A világhírű hang

2021. 09. 11., 2:59pm
José Cura, a „negyedik tenor” budapesti koncertje a MÜPA-ban és élőben a Bartók Rádióban

 

Az argentin operaénekes, a „21. század tenorsztárja”. Plácido Domingo, Luciano Pavarotti és José Carreras hármasára utalva a „negyedik tenor” jelzővel is illetik.

November 9-én, a Müpában énekli egyik leghíresebb szerepét, a Bajazzók Canióját. A Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze koncertjét a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Leoncavallo Bajazzók című operája, amely Dél-Olaszországban játszódik, egy féltékenység és szerelmi gyilkosság története. A Müpában november 9-én látható két felvonásos opera főszerepét alakítja José Cura. Vezényel Kovács János, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó karmestere, aki a közelmúltban ünnepelte 70. születésnapját.

A koncertszerű előadáson közreműködik a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), a Magyar Rádió Gyermekkórusa (karigazgató: Dinyés Soma), valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara.

José Cura a 2019/2020-as hangversenyszezon kezdete óta a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek első állandó vendégművésze. A világhírű argentin tenor igazi zenei polihisztor is, aki egyre gyakrabban hódol két másik nagy szenvedélyének, a dirigálásnak és a komponálásnak.

2022-ben még kétszer tér vissza Budapestre, mindkétszer karmesterként. Február 8-án Respighi- és Puccini-műveket vezényel a Zeneakadémián, majd május 9-én a Müpában saját szerzeményét, a Requiemet dirigálja.

A november 9-én 19.35-kor kezdődő koncertet a Bartók Rádió élőben közvetíti, az M5 pedig rögzíti és egy későbbi időpontban sugározza.