A világ legjobb artistaművészei négy kontinensről

2021. 20. 12., 8:42pm
Januárban Budapestre figyel a világ! 14. alkalommal rendezik meg a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált

 

Január 11. és 17. között Budapest lesz az artista művészet központja! Nívójának köszönhetően a világ legrangosabb cirkuszfesztiváljai között számon tartott Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál 14. alkalommal kerül megrendezésre. Helyszíne Közép-Európa egyetlen kőcirkusza, az egész évben üzemelő Fővárosi Nagycirkusz. A fesztiválon a világ legjobb artistaművészei, kulturális csemegék és szakmai konferenciák várják az érdeklődőket.

Felértékelődött Budapest, mivel Monte Carlo-ban sem tavaly, sem idén nem tartották meg a hagyományos cirkuszfesztivált.

Ezért a porond művészei minden irányból a magyar fővárosba tartanak, ismertette Fekete Péter kultúráért felelő államtitkár. Hozzátette, a járványügyi előírásoknak maximálisan eleget kell tennie minden résztvevőnek.

Az első Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) szakemberei. Az akkori igazgató, Kristóf István és fia, Kristóf Krisztián munkájában és a fesztivál létrejöttében sokat segített Varjasi László, Eduardo Murillo impresszárió és Franz Czeisler Tihany, magyar származású cirkuszigazgató.

A világ legjobbjai között számon tartott, rangos, nemzetközi elismerésekkel kitüntetett artistaművészek négy kontinensről érkeznek, hogy összemérjék egymással kimagasló tudásukat, és bemutassák a magyar közönségnek a cirkuszművészet sokszínű művészeti értékeit.

A produkciókat rangos szakmai zsűri bírálja el: több mint száz cirkuszigazgató, impresszárió, cirkuszi szakember és művészeti vezető érkezik a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjére több mint húsz országból.

A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál egyik különlegessége, hogy a magyarországi utazócirkuszok igazgatói egy külön zsűrit alkotnak, akik szintén díjazzák az általuk legjobbnak ítélt artistaművészeket.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak, mint nemzeti előadó-művészeti intézménynek egyik kiemelt feladata, hogy megismerje és megismertesse, Magyarországra hozza a világ távoli kultúráit, amelyekből az adott országra jellemző egy-egy szeletet kapunk az artistaprodukciók által.

Elképesztő cirkuszi produkciók hat napon át

A verseny idején Budapestre figyel a világ! A meghívott művészek a cirkuszi világ legjobbjai, akik éveken át tökéletesített produkciójukat mutatják be a szakmai zsűrinek és a közönségnek.

A 2022 januárjában megrendezésre kerülő fesztivál nulladik napján, január 11-én 19 órától a Művésztelepen, a Circustheatrum Szentivánéji álmodók című workshopját tekinthetik meg az érdeklődők. Shakespeare klasszikus színpadi műve elevenedik meg a cirkuszban. A színház, a cirkusz, a zene és a tánc ötvöződik különleges összművészeti produkcióvá. Ez a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium produkciós projektje, a CircusTheatrum új előadásában.

Január 12-én 17 órától kezdődik a Red Carpet Show, az artistaművészek ünnepélyes bevonulása a Fővárosi Nagycirkusz előtt.

Akit érdekel a porond világa közelről, annak különleges programot kínálnak a fesztiválszervezők. A Nagycirkusz előtt felállított gömbsátorban ki lehet próbálni VR szemüveggel, milyen is lehet a kötéltáncosok mutatványa 9 méter magasan.

Oleksii Grigorov és Marina Glavatskikh „Secret of my Soul" produkcióban

 

A cirkuszművészet rajongóinak januárban is több alkalommal nyílik lehetőségük megtekinteni az „A” és a „B” versenyprogramokat, melyekben a világ legjobb artista művészei mérik össze a tudásukat.

Magyarországot a profik közül, egykerekű bicikli mutatványával, Pavel Valla Bertini képviseli. Ő több egykerekűből, 10 m magasra épített járgányával kápráztatja majd el a zsűrit és a közönséget.

Január 14-én 13 órától az ígéretes magyar artistatehetségek mutatkoznak be nem csak a közönségnek, hanem a szakmai kiválóságoknak, cirkuszigazgatóknak és impresszárióknak a Newcomer Show keretében.

Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője szerint nagy lehetőség a fiataloknak a bemutatkozás, akár szerződést is kaphatnak neves cirkuszokba.

Azt is elmondta, hogy A és B programja lesz a fesztiválnak. Mindkettő ugyanolyan színvonalas, a két elnevezés a produkciók sokaságából adódott.

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 17-én egy nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul. A cirkuszfesztivál műsorvezetői Kelly Endrész Bánlaki, aki többgenerációs, híres magyar és angol cirkuszi családok leszármazottja, színésznő, énekesnő, előadóművész mellette Maka Gyula, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja lesz.

A 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál konferencia programjai

A fesztiválhoz két tudományos program kapcsolódik: a „Cirkuszépületek Európában” című nemzetközi tudományos konferencia és a „Cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben” című pedagógiai módszertani konferencia.

Schneller Ancsa, volt artista ismertette, január 11-én, a „Cirkuszépületek Európában” című nemzetközi tudományos konferencia keretében, neves külföldi és magyar előadók tartanak építészettörténeti eszmecserét a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnokában. 10 órától egy, a fesztivál végéig ingyenesen megtekinthető cirkuszépület történeti kiállítás megnyitójával veszi kezdetét. A konferencia témájának középpontjában az európai cirkuszépületek keletkezésének, fennmaradásának, átalakulásának, funkcióváltásának, pusztulásának és megújulásának folyamatai, kérdései – kutatott és kutatásra váró európai példái és dokumentumai állnak. A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók, közgyűjteményi szakemberek több nézőpontból mutatják be a cirkuszépületek helyét és szerepét az európai építészetben, a cirkuszépületek sajátosságait a szórakoztatóipar és az előadóművészet jellegzetes építészeti kultúrájával összefüggésben.

Dr. Borsos Beáta pedig elmondta, január 13-án 10 és 13 óra között a Magyar Mezőgazdasági Múzeum dísztermében „A cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben” címmel rendeznek tudományos és módszertani konferenciát. Az esemény fókuszában a cirkuszművészet pedagógiai aspektusainak, a cirkusz és az oktatás kapcsolódási pontjainak kutatása és felhasználása áll, amelyek arra keresik a választ: hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel képes a magyar oktatási rendszert hatékonyabbá, sokszínűbbé, érdekesebbé tenni a cirkuszpedagógia. A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók és oktatási vezetők számos szemszögből vizsgálják és mutatják be a magyar oktatási rendszer és a cirkuszművészet összefüggéseit, a cirkuszpedagógia felhasználási lehetőségeit, területeit az alap- és középfokú oktatás-nevelésben, valamint a felsőoktatásban.

Urbán Ádám fotói