A zongora esszenciája

2024. 05. 01., 4:33pm
Hat zongoraművész, négy helyszín, egyedi stílusok a Cziffra Fesztiválon

 

by Szendi Horváth Éva

Februárban Budapest több helyszínén egyedi stílusú zongoraestekkel várja a Cziffra Fesztivál a közönséget.

A programsorozatra a fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész olyan kiváló kollégáit hívta meg, mint az élénk színpadi jelenlétéről ismert orosz-amerikai származású Olga Kern, Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és az ifjú Liszt-verseny győztes Kevin Chen. Ám a közönség viszontláthatja a Cziffra Fesztivál egyik Kreatív Művész díjasát, Ifj. Balázs Elemért és Sandro de Palma olasz zongoraművészt is.

Fotó - Kohán István 

Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese. A művész a Mit rejt a Cziffra-dosszié? című kiállítás megnyitóját követően lép színpadra szólóestjével az Eötvös10 színpadán február 14-én.

A mindössze tizennyolc éves kanadai művész, Kevin Chen üstökösként ragyog a fiatal komolyzenei tehetségek között. Szülővárosában csak úgy emlegetik, hogy a „calgaryi zongoracsoda”. Tehetségét a világ olyan rangos nemzetközi zongoraversenyein bizonyította már, mint a tel-avivi Rubinstein-verseny, a Genfi Nemzetközi Zongoraverseny vagy a Hilton Head Verseny. Chen neve hazánkban is ismert. Ő lett a 2021-ben megrendezett budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese, aki a Cziffra György-emlékévvel közösen rendezett versenyen a legjobb Cziffra-átirat előadásért járó különdíjat is megkapta. A február 17-i Zeneakadémiai koncertjén színes programjával újra lenyűgözni készül a magyar közönséget.

 

Olga Kern, a világ legrangosabb hangversenytermeinek állandó és ünnepelt művésze visszatérő vendég hazánkban, hiszen több rangos zenekar előszeretettel hívja meg szólistaként. A Cziffra Fesztiválon február 19-én lép a Zeneakadémia Nagytermének színpadára. Koncertje egyfajta különleges zenetörténeti utazásnak is tekinthető. Az est első felében Beethoven ­Falstaff-variációitól a 20. századi zenéhez, Gershwin műveiig jut el. A szünet utáni részt az orosz muzsikának szenteli, benne Rachmaninov Corelli-variációival, akit közvetlen kapcsolat is fűzött Kern családjához.

A közönség egy rendhagyó esten találkozhat Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművésszel, aki ebben az évben ünnepli 50. születésnapját. A művész ezúttal nemcsak zongorajátékával varázsolja el a közönséget. Február 20-án a MOMkultban művésztársaival, beszélgetőpartnereivel: Lackfi János József Attila-díjas költővel és Bősze Ádám zenetörténésszel betekintést enged a kulisszák mögé is.

A fesztivál felkérésére Sandro de Palma olasz zongoraművész másodszor tér vissza Budapestre. A MOMkultban február 22-én Alexander Hülshoff gordonkaművésszel együtt lép fel és műsorában a kamaramuzsika gyöngyszemeiből válogat.

A Cziffra Fesztivál mindig kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra. Nemcsak díjakkal, mesterkurzusokkal, de koncertlehetőségekkel is segíti a kibontakozásukat. Ezúttal február 21-én a FSZEK Zenei Gyűjtemény Ötpacsirta Szalonjában a két tavalyi Kreatív Művész díjas alkotó, Ifj. Balázs Elemér (zongora) és Oláh Krisztián (zongora) együtt lépnek majd színpadra.

Jegyek és részletek elérhetőek a Cziffra Fesztivál hivatalos oldalán.

A fesztivál támogatója a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., kiemelt szponzor: MVM