A teljesség felé

2022. 31. 01., 5:12pm
Gryllus Dániel dalsorozata Weöres Sándor költői prózájának mondataiból

by Szendi Horváth Éva

Gryllus Dániel és az est közreműködői /Fotó: Várkapitányság-    Kárász Karolina/

Magyar Zene Háza, Koncertteremében február 5. szombat 20:00 óra

Weöres Sándor Hamvas Bélának ajánlott költői prózájának – az 1945-ben publikált A teljesség felé című műnek – sorai közül több él velünk szinte közmondásszerűen, akár életvezetési tanácsként. A gyakran epigrammasűrítésű filozófiai gondolatok köré Gryllus Dániel komponált zenéket, dalokat, csaknem negyven évvel ezelőtt. A többféle tradíció zenei világából merítő dallamok a huszonegyedik században kaptak új formát Gryllus Samu hangszerelésében, húsz, széles műfaji spektrumról érkező előadó tolmácsolásában.

Gryllus Dániel /Fotó: Raffay Zsófia/

A Kaláka-alapító Gryllus Dániel a nyolcvanas évek elején készítette el a prózai mű egyes részeinek zenei adaptációját, ami 1988-ban nagylemezen is megjelent. A zeneszerző fia, Gryllus Samu ebből az alapból kiindulva készített új hangszerelést a kétezres évek vége felé. A húsz előadót foglalkoztató produkció a szövegekben foglalt teljesség zenei megfogalmazásához a magyar zenei élet sokféle szegmensének (világzene, énekelt vers, népzene, kortárs komolyzene) képviselőit hívja össze, hogy közös megformálásban adják elő a művet, melyben a hosszabb zenei szakaszok közé a kötet rövidebb prózai részletei illeszkednek a kilenc énekes tolmácsolásában. A 70 perces előadás a résztvevő művészek sokszínűségéből fakadóan képes bemutatni zenei világunk különböző hatásait, miközben egységes műként közösségünk és önmagunk létezéséről ad pontos leírást.

„Amit itt olvasol: több mint világnézet és kevesebb mint vallás. Több mint világnézet, mert általa a dolgokat nem valamely irányból látod, hanem közös gyökerüknél tapintod. Kevesebb mint vallás, mert nincs benne szó az isteni misztériumokról, melyekről csak jelképekben lehet beszélni.” (Weöres Sándor)

Közreműködők:

ének, furulya, pánsíp, citera, klarinét – Gryllus Dániel

ének – Bognár Szilvia

ének – Both Miklós

ének – Major Gábor

ének – Palya Bea

ének – Sebestyén Márta

ének – Sebő Ferenc

ének – Szalóki Ági

ének – Szirtes Edina Mókus

cimbalom – Balogh Kálmán

hegedű, mrdanga – Balázs Gergely

kürt – Bizják Gábor

citera, brácsa – Bolya Mátyás

szaxofon – Borbély Mihály

brácsa – Jávorka Ádám

nagybőgő – Kovács Zoltán

hegedű – Frankie Látó

fuvola – Pálhegyi Máté

ütőhangszerek – Holló Miklós

zenei vezető – Gryllus Samu