A tojás a tápanyagokban legösszetettebb élelmiszer

2022. 18. 10., 5:26pm
Idén október 14-én volt a Tojás Nemzetközi Világnapja

 

Minden év október második péntekén tartják a Tojás Nemzetközi Világnapját, ebben az évben október 14-re esett ez a nap. A Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége is megünnepelte a Világnapot a Jubileumi, 20. Tojás Világnapi szakmai konferencián. A tojásnak, ami „maga a csoda”, jár is az ünneplés, hiszen nincs is még egy ennyire tápanyagokban komplex, fehérjeforrásként az emberi fogyasztásra szabott élelmiszer, mint „mony”, ahogy az őseink mondták.

No, de mi a helyzet a tojásból készült tojástermékekkel, mint a tojáslé, a tojáspor, vagy az egyre népszerűbb, tojásfehérjéből készülő ToTu termékcsaláddal?

- Mi, tojástermék gyártók is a Tojás Világnapját ünnepeljük minden év októberének második péntekén. A tojás és a tojástermékek ugyanis szerves egységet alkotnak. A modernkori élelmezés elképzelhetetlen az egyszerűen felhasználható, biztonságos tojástermékek nélkül, mint amilyenek a héjtól elválasztott hőkezelt „tojásbelső”, azaz tojáslé, vagy a héjától megtisztított főtt tojás. Azonban számos technológiában nincs lehetőség sem a friss tojás, sem a hűtést igénylő tojáslé felhasználására. Számukra készülnek a hűtést nem igénylő, a minőségét három évig is megőrző tojáspor termékek. Ráadásul por formában a magyar tojások a világ bármelyik pontjára eljuthatnak, legyen szó Ázsiáról vagy Afrikáról. A jó minőségű, innovatív tojástermékek iránt a világ minden pontjáról érdeklődnek. Nemrég egy egyiptomi úton is részt vehettünk ennek témakörében Magyarország legnagyobb agráregyetemének delegációjával - mondta Dr. Németh Csaba a Capriovus Kft. részéről.

A magyar innovatív, legújabb tojástermékek zászlóshajójának a ToTu termékcsalád tekinthető, amely szinte kizárólag tojásfehérjét tartalmaz. A termékcsalád tagjaival a tejmentesen táplálkozók tudják a tehéntúrót, sajtkrémet, cukrászati krémeket, tejfölt, sőt egyre több ízesített tejterméket is helyettesíteni.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek