A varázsló

2023. 23. 03., 11:23am
Érdi Tamás szólóestje

 

bySzendi Horváth Éva

fotó: Érdi Harmos Réka

A Zeneakadémia Solti teremében Érdi Tamás szólóestjével folytatódik a 20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora-sorozata.

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében vesztette el a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanára, Becht Erika egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával „láthatóvá” teszi számára a kottát. A Prima Primissima és Liszt-díjas zongoraművész 17 évesen Moszkvában megnyerte a Louis Braille Zongoraversenyt, majd a Bécsi Zeneakadémián eltöltött két év után a torontói Királyi Zenei Konzervatóriumban Leon Fleisher növendékeként szerzett művészdiplomát. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt immár 28 ország publikuma élvezte. Magyarországra való hazatérése óta lemezei: Mozart, Chopin, Schubert, Liszt, Bartók és Beethoven a Hungaroton gondozásában jelennek meg. Fő mentorai pedig Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás voltak, akikkel tucatnyi nagy sikerű koncertet adott. Kocsis Zoltán 2010-ben így nyilatkozott róla: Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek... az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk – természetszerűleg - nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy Chopin-i mértékkel lehetne ezt a képességet mérni....

Érdi Tamás álmodta meg, azt a sikeres szabadtéri klasszikus zenei fesztivált, amely nyolcadik éve nyaranta kerül megrendezésre KLASSZ a pARTon! címmel, ahol esténként világhírű muzsikusok koncertjeit élvezheti a minőségi zenére vágyó közönség.

A Zongora-sorozat következő koncertjén Farkas Gábor lép a közönség elé április 2-án a Zeneakadémia Nagytermében. A koncert a Zeneakadémiával közös rendezésben valósul meg.

2023. március 24. péntek, 19 óra – Zeneakadémia, Solti terem

  1. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora

Érdi Tamás zongoraestje

Chopin: Andante spianato és nagy polonéz, op. 22,

Chopin: 4 Mazurka, op. 24 (g-moll no. 1, C-dúr no. 2, Asz-dúr no. 3, b-moll no. 4),

Schumann: Karnevál, op. 9