A tisztaság elsődleges szempont

2021. 07. 04., 10:15am
Felértékelődik a tisztaság jelentősége. A higiénia kerül a középpontba az újranyitás után, a vendéglátásban

Felértékelődik a tisztaság jelentősége. A higiénia kerül a középpontba az újranyitás után, a vendéglátásban

A nyitás pillanatát már sokan várják, ám egy biztos: a higiénia jelentősége az eddigieknél lényegesen fontosabb lesz.

A kifogástalan tisztaságnak a gasztronómiában magától értetődőnek kell lennie. Az optimális tisztítás, a tökéletes utolsó simítások, döntő előfeltételei a magas színvonalú vendéglátásnak. A szakértők azt jósolják, hogy mostantól a vendégek is jobban fognak figyelni arra, hogy olyan helyet válasszanak, ahol a nem kell félni a Covid-vírus terjedésétől.

Ma már mindenki tudja, az új típusú koronavírus cseppfertőzéssel terjed, megszoktuk a maszkokat, sőt biztonsággal viseljük.

Amikor az éttermek már újra nyitva lesznek, fő feladat marad a vírus elleni védekezés. A biztonsági előírásokat épp úgy be kell tartani a konyhán, mint a vendégtérben. Bár a vendéglátásban a HACCP(1)- rendszerek eddig is pontosan szabályozták a higiéniai követelmények kialakítását a fertőzések veszélyének minimalizálása miatt, ezek betartása manapság kiemelt jelentőséggel bír. A cél, hogy a keresztszennyeződés kockázatát is a lehető legalacsonyabb legyen, így megakadályozható, hogy a baktériumok, mikroorganizmusok vagy más nem kívánatos anyagok jussanak ételről ételre, emberről ételre vagy eszközről ételre. A SARS-CoV-2 koronavírus magas hőmérséklettel ártalmatlanná tehető, ezért is fontos a megfelelően, rendszeresen tisztán tartott környezet a vendéglátóhelyeken.

A tisztaság, mint alapkövetelmény
„Napjainkban a higiénia és a tisztaság elsődleges szemponttá vált. Így lesz ez akkor is, amikor majd újra beülünk egy étterembe, vagy elmegyünk egy szállodába. Erre a jogosan elvárt tisztaságra adnak választ a piacon megtalálható, kifejezetten „Hygiene” programmal ellátott gépek” - mondta Huber Anikó, a Mielemed MPM Kft. kereskedelmi és pénzügyi vezetője.

Az elmúlt hónapokat sok szálloda, vendéglátó egység arra használta ki, hogy elvégezzék az egyébként is szükséges felújításokat, lecseréljék a gépparkot. Aki tudott, fejlesztett, hogy higiénikus körülményeket biztosítson a vendégeknek.

„Nagyon nehéz helyzetben vannak most ezek a vállalkozások. Az aktív működésből sok idő kiesett, de mi segítséget tudunk nekik nyújtani a fejlesztésekben, hogy az újranyitásnál lépést tudjanak tartani a magasabb higiéniai elvárásokkal. Minden esetben felmérjük az ügyfél igényeit, a hely adottságait, így egyedi javaslatot tudunk tenni a korszerűsítésre. Jelenleg is több nagy szállodával, étteremmel folytatunk tárgyalást, akiknek fontos, hogy vendégeiknek ezen a területen is a magas minőséget nyújtsanak” - tette hozzá a kereskedelmi vezető, aki azt is elárulta, pályázati, lízing és hitelügyintézésben is tudnak segíteni, és nem csak a turisztikai szektornak, hanem az egészségügynek is.

A szakértő szerint a Miele gépek precizitása hosszú évek fejlesztésének köszönhetően garantálja az alacsony áram és vízfelhasználást, ezzel is védve környezetünket, és biztosítja az alacsony üzemeltetési költségeket. „Bizonyos gépek egy-egy munkafolyamatot teljesen kiválthatnak, ami nagyon széles körű lehet. A megbízható működésnek köszönhetően ezekkel a készülékekkel hosszútávra lehet tervezni” - mondta Huber Anikó.

Ami az újranyitást illeti: Ausztriában például el kellett halasztani a kávézók, éttermek és bárok teraszainak, eredetileg március 27-re tervezett nyitását, mert a koronavírus-fertőzések száma újra emelkedett.

Magyarországon a napokban jelent meg a védelmi intézkedések meghosszabbításáról, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló rendelet. Továbbra is kötelezőek maszkhasználat szabályai.