„ALMA, a természet oltalma”

2020. 10. 10., 5:55pm
Az elmúlt évekhez hasonlóan, újra almafogyasztást ösztönző kampányt indít az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC).

Az elmúlt évekhez hasonlóan, újra almafogyasztást ösztönző kampányt indít az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC).

A kampány célja

Egy év alatt 16-19 kg alma az átlagfogyasztás Magyarországon. Ezt a mennyiséget szeretné az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum közös - a jó minőségű étkezési almát népszerűsítő - kampányával növelni. A kampány kiemelt célja továbbá, felhívni az emberek figyelmét a friss és ízletes alma nagyszerű, egészséges hatásaira. Könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésekbe, erősíti az immunrendszert, mérsékli a fáradékonyságot.

A kampány során, aki szeretné megkóstolni az ízletes gyümölcsöket, megteheti kóstoltatások keretében.

Az elérhető gyümölcs

Az alma elérhetősége nem korlátozódik néhány hetes időszakra, kiváló hűtőházi eltarthatóságának köszönhetően egész évben könnyen hozzáférhető. A többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszeres a frissfogyasztási időtartama.

Miért hasznos rendszeres fogyasztása?

Az almát régóta tekintjük többek között az egészség szimbólumának is, és szinte minden diéta alappillérét képezi. Először az 1860-es években jegyezték le a népi bölcsességet: minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Bár a feljegyzés alapján a mondás eredetileg Walesből származik, az alma áldásos hatásait már az ókorban is ismerték. A manapság is gyakran hallható mondat a rendszerességre ösztönöz.  

Fajtától függően, átlagosan az almák 80-85%-a víz és gyümölcssav, almasav tartalma miatt a bélrendszerre és a májra is jó hatással van. Nyersen fogyasztva tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, amely szintén az emésztést segíti. Nem véletlenül ajánlják az almát kímélő diétához. Az almában található pektin táplálja a bélflórát. A bélbaktériumok olyan zsírsavakra bontják a pektint, amelyek hosszú távon csökkentik a koleszterinszintet is. Emellett különböző ásványi anyagokat, vitaminokat és flavonoidokat tartalmaz (A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, kalcium, kálium foszfor, magnézium, vas, niacin, pektin). A flavonoidok olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, megkötik a szabadgyököket és antioxidáns hatásúak (tehát gátolják a sejtkárosodást). A flavonoidok főként az alma héjában koncentrálódnak, ezért is érdemes azzal együtt fogyasztani a gyümölcsöt.

Jótékony hatásai

- Az alma természetes vérnyomáscsökkentő

Az alma önmagában nem csodaszer és csak általa nem csökkenthető a vérnyomás: étrendbeli változtatásokra és elegendő folyadékbevitelre is szükség van.

- Természetes gyulladáscsökkentő

A kutatások pedig egyértelműen kimutatták, hogy a természetes antioxidánsok elnyomják a gyulladást okozó sejteket.

- Igazi immunerősítő

- Az alma természetes antihisztamin.

- A koleszterinszint csökkentésében az alma antioxidánsai is fontos szerepet játszanak. Az antioxidánsok nem engedik a „rossz” koleszterin oxidációját végbemenni, így annak szintje a szervezetben csökken.

- Az almában található savak segítik az emésztést és serkentik az agyműködést is.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelő helyettes államtitkára kiemelte, hogy a kampány legfontosabb célja az emberek figyelmének felhívása a jó minőségű, egészséges, magyar termék fogyasztására. Fontos a vásárlók választása: az ízletes, zamatos, nem több ezer kilométerről érkező árut vegyék, ezzel is támogatva a magyar családok boldogulását a jelen járványhelyzetben. Nem is szólva az alma egészséges hatásairól!

Az AMC ügyvezetője, Ondré Péter kihangsúlyozta, a kampánnyal az étkezési alma iránti keresletet szeretnék növelni. Kitért arra is, hogy a december végéig tartó kampány kiemelt időszaka alatt, minden lehetséges fórumon megjelennek hirdetéseik, és számos kóstoltatáson találkozhat a közönség a jeles gyümölccsel.

Karsay Ferenc, Budafok polgármestere szerint egyre többen keresik azt, ami nem mesterséges, nem instant, nem hamis. Ennek a híve saját maga is. A piac egy olyan hely, ahol az igazit találhatjuk. Nemcsak a friss szabadföldi paradicsomra vagy a néhány órával ezelőtt, fáról szakított almára gondol, hanem az emberi kapcsolatokra is.

Németh Zsolt, országgyűlési képviselő kifejtette: „A magyar alma fogyasztását népszerűsíti az Agrárminisztérium a budafoki Szomszédok Piacán. A piac kettős előnye közösségünk számára, hogy a budafokiak minőségi magyar áruval, és személyesen is találkoznak.

Aki magyar almát vesz, az nemcsak minőségit vesz, hanem támogatja a magyar termelőket is. Hozzáteszem, az öntudatos vásárlás már a reformkorban védte a hazai termékeket, termelőket, piacot az Országos Védegylet ernyője alatt. Vegyél, fogyassz hazait!”

A piac környékén a különböző almafajták kóstoltatás nagy sikernek örvendett.

További információ: http://www.amc.hu/almakampany