A tér új dimenziója, avagy a hely szelleme

2022. 20. 06., 10:41pm
Július elején Kishegyesen a Dombos Fest újra várja az igényes szórakozásra vágyókat.

 

by Szendi Horváth Éva

Huszonkét évvel ezelőtt egy szemétdomb helyén civil összefogással indult a Dombos Fest, amely azóta a térség egyik legjelentősebb és legkedveltebb művészeti fesztiváljává vált.  A löszfal ismét legszebb arcát mutatja. Ez köszönhető a páratlan fényfestészetnek is, mely a Vajdaságban egyedül ezen a helyszínen honos.  Így új dimenziót kap a tér és új perspektívát a fesztivál utáni hétköznapok sokasága!

A négynapos fesztivál zenei kínálata az idén is a térség legjobbjaiból szemezget. A nyitónapon, június 30-án, négy nagyon karakteres zenei világmutatkozik be. A kétszeres Kossuth-díjas Kaláka együttes családi koncertje minden generációt megszólít. Ám itt lesz még három olyan produkció is, mely a népzenéből merítve más és más megvilágításba helyezi azt. A közönség élvezheti a hazai Mezei Szilárd Túl a Tiszán innen nagyszínpadi produkcióját, a világot járt Kerekes Band koncertjét. Míg az estét a Wine Club teraszán a népzenét a jazz elemeivel fűszerezett produkciója a Dresch Vonós Quartet zárja.

Július 1-én a balkáni zenéké a főszerep. Térzenét szolgáltat a Rézeleje fanfárosok csapata. Fellép két fiatal, energikus tambura együttes, a mohácsi Poklade és a fővárosi Babra zenekar. Nagykoncertet és nagyszabású bulit ígér a fesztiválra sok-sok év után visszatérő a Besh o droM!

A sokszínű koncerteken a közönség érdekes zenei világokat ismerhet majd meg. A Düvő színtiszta népzenét játszik, a ParnoGraszt felhőtlen roma muzsikát szolgáltat. A Flock projekt a látványos akrobatikával teszi ismét emlékezetessé és legendássá a löszfal tövében lévő varázslatos helyszínt!

 A fesztivál állandó fellépőjének számító Lajkó Félix újító és virtuóz szellemisége pedig ott hat a leginkább, ahol megszületett – a bácskai tájon. Évről, évre itt adja a nyár emlékezetes koncertjeit – idén a lengyel Volosi zenekarral. Nem véletlen, hogy két éve úgy a lengyel, mint a magyar Fonogram-díjat is megkapták!

A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix irodalmi menüje nélkül. A helyszín a Dombos Wine Club, ahol idén is rendkívüli névsorral találkozhat az érdeklődő. Ráadásul a kiváló borok mellett itt a dombosi életérzés az idén is tetten érhető majd!

A borokat két kiváló borász prezentálja. Az etyeki régióból a Hernyák birtok lesz a vendég, míg a vajdasági borászok egyik legjobbja Sagmeister Ernő is itt lesz, aki a  Tarcal hegyen alkotja mega legendás tételeket.

Sor kerül képregénybörzére, illetve Dombos Visual, kortárs filmek, egyebek színesítik a programot…+Rokon Ilonka életérzés; úton, útfélen. Ha a fesztiválozónak jó a szeme és jól is hall, akkor betekintést nyerhet egy legendás evangéliumba!

Többen úgy vélik, hogy Délvidéken a nyár a Dombos Fest nélkül elképzelhetetlen. A szervezők ezt szeretnék még szélesebb körben bemutatni. Így itt lesz a PajtaKult stábja is, mely a havi magazinműsorát júliusban Kishegyesen rögzíti majd.

Dombos Fest 2022 - elvarázsolódás a löszfal tövében

Kishegyes, 2022. június 30 – július 3.

A Dombos Festre jegyek a helyszínen vásárolhatóak, a pontos program itt található:http://www.dombosfest.org/

Facebook oldal itt »»https://www.facebook.com/dombos.fest

A facebook esemény itt »»https://www.facebook.com/events/5057665597649611