A zene szabadsága - Cziffra 100 koncert

2022. 06. 10., 9:10pm
A Zeneakadémián, Cziffra György születésnapján három Kossuth-díjas művész ad közös koncertet.

 

by Szendi Horváth Éva

Balázs János, Dresch Mihály és Lakatos Mónika

A november 5-re meghirdetett koncert negyedik résztvevője, a hétvégén elhunyt Szakcsi Lakatos Béla fájón fog hiányozni ezen az estén mindannyiunknak, ahogyan a teljes magyar kulturális és zenei életnek is. Művészetét, egyéniségét helyettesíteni, pótolni nem lehet, ezért a koncertet a három művész Szakcsi Lakatos Béla emlékének is ajánlja.

Balázs János zongoraművész, a Cziffra-emlékév művészeti vezetője így emlékezik meg róla:

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, hazánk meghatározó legendás művésze. Olyan kevesen vannak már igazán Nagyok! Ő az volt művészként, emberként, hívőként! A zene aranykorának egyik utolsó képviselője. Zeneisége, muzikalitása mind zongorista és zeneszerző páratlan volt. Ám ami igazán egyedi volt benne az a lelke, a szíve és az emberek felé irányuló szeretete. Ez itatta át minden leütött hangját, ettől volt ő a "Szakcsi". Halálával egy korszakot is gyászolunk, a bizonyos aranykort. Köszönünk mindent Béla bácsi, sosem feledünk! Most már fent a legnagyobbakkal, többek között Vukán Gyurival szól a muzsika. Mi pedig, akik itt maradtunk őrizzük a lángot. Pár napja még együtt ebédeltünk és terveztük a következő koncertünk műsorát. Szerette volna előadni velem az "indulj el egy úton" című dalt. Ő ma valóban elindult....Isten Veled drága Béla bácsi!

A Zeneakadémián a Kossuth-díjas művészek Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján a jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremtik meg. A szervezők és a fellépők közös célja, hogy Cziffra születésnapja a zene szabadságának és nyitottságának ünnepe legyen, amely betekintést ad a közönségnek a művészek aktuális lelkivilágába. Az est fellépői — akik először adnak közös koncertet — ezt a Liszt Ferenctől eredeztethető romantikus és szuverén művészi hitvallást fogják hangokba önteni.

A nemzetközi Womex Artist díjas Lakatos Mónika roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét. Dresch Mihály életművével újraértelmezi a jazz és népzene kapcsolatát, ezáltal új zenei világot teremt. Balázs János Steinway Artist, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát.

Visszahozza a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött. Ezen az estén a színpadona fellépő művészek egymás stílusában, a műfajok sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve, új zenei világot teremtenek.

November 5-én, Cziffra György születésnapjára évek óta hagyományosan koncerttel emlékeznek. Tavaly ezen a napon,a centenáriumi megemlékezés keretében a Francia Rádió Zenekarának hangversenyén hallgathatta először a közönség a Müpában Eötvös Péter külön, erre az alkalomra komponált, CziffaPsodia című művét Balázs János és Lukács Miklós szólójával.

Lakatos Mónika, Dresch Mihály, és Balázs János improvizációs estje

Zeneakadémia 2022. november 5. szombat 19.30

 Lakatos Mónikát varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene és a roma hagyományok iránti végtelen alázata emeli ki a cigányzenei hagyományok képviselői közül. A művésznő több formációval isbejárta a világ legnagyobb színpadait és fesztiváljait. 2020-ban elnyerte a világ legjelentősebb, művészeknek adható világzenei elismerését, a WOMEX Artist Awardot, amelyet évente csak egy művész kaphat meg. Ő volt az első – és ez idáig egyetlen – cigány származású énekes, aki átvehette a díjat. A Muzsikás (2008) után a második magyar díjazott és az első magyar női előadó, aki elnyerte az elismerést.

Dresch Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Kiváló és Érdemes Művész, a kortárs magyar jazz kimagasló egyénisége. Saját zenei világában ötvözi a nemzetközi jazz és a magyar népzene hagyományait, új művészi univerzumot teremt. Koncertjei végtelen utazások mélységekben és magasságokban. Személyisége, jelenléte pedig maga a tiszta forrás.

Nehéz szavakat találni, ha az ember Dresch Mihály zenéjét hallgatja. Talán nem véletlen, hogy ő maga sem a szavak embere. Dresch Mihályt ’különutas’ muzsikusnak is mondják, ami nem csoda; ilyesfajta ’ösztönneszezéssel’ eddig kevesen fogtak neki a hazai népi kultúra mélyáramának, valamint a jazz világfolyamatainak egybetereléséhez” – írja róla Papp Máté (Kultúrpart, Világzenede, 2021.10.16.)

Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze. Egyedülálló zeneiségével, egyéni látásmódjával, nagy technikai tudásával a klasszikus műfaj határait tágítja. Liszt Ferenc és Cziffra György életművének nyomán újra megteremt egy olyan alkotó előadóművészetet, amely egykor otthon volt a koncerttermekben. A művész gyerekkora óta ápolja Cziffra György művészi örökségét, 2022 májusában ImprovisArt című lemezének anyagával New Yorkban elnyerte a Music Internatinal Grand Prix első-, valamint közönségdíját is.

…és aki már az égből figyeli a koncertet:

A Nemzet Művésze, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadó, Magyarország Érdemes Művésze zongoraművészként és zeneszerzőként a magyar jazz egyik megteremtője volt. Világszerte a legnagyobbakkal játszott együtt, többek között az Egyesült Államokban is készített lemezeket. Elévülhetetlen érdemei vannak a műfaj hazai népszerűsítésében, hiszen rendkívüli sokoldalúságával és nyitottságával, végtelen zenei kreativitásával tömegeket tudott megszólítani.

 

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország Kormánya hivatalos Emlékévvé nyilvánította, 2021-ben pedig az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével.