktatóit, aktív és alumni hallgatóit, hogy alkotásaik felajánlásával jótékony célokat támogassanak. Az április 21-i aukción 78 hallgatói és 50 oktatói, alumni alkotás kerül kalapács alá. Az eseményen a licitálók a kortárs művészeti alkotások széles palettájával találkozhatnak, több elismert, az Egyetemen oktató művész is felajánlotta munkáját, többek között Kőnig Frigyes, Sallai Géza, Szurcsik József, Ötvös Zoltán, Kósa János, Felsmann Tamás és Erős István.

König Frigyes: Europica varietas — akvarell 

-A jótékonysági aukció hírére az egyetem egész közössége megmozdult. Az árverésre felkínált alkotások között az egyetem mestereinek és hallgatóinak művei egyaránt megtalálhatóak. A nagy méretű olaj-akril festmények, figurális és absztrakt művek mellett a művészi grafika különféle nemes technikái is képviseltetik magukat, - emelte ki Révész Emese művészettörténész (MKE). 

Szurcsik József: Szemet szemért — litográfia

A jótékonysági aukció házigazdája Bálint Antónia. Az eseményt felvezető koncerten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művészei működnek közre. Az aukciót követően a vendégek a Takler pincészet borait kóstolhatják.

A három legértékesebb aukciós tétel megvásárlója egy palack díszcsomagolású Szenta-hegyi Cabernet franc 2018 bort kap ajándékba, valamint minden licitáló részt vehet egy ingyenes borkóstolón a Takler Borbár Budában. A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött: a szervezők a jotekonysag@mke.hu email címen várják a licitálók jelentkezését. Az aukción telefonos megbízással is lehet licitálni.  

A Képzőművészeti Egyetem által felajánlott művekből már hetek óta tart egy online jótékonysági adományozási akció is a Sharity oldalán itt. Az online platformon az adományozók 2023. április 20-ig, száz darab limitált szériájú tervezőgrafikai alkotás egyikét kaphatják meg ajándékba. 

A Magyar Képzőművészeti Egyetem által szervezett élő jótékonysági aukción és online adományozáson befolyt teljes összeg a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségén keresztül jut el a Török Köztársaság Belügyminisztériumának Katasztrófa- és Veszélyhelyzet Kezelési Elnökségéhez, akik a helyi segítőakciókat koordinálják.

2023. április 21., péntek, 16 óra bejárás, 18 óra aukció

Budapest, Andrássy út 69-71. 

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay Terem

Az aukció online katalógusa elérhető itt: https://www.mke.hu/res/mke_jotekonysagi_aukcio_2023.pdf

Bővebb információ: https://www.mke.hu/jotekonysag/