A vonzó, sokoldalú Alföld

2020. 16. 07., 6:55pm
Újdonságokkal is várják idén az utazókat, aktív kikapcsolódás és egészségturizmus Bács-Kiskun megyében

Újdonságokkal is várják idén az utazókat, aktív kikapcsolódás és egészségturizmus Bács-Kiskun megyében
A sok látnivalónak, programlehetőségnek és a 2020-as fejlesztéseknek köszönhetően Bács-Kiskun megye idén még vonzóbb a turisták számára. A két folyó közét választó utazók Kiskunhalason, Hajóson, Tiszakécskén, Lakitelken és Bugacon is számos újdonsággal találkozhatnak. A vonzerő, a borturizmus mellett, az új „zászlóshajó” az egészségturizmus, amely a kiváló minőségű termálvíz és az aktív kikapcsolódási lehetőségek miatt egyre fontosabb szerepet tölt be a megye életében.
A „Bács-Kiskun boldoggá tesz” szlogen mára ismertté vált és, szerencsére, egyre többen tapasztalják meg az alföldi kirándulások élményét. A megye turizmusának növekedése meghaladja az országos átlagot
Cikkünkben a régió különleges egészségturisztikai lehetőségei közül válogattunk, hogy az utazók felkészülten indulhassanak útra Bács-Kiskun felfedezésére idén nyáron.

Aktív családi élmény Bugacpusztán
A bugaci tájat és a csikósok bemutatóját egyszer mindenkinek látnia kell! A Kiskunsági Nemzeti Park területén fekvő Bugacpuszta, a legismertebb magyar puszták egyike. A pásztor és betyárvilág emlékeit, a védett és fokozottan védett növény- és állatritkaságokat őrzi.

Az év hat hónapjában nyitva tartó Bugaci Pusztán csikósbemutatóval elevenítik fel a csikósélet hagyományait: a világhírű pusztaötös, a ménes, a szürke marha gulya.

 A gyerekek állatokat simogathatnak, lovas kocsizhatnak és a Bugaci Pásztormúzeumban tanulhatnak a nomád pásztoréletről. A megfáradt utazók a híres Karikás Csárdában frissíthetik fel magukat, vagy akár saját tanyát is bérelhetnek helyben néhány napra.

Az aktív pihenés szerelmesei festői környezetben túrázhatnak Bugacon, akár 30 km-es túrákon is részt vehetnek az új kerékpárutakon. A települést Bugacpusztaházával is összeköti egy kerékpárút, és tekerve eljuthatunk Kiskunmajsára is, ahol termálfürdő és strand található. A bugaci központ Művelődési Házától bérelhető kerékpárral, gyalogtúrával vagy lóháton, a tematikus túraútvonalakon érhetőek el a környék látnivalói.

Hungarikum Liget 25 hektáron
Bács-Kiskun megye egyik legnagyobb turisztikai fejlesztése jelenleg Lakitelken zajlik. A Lakiteleki Népfőiskola területén, huszonöt hektáron épül a Hungarikum Liget, amelynek már most számos eleme átadásra került és nyitva áll.

Például elkészült már a Kincsem fogadó, a Kincsem Lovarda, a Borkatedrális, valamint a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő. A lovardát a Nimród Szabadidő- és Tájpark veszi körül, ahol, többek között, egy zenepavilon is épült. A parkban a tanösvény az Alföldre jellemző állat- és növényvilágot mutatja be. Különlegesség a footgolf-pálya, amely Európában egyedülálló. Ez a sportág alig tíz esztendős, de bővülő népszerűségnek örvend hazánkban is. A magyar csapat világbajnokságot is nyert.

A Hungarikum Liget tervezésekor arra törekedtek, hogy egymáshoz illeszkedjen minden olyan terület, amelyek a turisztikai kívánságokat, a pihenést és az egészségmegőrzést szolgálják. A feltárt gyógyvízre épül a fedett gyógyfürdő, gyógyászattal és a négycsillagos Hungarikum Szállodával, melynek sajátossága, hogy mindegyik szoba egy-egy hungarikumról kapja a nevét. A szobában pedig megismerhetik majd a vendégek a névadó hungarikumot is.

A szálloda szomszédságában épül majd a Hungarikum Élményház, Kincstár, ahol interaktív kiállítás formájában mutatják be a magyar értékeket, és itt kap helyet egy kis Csillagda. Önfenntartásra törekszenek, ezért helyben található egy Zöldségfeldolgozó és az üvegházak. Az itt termelt növényeket eladják, valamint ezek kerülnek az éttermek konyháira.
Négycsillagos, háromcsillagos, kétcsillagos szálloda, jurta tábor és kemping fogadja majd 2023-tól a vendégeket.

A tó, a fagyi és a bor városa: Soltvadkert
Soltvadkert ékessége, a gyönyörű Vadkerti-tó 2020-ban jelentősen megújult. Júniusban új fogadóépületet adtak át baba-mama szobával, orvosi szobával, értékmegőrzővel és vendéglátó egységgel. A tó körül új pihenőhelyeket és modern vizesblokkot helyeztek el.
A hetvenhektárnyi, fürdésre kiválóan alkalmas tóhoz - part menti sekély vize miatt - sokan járnak kisgyerekekkel. Az úszóknak pedig nem kell messzire begyalogolniuk, amíg mély vizet találnak. A part egyik oldala nádas: ez a horgászok és a nyugalmat kedvelők világa.

A tópart ellátottsága jó: élelmiszerbolt, büfék, sörkertek, ajándék- és játékbolt, valamint étterem működik a szezonban. A fürdőzők és a gyerekek szórakoztatására vízi biciklikölcsönző, strandkézilabdára és futballozásra alkalmas tér, vidámpark, és óriáscsúszda áll rendelkezésre. A legtöbb hétvégére sportprogramokat szerveznek, kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség. Közvetlenül a parton helyezkedik el a 2019-ben felújított Fekete Villa Panzió, amelynek minden szobája a Vadkerti-tóra néz.

A tótól igazán nincs messze Magyarország egyik legjobb cukrászdája. Soltvadkerten működik a - külföldön is méltán népszerű - Szent Korona Cukrászda. A kultikus hely 1971-ben fogadta az első vendégeit, majd 2005-ben megkapta az „Év Cukrászdája” címet. A Szervánszky László cukrászmester alapította cukrászdát ma már gyermekei: fia, lánya és családtagjaik vezetik. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészséges életmódra: 2020-ban már több mint tíz, halmozottan mentes termék érhető el a kínálatban, a fagyiktól a süteményekig. Hét végente vegán pohárkrémek, szénhidrátcsökkentett kenyérből készült szendvicsek és gluténmentes pogácsák készülnek.

Soltvadkert és a Kunsági borvidék legújabb látványpincészete, a 2013-ban indult Lantos Borház. Birtoklátogatással, pincesétával egybekötött borkóstoló program várja a vendégeket. A pincében ropogós-üde reduktív fehér borok, rozék és gyöngyöző borok mellett, tüzes-testes vörösborokat is megkóstolhatunk. A családbarát hely gyermekjátszóval kedveskedik a kisgyermekekkel érkezőknek. Igény szerint a szőlőbirtokok lovas kocsival, sárkányrepülővel, vagy akár off-road járművekkel is megtekinthetőek.

Magyarkert, ahol egy ugrással átugorható a Tihanyi félsziget
A Bugaci Pusztától alig 15 percre, Jakabszálláson található a térség másik különlegessége, a Magyarországot 1:1000-hez bemutató, élő terepasztal, a Magyarkert. A 40 hektáron elterülő aktív pihenőpark országunk kicsinyített víz és domborzati térképe, ahol egy ugrással átugorható a Tihanyi félsziget, ahol ebihalsimogatót találsz a Tisza-tónál, vagy papírcsónakot tehetsz a Duna tiszta vizére. A Magyarkert állatsimogatójában megismerkedhetünk a háztáji állatokkal, a kilátókból pedig átlátható „az egész ország”.
Jakabszálláson, a korszerűen kiépített magánrepülőtéren, sportrepülőzésre és pilótaképzésre is van lehetőség. A község másik különlegessége a rendszeresen hajtányozók, a használaton kívüli kisvasút sínpárjain.

Biogomba farm Fülöpjakabon
Fülöpjakab legtöbb látogatója kétség kívül Gyöngyösi Sándor bio gazdálkodónál fordul meg. A férfi már 1990 óta a gombatermesztés megszállottja, 2003-tól pedig, mint ellenőrzött ökogazdálkodó viszi sikerre a gomba és egyéb mezőgazdasági növények termesztését. Elsőként a Ganodermát, magyar nevén pecsétviaszgombát termelte ökogazdálkodóként, mára azonban már négy különböző gyógy gombát termeszt. Fő célja az egészséges táplálkozás népszerűsítése és a gomba jótékony élettani hatásának a propagálása.

A gyógy gombák termesztésében elért eredményei, saját rendezvényei, valamint előadásai, riportjai, a helyi értékmegőrzés támogatásával, szülő faluja és Bács-Kiskun megye hírnevét is öregbítik. Betekintést biztosít magyar és külföldi csoportoknak, iskoláknak, kertbarátoknak, gazdálkodásának rejtelmeibe. Külföldi delegációk is gyakran megfordulnak, az országban egyedülálló látványt nyújtó, gombatenyészetben.

Újdonságok a tiszakécskei fürdőkomplexumban
A napfény és vizek városaként is emlegetett Tiszakécske, ideális helyszín mindazoknak, akik szeretik a természetet, szeretnek aktívan pihenni,  távol nagyvárosok zajától. Ide mindenképp érdemes túracipőt hozni, kerékpárra pattanni vagy nordic walking botokat bérelni és útnak indulni! Egy távcső is igazán jól jöhet, kedves, vadon élő állatokat meglesni.

A Tisza partján található, a több mint harminchat éve családi vállalkozásként működő, Barack Thermal Resort. Az elmúlt évtizedekben folyamatos fejlesztéseivel és határtalan vendégszeretetével írta be magát az itt nyaralók emlékezetébe. A fürdőkomplexumban minden a kényelemről és minőségi kikapcsolódásról szól, miközben többféle wellness és gyógy szolgáltatás, valamint szálláslehetőség közül is választhatunk.
2020 júliusában látványos csúszdaparkkal bővül a Barack Thermal Resort. Az ötemeletes pályán mindenki megtalálja a kedvére valót. Az anaconda csúszdát kezdők is bátran használhatják. A kétpályás, nyitott szerkezetű „versenycsúszda” időmérővel van felszerelve, ideális választás a családi csúszdaversenyekhez. A kamikaze csúszda száguldó, szinte szabadesés-élményt nyújt, az akár 60- 70 km/órás lecsúszási sebességnek köszönhetően. Magyarországon egyedülálló élményelem a két kedvelt csúszdatípus ötvözete: a rafting és inga csúszda, amin csúszó gumival suhanhatunk végig.

Új panorámatoronyból gyönyörködhetünk Kiskunhalasban
Megnyílt Kiskunhalas legújabb turisztikai attrakciója, a városháza tornyában kialakított Panorámatorony. A 38 méter magas, új kilátóból gyönyörű kilátás nyílik a városra, emellett interaktív elemeivel és várostörténeti kiállításával, tartalmas elfoglaltságot nyújt. Itt találkozik a múlt és a jelen: meghagyták az eredeti lépcsők többségét, de modern elemek is helyet kaptak. Érdemes vállalni a lépcsőzést, a magasból jól lehet látni a város jellegzetes épületeit és egyedülállóan zöld lombos, alföldi városképét.

Természetesen, a Halasi Csipke sem maradhat ki. Az egyik legnevezetesebb a Csipkeház, amelyet kifejezetten a csipkevarrók munkahelyeként emeltek, s hogy őrizzék a világhírű halasi csipke mintakincsét, terveit, hagyományait. Jelenleg színvonalas kiállításon csodálhatjuk meg a leheletfinom mesterműveket, megnézhetjük a csipkevarrás folyamatát és vásárolhatunk is az egyedi alkotásokból.

A város gyógyvize, és arra települt fürdő már most nagyon népszerű. Mellette található a helyi kórház és a Csetényi Park is, amellyel komoly tervei vannak a városvezetésnek. A kórház és a termálfürdő földrajzi közelségének kézenfekvő és előremutató kiaknázását jelenti egy komplex Termál Fürdő- és Rehabilitációs Központ, illetve Gerontológiai Központ létrehozása, több kulturális- és sportfunkcióval összekötve. A manapság egyre népszerűbb slow turizmus első lépcsője lesz a 2021 nyarán már látogatható Csetényi Park, pihenő és szórakoztató komplexum.

Új látogatóközpont nyílt a hajósi pincefaluban
Hajóson van Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Az 1300 présházból álló, romantikus falucska, legrégebbi épülete 1840-ben épült. Legújabb, az idén nyitott Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont, egy szépen felújított uradalmi épület, a hajósi pincefalu közepén. Sokkal több, mint egyszerű információs pont: élményközpont, közösségi tér. Hajós-Pincefalu kapuja, ahonnan érdemes elindulni, és ahová jólesik megérkezni. A látogatóközpont munkatársai készséggel adnak információt a hajósi borokról és pincészetekről, a térség rendezvényeiről, szálláshelyeiről és egyéb szolgáltatásairól, látnivalóiról. Emellett a pincefaluban, egyetlen helyként kínálja az összes helyi borász borait, pinceáron.

Bács-Kiskun megye legöregebb, világi emlékmű épülete, a barokk érseki kastély, amelyet 1739-ben építtetett a kalocsai érsek. Az eredeti szépségében helyreállított kastély látnivalói a díszlépcsőház, és az alsó, rózsás Sala terrana terem. A felső díszteremben Mária Terézia családjának festményei láthatóak. A berendezett enteriőrök az érseki rezidencia mindennapjait idézik. A kertben kellemes a pihenés, a szép sétányok és a látványos dísz kutak közötti séta.

A hajósi római katolikus templom fő ékessége, a - feltehetően Michael Erhart ulmi mester műhelyéből származó - késő gótikus Szűz Mária kegyszobor. Az óhazában nagy tisztelettel övezett szobor az utolsó betelepültekkel, elsősorban a német Anna Maria Hall asszonnyal érkezett, „kísérve” népét az új hazába. A csodatevő szobornak több lelki és testi gyógyulást is tulajdonítanak a legendák.

Mediterrán fürdőkultúra Ballószögön
A ballószögi Aranykor Wellness és Termálfürdő kiváló választás gyógyhatású termálvizével. A Kecskeméttől mintegy 8 km-re található fürdő 2005-ben nyitotta meg kapuit, rendkívül igényes, mediterrán kialakítású, igazi nyugalom sziget.
A belépőjegy árában foglaltatik a teniszpálya, a pihenőágyak, a medencék, a gőzkabin és a szaunák használata, és, a minden hétvégén megrendezésre kerülő szauna szeánszokon való részvétel.
A tulajdonos célja, hogy olyan fürdőkultúrát nyújtson, amely már ugyan, az emberiség történetében több ezer évvel ezelőtt létezett, de az idők folyamán feledésbe merült.
 

Kalandozás a Hírös városban
Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét, Bács-Kiskun megye székhelye, ideális úti cél, a Cifrapalotától a vadaskerten át a fürdőig. Nem is említve a kecskeméti barackpálinkát és a "Kodály-módszert".

A város, sőt Bács-Kiskun megye felfedezéséhez is tökéletes bázis lehet a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel. A térség legmodernebb szállodája 2020 nyarán új saját programlehetőségekkel várja a vendégeket. Egész nap nyitva tartó fitness terme kellemes kikapcsolódást kínál. A wellness részleg masszázzsal, úszómedencével, jacuzzival, bio-, infra-, és finn szaunával, gőzfürdővel és tágas pihenővel szolgálja a feltöltődést.

A szálloda egyik ékessége a főbejárat barackfát ábrázoló fémszobra. Nem véletlen: az épület körül több tucat barackfa áll, amelyek gyümölcsei a vendégek süteményeibe kerülnek.

A barack megjelenik belső designjában is: a folyosókat sárgabarackos minták díszítik. A szobákban pedig a Kecskeméti Animációs Filmstúdió által készített mesékről láthatóak vászonképek. A népmesék, ráadásul, kívánságra meg is elevenednek: QR kódjuk beolvasása után, automatikusan indul a videó a telefonunkon.