A tér és az idő mezsgyéjén

2020. 09. 09., 10:05am
Anton Molnár az egyik legkeresettebb magyar festőművész, Párizstól Tokióig, Szingapúrtól New Yorkig rendez kiállításokat, ahova gyűjtői is követik.

Anton Molnár az egyik legkeresettebb magyar festőművész, Párizstól Tokióig, Szingapúrtól New Yorkig rendez kiállításokat, ahova gyűjtői is követik.

A közelmúltban a Pesti Vigadóban Egyszerre minden címmel nyílt kiállítása. A tárlaton az érdeklődők megismerhetik az ezredfordulót és a 21. század hangulatát idéző festményeit.

Anton Molnár alkotásai művészeti alapítványok tulajdonában, híres magángyűjteményekben, többek között Cindy Crawford és Jacques Chirac volt francia elnök otthonában találhatók meg. Olyan világcégek, mint a Louis Vuitton, a Moët & Hennessy bízták már meg megrendelésekkel. 2007-ben a Tokiói Mallet Sale árverésén Picasso, Chagall és Andy Warhol alkotásai mellett a Kelly à Fontainebleau című festménye ragyogóan képviselte és megvédte a magyar színeket.

Anton Molnár első képét háromévesen festette. Az akvarell Latabár Kálmánt ábrázolta, miután látta őt egy szilveszteri műsorban szteppelni. Itthon a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után lemezborítókat tervezett Szörényi Leventének, Bródy Jánosnak, Fenyő Miklósnak, Szikora Róbertnek és a KFT zenekarnak. Budapesti koncertjükön fotózta Tina Turnert és a Dire Straits együttest. A művész több mint harminc éve hagyta el Magyarországot és debütáló párizsi kiállítása hamarosan sikerrel nyílt meg.

A megállás nélkül dolgozó, perfekcionistaként ismert művész bármire képes festeni. Egy újságlapra vagy egy kartonpapírra is, melyekre szintén találna vevőt, — ha azok eladók lennének. Nagy büszkesége, hogy a Cindy Crawfordról készült portréját a modell különösen szereti, — mint mondja: abban benne van a lelke is.

Anton Molnár kiállításaival már szerte a világban bemutatkozott. Tárlatainak rendszeres színhelye: Párizs, London, Genf, Velence, New York, Miami, Los Angeles, Tokió, Szingapúr, Hong Kong, Peking és Sanghaj. Figurális festő, de stílusa inkább csak eszköz, hogy tágabb mondanivalókat feszegessen. A tér és az idő mezsgyéjén kalandozik, — életünkről beszél. Alkotásai olyanok, mint az útinaplók, melyekben a tartalom sokszor áttételesen, vagy rejtve található meg. Klasszikus technikával dolgozik, melyet a flamand és olasz reneszánsz mesterek fejlesztettek ki. A festményein sokszor szerepel kalligráfia, pop art elemek, érezni a filmezés összetettségét, ritmusváltását, a montázst.

Az Egyszerre minden című kiállítással komplex anyag érkezett Budapestre. A világhírű csendéletek, portrék, utazási tematikái mellett láthatjuk korai gyermekkori alkotásait, iskolai tanulmányrajzait, street-art kísérleteit. A tárlaton mindemellett eddig be nem mutatott munkák is szerepelnek, betekintést nyújtva Anton Molnár összetett és humanista világába.

Anton Molnár, azaz Molnár Antal 1957-ben született, általános iskolai tanulmányait Magyarországon és Afrikában, pontosabban Bamakóban végezte, majd ezt követően vették fel a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába, ahol 1976-ban festő szakon végzett. Egy ideig a Szépművészeti Múzeumban dolgozott, majd bekerült a Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1983-ban festőművészként diplomázott és emellett tanári képesítést is szerzett. 1981-től már rendszeresen jelentek meg művei magyar és külföldi tárlatokon, többek között a párizsi közönség is megismerhette munkáit. 1986-ban az Egyesült Nemzetek Genfi irodája grafikusi munkát ajánlott neki, 1988-ban pedig családjával együtt Franciaországba költözött.

„Első ránézésre talán nem is gondolnánk, mennyire meghatározzák Anton Molnár művészetét magyar gyökerei. Pedig innen származik, a Berlini Fal keleti oldaláról, innen indult világot látni, egy gazdag kultúrájú kis ország kommunista elnyomatásában szegényes vidékéről” – írta róla korábban Rockenbauer Zoltán, a Pesti Vigadóban rendezett kiállítás kurátora.
Anton Molnár alkotásaiból kirajzolódik valódi kozmopolita szemlélete, ami Franciaországban teljesedett ki. Sajátos urbánus léte és művészete komplex egységet alkot.

A világhírű magyar festő Egyszerre minden című kiállítása A Pesti Vigadóban szeptember 13-ig tekinthető meg.